El bisbe de Sant Feliu explica la situació de Teresa Forcades

Mogut pel ressò mediàtic i la perplexitat que ha provocat en molts catòlics i no catòlics el compromís polític assumit per la monja benedictina Teresa Forcades i Vila, el bisbat de Sant Feliu, a través del seu pastor, Mons. Agustí Cortés, ha emès una nota aclaridora sobre el procés d’exclaustració de la religiosa.

Des de la missió de “vigilància peculiar” assignada al bisbe local en relació amb els monestirs de monges, el bisbe de Sant Feliu ha manifestat “des d’un primer moment, davant de la interessada i la mare abadessa del monestir i la congregació per als Instituts de Vida Consagrada i Societats de Vida Apostòlica, el seu parer en el sentit de la incompatibilitat radical entre el compromís públic i actiu a favor d’una opció política concreta (militància política) i la condició de monja d’un monestir“.

Al mateix temps, Mons. Cortés ha aprofitat la nota aclaridora per fer algunes precisions. En primer lloc, que ha acceptat que la germana Teresa Forcades resti en situació d’exclaustració per tres anys, la qual cosa no és “un simple permís per actuar en política“. També ha aclarit que la sol·licitud d’exclaustració no ha estat motivada per la seva possible candidatura a un càrrec polític, sinó “per raó de l’esmentada incompatibilitat entre la seva condició de monja i qualsevol compromís o militància activa i pública a favor d’una opció política concreta”.

De totes maneres, segons estableix el Codi de Dret Canònic, la Seu Apostòlica és l’única autoritat que té jurisdicció efectiva per concedir la dispensa de l’exclaustració d’una monja d’un monestir. També és norma que la sol·licitud compti amb el parer de la superiora major i del bisbe diocesà, com així ha estat. Actualment encara no hi ha resposta de la congregació romana.

Finalment, el bisbe de Sant Feliu ha explicat que “en el cas que li sigui concedida l’exclaustració, la germana Teresa Forcades i Vila no perdria la seva condició de monja consagrada, de manera que seguiria vinculada pels vots, però estaria dispensada i privada dels deures i drets propis de la vida claustral“. “Una eventual tornada a la vida monàstica -ha acabat dient- hauria de ser autoritzada per la mateixa Seu Apostòlica.”


L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!