La teresiana saragossana Ana Monserrat Blasco ha estat professora al Col·legi de la Companyia de Santa Terea de Jesús a Tortosa i responsable del Departament de Religió dels col·legis públics de Torrent (València) i Castelló. També ha estat coordinadora de catequesi i professora de l’Escola de Catequistes. Tot això fins a l’any 1994, quan un fet tràgic va capgirar la seva vida i la va reconduir per noves sendes.
“Un germà meu va patir un accident de muntanya al Mont Perdut. Durant tres mesos i mig van estar buscant el cos. Al mateix temps que vivia aquest drama familiar, vaig llegir una notícia que em va impactar: la mort d’uns nens que jugaven a la plaça del mercat de Sarajevo. Va ser aleshores que Déu em va fer reaccionar. Em vaig oferir a col·laborar en un camp de refugiats a Mostar.” Va estar-hi durant un any i va ser testimoni en primera persona del conflicte de la guerra dels Balcans i de les conseqüències dramàtiques per a les dones i els nens.
“A la zona de Mostar vaig viure les conseqüències d’una guerra injusta i cruel. Només em vaig trobar dones i nenes violades. El camp de refugiats on vivien en condicions indignes em va recordar tantes escenes que havia vist dels camps de refugiats nazis. Fins i tot vaig arribar a pregunar-me si Déu s’havia oblidat del seu poble. Però aleshores vaig recordar el que Déu li va dir a Moisès: “Vés, jo t’envio.”
I en aquell moment la vida de la teresiana Ana Monserrat Blasco encara va fer un gir més radical perquè “quan vius i palpes la misèria humana tan de prop, és inevitable llençar-te a un altre tipus de vida”. Una vida més agosarada i una altra manera d’estar i compartir amb la gent.
Després de mesos de recerca, el cos del seu germà va ser localitzat. Malgrat el patiment i la incertesa que aquest drama personal li va ocasionar, la teresiana Ana Monserrat Blasco el va viure com l’empenta definitiva a una vida dedicada a les persones més pobres i abandonades del món. Des de sempre havia estat vinculada a la tasca de Mans Unides, però a partir d’aleshores s’hi va unir de forma més radical.
Podeu llegir l’article íntegre descarregant-vos-el en PDF