El Sant Pare presenta la família com un gran actiu social i humà al qual la política no dóna prou importància

En el Sínode es parla de molt més que no pas de comunió als divorciats que s’han tornat a casar, segons deia aquest dimarts el Papa Francesc en una intervenció “sorpresa”. Aquest dimecres, el pontífex ha reforçat aquest missatge en una intensa reflexió durant l’audiència general a la Plaça de Sant Pere del Vaticà. I és que el Sant Pare, com no podia ser d’una altra manera, ha dedicat l’audiència setmanal d’aquest dimecres a la família, centrant-se aquesta vegada en “l’esperit familiar”. Davant de milers de persones, ha recordat els treballs del Sínode dels Bisbes sobre “la vocació i la missió de la família en l’Església i en el món contemporani”, per destacar que “la família que avança en el camí del Senyor resulta fonamental en el testimoni de l’amor de Déu”, raó per la qual “mereix tota la dedicació de la qual l’Església és capaç”.
El Sant Pare ha afirmat que el Sínode està cridat a interpretar aquesta preocupació i aquesta atenció de l’Església, per la qual cosa ha invitat tothom a “acompanyar el desenvolupament sinodal de manera especial amb la pregària”. En aquesta línia, ha anunciat que, en les properes setmanes, les audiències dels dimecres seran reflexions inspirades “en alguns aspectes de la relació indissoluble entre l’Església i la família, amb l’horitzó obert al bé de tota la comunitat humana”. El Papa ha afirmat igualment que “els homes i dones d’avui necessiten una injecció d’esperit de família”, i ha destacat que, davant el feble reconeixement i suport a la persona en les diverses relacions socials, la família “obre una perspectiva més humana, que permet establir vincles de fidelitat, sinceritat, cooperació i confiança”.
A més, el bisbe de Roma ha dit que “la família ofereix a la societat una perspectiva molt més humana, ja que obre els ulls de la mirada i els altres sentits dels seus fills sobre la vida representant una visió de la relació humana basada en la lliure aliança de l’amor”. Per aquest motiu la família – segons ha dit el Sant Pare – “a més de promoure relacions de fidelitat, sinceritat, cooperació i respecte, animi a projectar un món habitable ia creure en les relacions de confiança, fins i tot en condicions difícils ensenyant a honrar la paraula donada, i el respecte a cada individu, compartint els límits personals i dels altres”.
El Sant Pare, en un altre moment, ha destacat que “a la família no se li dóna prou pes, reconeixement i suport en l’organització política i econòmica de la societat contemporània fins a l’extrem de no generar més aprenentatge”. En aquest sentit, el pontífex ha afirmat que l’Església fonamenta el sentit històric de la seva missió en la família i “en l’autèntic esperit familiar, i ha comparat les famílies amb “les xarxes més importants per a la missió de Pere i de l’Església, no pas una xarxa que empresona, sinó que allibera de les aigües dolentes de l’abandonament i de la indiferència, que ofeguen molts éssers humans en el mar de la solitud”. Francesc ha acabat l’audiència manifestant la seva esperança que l’entusiasme dels Pares Sinodals, animats per l’Esperit Sant, fomenti l’impuls d’una Església que abandona les seves velles xarxes i es posa a pescar confiant en la Paraula del seu Senyor.
En el comiat, el Sant Pare ha saludat un grup de refugiats iraquians i ha recordat les persones que pateixen l’horror de la guerra i la persecució. També s’ha referit a la celebració, el materix dia, de la festa de la Mare de Déu del Roser, un referent de “tendresa materna”, ha assegurat el Papa, “per acompanyar la vida famíliar especialment de les parelles que acaben de casar-se”. D’altra banda, Francesc ha agraït a Vincenzo Paglia, president del Consell Pontifici per a la Família, l’organització de l’encontre internacional celebrat ara fa 10 dies a Filadèlfia.
Doctrina del matrimoni
El Papa Francesc ha confirmat que la doctrina sobre el matrimoni no ha estat “tocada” i conserva tota la seva validesa. Va ser dimarts en una intervenció “sorpresa” en el marc del Sínode ordinari sobre la família. El pontífex va dir que els pares sinodals “no han de deixar-se condicionar, com tampoc han de reduir l’horitzó del sínode com si l’únic tema per afrontar fos la comunió als divorciats tornats a casar”. Ho va resumir així el portaveu de la Santa Seu, Federico Lombardi, en la roda de premsa sobre el segon dia de treballs de l’assemblea.
