El papa Francesc

El corresponsal de La Vanguardia al Pròxim Orient, Henrique Cymerman, signa avui al diari del Grup Godó una llarga entrevista al papa Francesc. És la primera entrevista que el Sant Pare argentí concedeix en exclusiva a un mitjà de comunicació espanyol. Es produeix, a més, tot just després del recent viatge a Terra Santa i la històrica trobada de pregària al Vaticà entre els presidents israelià i palestí, esdeveniments en els quals el corresponsal de La Vanguardia ha participat molt activament.

Com ja ens té acostumats, el Bisbe de Roma parla sense embuts sobre molts temes, començant per la persecució dels cristians i la violència en nom de Déu, fins a la crítica raonada, però severa, de l’actual sistema econòmic mundial. “El nostre sistema econòmic mundial ja no s’aguanta” ha afirmat rotund el Papa, al mateix temps que expressa la seva preocupació per l’índex d’atur dels joves, que en alguns països supera el 50%. “Hem posat els diners en el centre -ha afegit-, el déu diner, i no l’home i la dona.” “Està provat -ha dit també- que amb el menjar que sobra podríem alimentar la gent que té gana.” El Papa ha criticat també l’actual cultura del “descart”, sobretot dels joves i dels ancians.

El papa Francesc ha repassat el seu viatge recent a Terra Santa i la relació dels cristianisme amb les altres religions monoteistes. “Crec que el diàleg interreligiós s’ha d’endinsar en això, en l’arrel jueva del cristianisme i en el floriment cristià del judaisme.” Pel que fa a la política, que defineix com “una de les formes més elevades de l’amor“, el Sant Pare es mostra esperançat, sobretot gràcies a la nova “música” que aporten avui els polítics més joves.

Amb naturalitat, Francesc contesta obertament les preguntes del corresponsal, fins i tot una que fa referència a la situació actual entre Catalunya-Espanya. “Tota divisió m’amoïna” ha manifestat el Papa. I ha afegit: “Les independències de pobles per secessió són un desmembrament, de vegades, molt obvi. Pensem en l’antiga Iugoslàvia.(…) El cas iugoslau és molt clar, però jo em pregunto si és tan clar en altres pobles que fins ara han estat junts. Cal estudiar-ho un per un. Escòcia, la Padània, Catalunya… N’hi haurà que seran justos i n’hi haurà que no ho seran, però la secessió d’una nació sense un antecedent d’unitat forçosa s’ha d’agafar amb moltes pinces i analitzar-la en tots els aspectes.”

Podeu llegir l’entrevista sencera en aquest enllaç.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!