L’escultor Josep Maria Subirachs (Barcelona, 1927) ha mort aquest dimarts 8 d’abril. Des del 1986, va ser l’encarregat de dur a terme l’obra escultòrica de la façana de la Passió de la Sagrada Família, que va anar executant segons el seu estil personal al llarg de vint anys.
Josep Maria Subirachs Sitjar neix l’11 de març del 1927 a Barcelona. Sempre havia volgut estudiar arquitectura, però com que li va resultar impossible per motius econòmics, es va dedicar a l’escultura. De fet, la seva obra osterior quedarà marcada per un caràcter arquitectònic molt evident. Durant diversos anys, es va formar treballant al taller de l’escultor Enric Monjo, on va adquirir coneixements tècnics. El 1958 va obtenir el Gran Premi Sant Jordi de la Diputació de Barcelona. El 1980 va ser nomenat acadèmic electe per la secció d’Escultura de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.
20 anys a la Sagrada Família
El 1986 Subirachs va rebre un encàrrec d’extraordinàries proporcions: la realització dels grups escultòrics de la façana de la Passió del temple de la Sagrada Família de Barcelona, l’obra emblemàtica del genial arquitecte Antoni Gaudí. Subirachs dedica gairebé vint anys (1987-2005) al conjunt, que es podria considerar síntesi i culminació de la seva carrera escultòrica, integrat per més d’un centenar de figures esculpides en pedra i quatre portes de bronze. Per representar els dos darrers dies de la vida de Jesús recupera l’expressionisme figuratiu, buscant l’efecte dramàtic que el tema requeria, però quan l’escultor treballa amb més llibertat, en la intimitat del seu taller i al marge de l’encàrrec esmentat, aconegueix plasmar el seu alt domini de la tècnica, la seva gran escrupolositat formal i el seu bagatge cultural amb creacions de concepció profundament metafísica.