Aquest divendres

El Papa Francesc visita aquest divendres la Stazione Termini de Roma per obrir la Porta Santa de la Caritat des de dues estructures de la Càritas romana: l’hostal Don Luigi di Liegro i el menjador Sant Joan Pau II. En arribar, el Sant Pare presidirà el ritu de l’obertura de la Porta Santa i després es farà una processó que donarà pas a l’Eucaristia, presidida pel mateix pontífex, i en la qual participaran només hostes dels centres d’acollida de la Càritas diocesana acompanyats per alguns voluntaris i treballadors.
L’hostal Don Luigi di Liegro i el menjador Sant Joan Pau II són dues estructures d’acollida per a persones sense casa. El primer acull 195 persones cada nit i, al menjador, hi van 500 persones a la tarda. Els dos centres van ser remodelats i ampliats recentment. El cardenal vicari Agostino Vallini els va reinaugurar tot just la setmana passada. El secretari del Consell Pontifici per a la Promoció de la Nova Evangelització, Octavio Ruiz Arenas, ha destacat avui que “el Pontificat de Francesc subratlla la necessitat que estiguem atents als pobres, que els pobres siguin els primers per acollir i fer-ho amb signes concrets”.
En aquest any de la misericòrdia, el Papa ha volgut no només obrir les portes d’aquestes grans Basíliques romanes sinó també anar a un lloc on hi ha gent del carrer que no té lloc per viure, que no té on menjar, per compartir amb ells i convidar-los perquè ells també siguin un signe de l’amor, de la misericòrdia, de la reconciliació. En aquest sentit, Ruiz Arenas ha expressat el seu desig que, “en totes les diòcesis del món, es facin gestos similars de tal manera que pugui haver-hi com una rèplica d’aquest gest meravellós del Sant Pare”.
Trobada amb un grup de joves
Francesc ha rebut aquest matí al Vaticà 60 nois i noies de l’Acció catòlica italiana de joves per intercanviar amb ells, com cada any, les felicitacions de Nadal. A la Sala del Consistori, els joves han portat al Papa una coca pel seu aniversari, ja que avui dijous el Sant Pare compleix 79 anys. El lema del camí de formació de l’Acció Catòlica és aquest any ”Viatjant cap tu”, una frase que, segons el Sant Pare, troba el seu sentit en el fet de ”recórrer el camí del bé i no pas el del mal, el del perdó i no el de la venjança, el de la pau i no el de la guerra, el camí de la solidaritat i no el de l’egoisme”.
El Sant Pare ha recordat que ahir, a l’audiència general a la Plaça de Sant Pere, era present, amb els pares migrants, un nen de cinc mesos nascut en un vaixell en aigües de Sicília. Francesc ha destacat que ”hi ha moltíssims nens que aconsegueixen arribar, però altres no”, i que “tot allò el que es faci per aquestes persones és bo”. En un moment més distès, el Sant Pare ha proposat un joc als més petits del grup: “Si teniu dos caramels i un amic vostre no en té, què farieu?”. Els nois han respost: “Li’n donaríem un”. El pontífex ha seguit preguntant què passaria “si només en tenen un, de caramel”, i el grup ha contestat: “La meitat”, una respsta davant la qual Francesc ha rigut uns segons.
Aquest any l’Acció Catòlica Italiana ha elaborat un projecte, com ho fa cada any, d’ajuda als emigrants a la diòcesi siciliana d’Agrigento. El Papa els ha donat les gràcies pel seu esforç exemplar d’acollida a tants germans i germanes que arriben ”carregats d’esperança però també de nombroses ferides i necessitats que busquen pa i pau”. El pontífex ha elogiat que aquests joves treballen ”amb alguna renúncia per compartir allò necessari amb altres nois i noies que no tenen el mínim”.
Es presenta un document sobre drets humans i pobresa extrema
“Treballar pels drets humans de les persones que viuen en la pobresa extrema”. Aquest és el títol del llibre, presentat aquest dijous a la Sala de Premsa del Vaticà, editat per l’ONG ATD Quart Món i Franciscans Internacional. Han participat en l’acte de presentació el bisbe brasiler de la diòcesi d’Obido, Bernardo Johannes Bahlmann, el secretari general de Càritas Internationalis, Michel Roy, el ministre general de l’Orde dels Frares Menors, Michael A. Perry, la directora de la Família Franciscana Internacional, Francesca Restifo, i el delegat d’Itàlia i la Santa Seu d’ATD Quart Món, Jean Tonglet.
Jean Tonglet ha explicat que es tracta d’una guia molt valuosa per als qui treballen amb els més pobres de la societat, per fer valer els seus drets humans, en els països on viuen i en totes les àrees en l’àmbit local, per actuar en la seva defensa i promoure accions públiques i privades. El llibre, a més, és una eina adreçada als treballadors socials, els organitzadors de la comunitat, mestres, participants en activitats i a les ONG, les associacions i les institucions religioses, per posar en pràctica els principis rectors sobre l’extrema pobresa i els drets humans.
Audiències diplomàtiques i eclesials
Finalment, destaquem que Francesc ha rebut aquest dijous al matí en audiència, a la Sala Clementina del Vaticà, els ambaixadors de Nigèria, Letònia, índia i Bahreim, per a la presentació de les credencials. Després, en audiències successives, el Papa ha rebut el cardenal Fernano Filloni, prefecte de la Congregació per a l’Evangelització dels Pobles, el nunci apostòlic a Croàcia, Alessandro de Ricco, i el nunci als Països Baixos, Aldo Cavalli. Al migdia, finalment, el pontífex ha rebut Karl Anderson, cavaller suprem dels Cavallers de Colom.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous 17 de desembre.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!