Doble missatge de Francesc: "El treball és un dret per a tothom"

El Papa Francesc ha dit aquest dilluns que “el treball no és un privilegi per a uns pocs elegits, sinó un dret per a tothom” que connecta amb la dignitat humana. També, en aquest cas en l’homilia de la Missa de Santa Marta, el pontífex ha alertat novament contra la rigidesa d’alguns, incloent-hi sacerdots, que es creuen amb el dret de tancar-se en els seus càlculs i no valorar la misericòrdia de Déu. Dos missatges, en poques hores, que fan reflexionar. “La rigidesa d’alguns fa mal a l’Església”, ha arribat a comentar.
El Papa ha assegurat avui que “el treball és un dret per a tothom”. Ha estat en una audiència, a l’Aula Pau VI, amb 2.000 participants en el Projecte Policoro, arribats a Roma en ocasió del seu 20è any de activitat. Aquesta obra està dedicada a la desocupació de joves del sud d’Itàlia, i promoguda per Conferència Episcopal Italiana. El Sant Pare ha assegurat que “no tenir feina posa en risc la dignitat de la persona, i els joves són especialmente víctimes d’aquest drama”.
Francesc ha recordat també que el Projecte Policoro neix com a fruit del Congrés Eclesial de Palerm, i ha destacat la importància del que ha definit com una “iniciativa de promoció juvenil, de desenvolupament local a nivell nacional” amb “gestos concrets”, “signes visibles de l’obstinació d’aquests 20 anys”. En aquesta línia, ha recordat que el treball “no és un regal a uns pocs elegits, sinó un dret per a tothom”.
Després de constatar que el projecte ha demostrat com la qualitat del treball “lliure, creatiu, participatiu i solidari” aprofita i fa créixer sempre la dignitat de la mateixa vida humana, el Papa ha fet una crida a “no perdre de vista la urgència de reafirmar aquesta dignitat”. En aquesta reflexió, el Sant Pare ha situat l’evangeli de Jesús, que no deixa mai de ser actual, concreta, viva i capaç de tocar l’interior dels homes i dones d’avui, amb el seu desig de generar una bona notícia per al món.
El pontífex, a més, ha recordat els joves “víctimes de la desocupació, resignats a constants rebutjos o la indiferència d’una societat que premia sempre els mateixos privilegiats, encara que siguin corruptes”. També ha fet una crida a totes les comunitats cristianes i col•lectius humans en general perquè “continuïn promovent iniciatives d’inclusió juvenil de manera comunitària i participativa”, igualment perquè sostinguin les noves energies invertides en el treball promovent un estil de creativitat que posi al centre “la solidaritat com a do”. El Sant Pare ha animat finalmente a assumir com a propi el sofriment dels joves aturats i sovint desesperats.
Francesc ha conclòs que, amb aquesta ajuda, “els joves redescobreixen la vocació a la feina: el sentit ‘alt’ d’un afany que va més enllà del resultat econòmic, per transformar-se en edificació del món, de la societat, de la vida”. En aquest sentit, ha animat tothom a “educar les joves generacions perquè busquin la justa mesura”, alhora que ha destacat que “a l’escola de l’Evangeli s’aprèn el que és veritablement necessari” i que, per això, és “el just camí”.
Misericòrdia contra rigidesa, l’altre missatge
“L’esperança en la misericòrdia de Déu obre els horitzons i ens fa lliures, mentre que la rigidesa tanca el cor i fa un gran mal”. Aquests han estat els eixos del missatge que el Papa ha transmès aquest dilluns durant l’homilia de la missa del matí a la Casa Santa Marta. Francesc ha destacat la virtut de l’esperança, fins i tot en els pitjors moments de la vida, com un trampolí per entrar en la misericòrdia a través de la llibertat, el fet de mirar més enllà. Recordant l’evangeli, que descriu aquells homes que “no tenen horitzons” perquè estan “tancats en els seus càlculs” i “esclaus de la seva rigidesa”, el Sant Pare ha reivindicat també l’esperança davant els qui “no saben res de la misericòrdia de Déu”. El pontífex ha parlat fins i tot de rigidesa clerical per descriure el moment actual d’alguns comportaments dins l’Església.
El Papa ha acabat la seva homilia explicant una vivència que va tenir l’any 1992 a Buenos Aires, durant una missa pels malalts. Estava confessant, quan va arribar una dona d’uns vuitanta anys que li va dir que tothom té pecats i que, si Déu no ens perdonés, el món no existiria.
Audiència oficial i missatge per a la Jornada Mundial de la Pau
D’altra banda, el Sant Pare ha rebut en audiència aquest mateix dilluns, al Palau Apostòlic Vaticà, el president de Sri Lanka, Maithripala Sirisena. La conversa, en un clima de cordialitat, ha començat amb el record de la visita del Papa a Sri Lanka al gener passat, i després tots dos han repassat alguns aspectes de la història recent del país i del procés de pau i reconciliació que està ara en marxa, des d’un desig compartit que contribueixi a promoure una sòlida harmonia social.
Igualment, els dos mandataris han valorat la contribució de l’Església catòlica en diversos sectors de la societat i la importància del diàleg interreligiós. El Papa i el president de Sri Lanka han compartit una reflexió sobre el medi ambient i una anàlisi dels resultats de la Conferència sobre el canvi climàtic celebrada a París.
Finalment, destaquem que aquest dimarts es presenta el missatge del Papa Francesc per a la propera Jornada Mundial de la Pau, que se celebrarà el dia de Cap d’Any, com cada 1 de gener. Serà a la Sala de Premsa de la Santa Seu a les 11.30 del matí.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dilluns.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!