El papa Francesc ha adreçat un discurs a l’assemblea de l’ONU per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) reunida a Roma per celebrar la II Conferència Internacional sobre Nutrició. Davant de diferents caps d’Estat i de govern i responsables nacionals de polítiques agrícoles i sanitàries, el Pontífex ha exigit prendre les mesures necessàries per aconseguir una distribució justa de les riqueses perquè ningú no pateixi gana.
El Bisbe de Roma ha dit que l’Església sempre està atenta a tot el que té a veure amb el benestar espiritual i material de les persones, especialment els marginats i exclosos, perquè es garanteixi la seva seguretat i dignitat.
“Vivim en una època”, ha comentat Francesc, “en la qual les relacions entre les nacions estan massa fetes malbé per les sospites recíproques, que de vegades esdevenen formes d’agressió bèl·lica i econòmica”. Des d’aquesta perspectiva ha demanat que els Estats afavoreixin el dret a l’alimentació i que es preocupin per cada persona que pateix gana i desnutrició. Davant d’aquests problemes, ha exhortat els líders de govern a buscar la justícia de manera concreta i no només teòrica.
Tot recordant Joan Pau II el Papa va exposar la “paradoxa de l’abundància”: hi ha menjar per a tothom, però no tothom pot menjar, mentre que el malbaratament, el rebuig, el consum excessiu i l’ús d’aliments per a altres finalitats és una realitat. “Malauradament”, s’ha lamentat Francesc, “la paradoxa continua essent actual”.
En el discurs, el Pontífex ha assenyalat que la manca de solidaritat és un repte que la FAO ha d’afrontar: “Les nostres societats es caracteritzen per un indivualisme creixent i per la divisió; això acaba prenent als més febles una vida digna i provoca revoltes contra les institucions. Quan falta la solidaritat en un país, se’n ressent tot el món.” “La solidaritat”, ha afegit, “és l’actitud que fa les persones capaces de sortir a la trobada de l’altre i fundar les seves relacions mútues en aquell sentiment de germanor que va més enllà de les diferències i els límits, i impulsa cercar plegats el bé comú”.
Segons el Papa, “en la mesura que els éssers humans prenen consciència de ser part responsable del designi de la creació, són capaços de respectar-se recíprocament, en lloc de combatre entre ells, fent mal i empobrint el planeta”.
Finalment, ha recordat que tot Estat ha de vetllar pel benestar dels seus ciutadans. També ha demanat que “la comunitat internacional sàpiga escoltar la crida d’aquesta conferència i ho consideri una expressió de la consciència comuna de la humanitat: donar de menjar als famolencs per salvar la vida al planeta”.