El sociòleg Manuel Castells destaca el paper de l'Església com a "enorme reserva de força moral i espiritual"

Ahir al matí va arrencar el Congrés Internacional de Pastoral de les Grans Ciutats. Es fa al Seminari Conciliar de Barcelona fins dijous. L’objectiu, tal com va dir el cardenal Lluís Martínez Sistach en la inauguració, és conèixer la realitat de les grans concentracions humanes per facilitar una pastoral més reeixida.

En el primer dia del congrés, va ser el torn dels sociòlegs Manuel Castells, Marc Augé i Javier Elzo. Si bé Marc Augé finalment no va poder assistir i la seva ponència va llegir-la Armand Puig, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya.

El sociòleg Manuel Castells va fer una radiografia força crua de les regions metropolitanes. Va esmentar les formes de deteriorament de la vida en termes del que ell ha qualificat de desenvolupament inhumà. En aquest sentit, va parlar de la destrucció ecològica a causa de la contaminació, del deteriorament de serveis bàsics com l’habitatge, de l’increment de la pobresa i de la desintegració del teixit social

Davant d’aquesta realitat, Castells va reconèixer que l’Església catòlica representa una enorme reserva de força moral i espiritual. Però va alertar que aquesta força no està gens aprofitada.

En contra del que es pugui pensar, arreu del món s’incrementa el sentiment religiós. De fet, un 89% de les persones d’arreu del món són religioses. Però l’Església catòlica perd fidels, i en guanyen els musulamns, els hindusites i els evangèlics. Amb tot, Castells ha valorat molt positivament el pontificat del papa Francesc. Al més alt nivell, ha dit Manuel Castells, avui hi ha un lideratge que intenta anar a l’arrel dels problemes.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!