El pontífex va intervenir per subratllar alguns detalls. En primer lloc va assegurar, adreçant-se als bisbes, experts i convidats, que aquest Sínode ordinari s’ha de viure com un camí de continuïtat amb l’extraordinari d’ara fa un any. Lombardi va aclarir que els documents oficials del sínode són els seus discursos de l’inici i el final, a més del Instrumentum Laboris, que és el document bàsic de treball. Successivament, les aportacions dels cercles menors confluiran en el document final per lliurar al Papa.
Aquest dimarts van ser 72 les intervencions de tres minuts fetes entre la primera Congregació General i la segona. El portaveu de la Santa Seu i els seus col•laboradors van informar sobre algunes intervencions, basades en les veus representatives de diferents continents i de les diverses àrees lingüístiques. Es va destacar la recerca, per part de l’Església, d’un nou llenguatge adequat per al món actual i la situació de diferents grups i persones amb els seus sofriments. Alguns van dir que hi ha paraules complexes, com ara indissolubilitat, que poden ser explicades millor a través de termes concrets com fidelitat.
Per la seva banda, Claudio Maria Celli ha explicat que les discussions també remarquen una nova catequesi per a les famílies, més àmplia que els debats sobre el matrimoni religiós i que engloba l’experiència humana expressada també en les noves actituds davant les situacions del matrimoni i la convivència. Mentrestant, diverses veus sinodals van parlar de la necessitat d’un acompanyament en el creixement de la família cristiana i el seu paper en la modernitat. Altres intervencions van girar al voltant de temes culturals i el paper de les conferències episcopals per donar respostes pastorals, per exemple en el cas dels refugiats d’altres països o en el cas de l’auxili a les víctimes del tràfic d’éssers humans. Un altre desafiament són els matrimonis interreligiosos. La catequesi pot ajudar en aquest sentit, segons es va dir ahir, un problema que a més s’estén a la comunicació amb els no batejats.
Es confirma la visita del Papa a Mèxic el 2016
El Papa Francesc visitarà Mèxic l’any vinent, el 2016, segons ha explicat aquest dimecres el director de l’Oficina de Premsa de la Santa Seu, Federico Lombardi. Les dates i l’itinerari del viatge encara estan en estudi. Lombardi ha confirmat que ja han començat a donar-se passos concrets per preparar aquest viatge i que Francesc té intenció d’anar a honorar a la Verge de Guadalupe al seu santuari. El portaveu ha aclarit, això sí, que la previsió encara no és un anunci oficial, perquè no hi ha data. Durant el viatge de Cuba als Estats Units, Francesc ja va dir als periodistes que hauria volgut “entrar als Estats Units passant per Mèxic, com moltes persones desesperades que busquen un futur millor”. Francesc, per tant, serà el tercer papa que visitarà Mèxic, després dels viatges de sant Joan Pau II, cinc vegades, i Benet XVI, una l’any 2012.
Finalment, destaquem que, aquest dimecres, els Pares Sinodals s’han reunit per a la seva segona sessió en Cercles Menors de 9.00 a 12.30, mentre la tercera sessió s’ha fet des de les 16.30 i fins a les 19.00. Aquest dijous, els Pares Sinodals es reuniran per a la seva quarta sessió en Cercles Menors de 9.00 a 12.30, mentre la cinquena es desenvoluparà de 16.30 a 19.00. I divendres, en l’àmbit de la celebració del 14è Sínode general ordinari sobre la família, de 9.00 a 12.30 tindrà lloc la 4a Congregació general i de 16.30 a 19.00 la 5a Congregació general dels Pares Sinodals, que analitzaran la segona part de l’Instrumentum Laboris, document bàsic de treball d’aquest Sínode.
Aquest diumenge a Roma, a més, alguns cardenals prendran possessió dels seus respectius títols. Per exemple, a les 12.00 hores, el cardenal Ricardo Blázquez, arquebisbe de Valladolid i president de la Conferència Episcopal Espanyola, prendrà possessió del títol de Santa Maria a Vallicella.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!