La Santa Seu ofereix la imatge del fill pròdig en una medalla de l'Any de la Misericòrdia per impulsar el perdó

La medalla oficial del Jubileu Extraordinari de la Misericòrdia s’ha presentat aquest dimarts al Vaticà. La medalla, d’acord amb el model indicat per la Sala de Premsa de la Santa Seu, té l’escut del papa Francesc coronat amb la frase: Iubilaeum Extraordinarium Misericordiae, i sota el nom de l’artista que la va idear. A la cara posterior, hi ha una petita reproducció del quadre de Rembrandt sobre “El retorn del fill pròdig”, conservat al Museu de l’Hermitage, a San Petersburg, i que s’inspira en la paràbola evangèlica del pare misericordiós. Un detall curiós és que les mans del Pare, a diferència del quadre de Rembrandt, són una masculina i una altra femenina, per significar que el perdó és del Pare, però passa a través del ministeri de l’Església. L’envolta la frase gravada ‘In aeternum misericòrdia eius‘, del salm 135.
Des de dilluns vinent, dia 4, la medalla estarà disponible a la Ciutat del Vaticà, a la seu de l’Administració del Patrimoni de la Seu Apostòlica, com també a la Llibreria Editrice Vaticana. La medalla ha estat comissionada pel Vaticà a la ‘Zecca dello Stato Italiano’, perquè encunyi cent exemplars d’or de 97 quirats, 3 mil de plata, i 3 mil més de bronze. Se sumen dos-cents tríptics amb la medalla, ideada per Mariangela Crisciotti, de la famosa Scuola dell’Arte della Medaglia. Aquesta artista, amb només 33 anys, ha guanyat diversos premis, i ha realitzat models per a diverses medalles, entre elles per a Benet XVI i per al mateix Papa Francesc.
Resposta positiva a la crida del Papa pels migrants cubans
D’altra banda, acabem de saber que els governs de Centreamèrica i Mèxic van acordar aquest dilluns realitzar una prova al gener per traslladar territori mexicà als sis mil cubans bloquejats a Costa Rica. A aquest acord signat per Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Hondures, Mèxic i Panamà, no es va sumar Nicaragua, que no va enviar al cim tècnica a cap representant del Govern. Els artífexs del pacte es van reunir ahir dilluns a Guatemala en una Cimera tècnica del Sistema d’Integració Centreamericana (SICA). El sacerdote mexicà Jorge-Arturo Correa Arcos, que treballa amb la comunitat migrant, ha explicat que l’Església treballa amb tots els qui arriben als Estats Units des de la denúncia als nombrosos atemptats que hi ha, segons ell, contra la dignitat de la persona. Correa ha reivindicat “l’aportació cristiana a les fronteres, on es violen drets humans bàsics”.
Recordem que el Sant Pare demanava diumenge, després de la pregària de l’àngelus, que es fessin “els esforços necessaris per trobar una solució oportuna” a la crisi migratòria cubana, que va qualificar “drama humanitari”. Aquesta Cimera d’ahir es va fer a la seu de la cancelleria de Guatemala, on va decidir “fer un primer exercici pilot de trasllat humanitari en la primera setmana de gener, per la qual cosa s’ha conformat un grup de treball que tindrà la responsabilitat de realitzar les coordinacions necessàries per aquest primer trasllat”.
Per la seva banda, la secretaria de Relacions Exteriors de Mèxic va informar que “rep amb satisfacció els avenços per solucionar la situació dels migrants cubans”. L’organisme oficial de Mèxic ha indicat també que espera, “més enllà de la conjuntura actual, l’acostament de la regió, que gràcies a les reunions anteriors, ha obert “espais de cooperació perquè, a llarg termini, es puguin esbossar mesures per fer front al tema migratori, incloent-hi les seves causes estructurals i l’increment dels fluxos entre els països”.
La cancelleria de Guatemala ha destacat, a més, que els països participants “volen refermar el seu compromís de lluitar en contra de les xarxes de tràfic de persones, assegurant que s’aplicarà sense retard la llei que penalitza severament aquesta activitat il•lícita i que lamentablement obliga els països de la regió a retornar al seu país d’origen qualsevol persona que accedeix al seu territori de manera no autoritzada”. La declaració situa com a objectiu principal “prevenir la migració irregular i combatre fermament el delicte del tràfic de persones i principalment protegir la integritat de la població migrant i vetllar pel respecte als seus drets fonamentals”. Igualment anuncia que “es convocarà la Conferència Regional de Migracions perquè abordi aquest tema en la seva integralitat”.
La protecció de la creació i la defensa de la pau han estat alguns dels temes principals tractats per Francesc durant l’any 2015 que estem a punt d’acabar, sobretot amb la publicació de l’encíclica Laudato Si, segons ha destacat el bisbe de la diòcesi italiana de Faenza-Modigliana, Mario Toso, també exsecretari del Pontifici Consell Justícia i Pau. Es tracta d’una combinació, la creació i la pau, que també està vinculada amb la mida de la Misericòrdia de Déu en el centre de l’Any Jubilar que acaba de començar. A partir del missatge del Sant Pare per a la Jornada Mundial de la Pau, sobre el tema “Vèncer la indiferència i guanyar la pau”, el bisbe Mario Toso subratlla la importància dels missatges que el Papa ha donat aquests últims 12 mesos sobre pau, justícia i defensa del medi ambient i la natura. Monsenyor Toso ha assegurat que “només podem superar la indiferència amb un canvi en el cor de l’home”.
El bisbe italià Mario Toso ha recordat, a més, que l’Any de la Misericòrdia és un gran instrument “per practicar la justícia i fer el bé a la societat”. I recordant també el recent viatge de Francesc a l’Àfrica, Mario Toso ha comentat que les paraules i els gestos del pontífex davant el món, “més enllà de l’Església i de la fe cristiana, tenen un impacte important que pot transformar moltes estructures que ara funcionen malament”, ja que “l’Església no té una funció política directa, tot i que els creients són ciutadans i tenen l’obligació d’implicar-se en la política, de viure la caritat de Crist també en aquest terreny”. Dilluns vinent, 4 de gener, precisament el bisbe Mario Toso obrirà “l’Escola de la Pau”, promoguda per la Fraternitat Franciscana “Frate Jacopa”, que tindrà lloc a l’Institut Salesià Gerini de Roma fins dimecres 6 de gener, festa de l’Epifania.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 29 de desembre.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!