El diàleg fe-cultura, fe-art contemporani té en el monestir de Santa Cecília de Montserrat el seu lloc per antonomàsia. El nou Espai d’Art Sean Scully, que es pot visitar a partir del 2 de juliol, permet viure la combinació entre l’obra d’un dels pintors avantguardistes més importants del món i una església romànica més que mil·lenària. Sean Scully va quedar fascinat quan va descobrir Santa Cecília de Montserrat. Fruit d’aquesta fascinació i de la relació d’amistat amb el pare Josep de Calassanç Laplana és aquest projecte, finançat per la Diputació de Barcelona. L’espai és una invitació a la pregària, a la contemplació, a la meditació i, evidentment, a la celebració religiosa ja que es tracta d’una església oberta al culte.
L’aportació de Sean Scully són sis pintures de gran format, vuit vitralls, tres pintures al fresc, un reraltar de cristall, tres creus de vidre i quatre canelobres.
L’Espai d’Art Sean Scully es va inaugurar el 30 de juny amb la presència del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell; el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve; l’alcaldessa de Magranell, Isabel Ramon; el pare abat de Montserrat, Josep M. Soler; el galerista Carles Taché i, evidentment, el pare Laplana i l’artista Sean Scully, que aquell dia feia 70 anys.
El projecte s’inscriu en la proposta cultural i artístia del Museu de Montserrat, però “té un caràcter molt especial”, com indica el mateix pare Laplana. A més, s’ha creat l’Institut Art i Espiritualitat Sean Scully, que vetllarà per la dinamització del nou centre cultural.