El 28 de juny del 1914 l’arxiduc i hereu del tron de l’Imperi Austrohongarès, Francesc Ferran, i la seva dona, Sofia Chotek, van ser assassinats a Sarajevo. Aquest acte terrorista va ser el pretext de la Primera Guerra Mundial. Es preveia que seria curta, però la Gran Guerra va durar quatre anys. Es calcula que va provocar 20 milions de morts entre militars i civils.
Amb motiu del centenari de la Primera Guerra Mundial, el papa Francesc ha convidat a aprendre de la història. Ha sigut després de l’oració de l’Àngelus d’aquest diumenge.
Per al papa Francesc, la Gran Guerra va ser una «massacre inútil», que va causar milions de víctimes i destruccions immenses. Acte seguit, ha demanat «que no es repeteixen els errors del passat, sinó que es tinguin presents les lliçons de la història, fent sempre prevaler les raons de la pau mitjançant un diàleg pacient i valent».
Vist, però, el panorama polític internacional, sembla que hi ha poca disponibilitat a treure lliçons dels errors del passat. N’hi ha prou de veure l’etern conflicte araboisraelià i la seva darrera escalada de violència; o els casos de l’Iraq o Síria; o el que està passant a Ucraïna.
Quan es compleixen, doncs, cent anys de la Primera Guerra Mundial, el papa Francesc ha manifestat que «en particular el meu pensament s’adreça a tres àrees en crisi: el Pròxim Orient, l’Iraq i Ucraïna. Demano a tothom que s’uneixi a la meva pregària perquè el Senyor concedeixi a les poblacions i a les autoritats d’aquelles zones la saviesa i la força necessàries per tirar endavant amb determinació el camí de la pau, afrontant tota diatriba amb la tenacitat del diàleg i de la negociació i amb la força de la reconciliació. Que al centre de cada decisió no es posin els interessos particulars, sinó el bé comú i el respecte a tota persona».