Hi ha una data considerada de partença del que avui és unapràctica comuna universal: pregar per la unitat dels cristians.

Va ser un anglicà, Paul Wattson, que oficiava en una petitacapella propera a Nova York, qui va proposar, l’any 1908, dedicar una setmana apregar per la unitat. Després es va convertir al catolicisme i Pius X es va ferressò de la idea aprovant-la en els termes que Watsson va proposar: esdesenvoluparia entre la festa de la Càtedra de Sant Pere (18 de gener) i la dela Conversió de Sant Pau (25 de gener).

Són vuit dies per a pregar per una intenció que va expressarJesucrist mateix en la seva petició al Pare: «Que tots siguin u.» Que se superil’escàndol de la divisió entre els seguidors de Crist: catòlics, anglicans,ortodoxos i protestants.

Com aconseguir-ho? L’oració és el punt de suport de lapalanca que aixecarà els obstacles; l’esforç, a més de resar, cal posar-lo enel diàleg i a afrontar junts els problemes donant preferència a la caritat.

La història de les últimes dècades mostra que les comissionsteològiques acosten postures, però també que la unitat arribarà mitjançant lacomprensió mútua i una vivència profunda de la fraternitat. L’exemple ensl’ofereixen les comunitats d’alguns països asiàtics i africans en els quals elscristians, sense distinció, es troben perseguits en ocasions fins al martiri,però també hi ha experiències singulars, com les d’un matrimoni que ha escritllibres d’èxit explicant les seves vivències. Em refereixo a Scott Hahn i laseva esposa Kimberly. Tots dos eren presbiterians i de formació protestantcalvinista; ell fins i tot era ministre de la seva Església i teòleg, fins quees va convertir al catolicisme. Ella continuava sent protestant i mantenienllargues converses en què ell tractava inútilment de convèncer la seva dona ambarguments teològics. Finalment, allò que va convèncer la Kimberly van ser lesactituds que va veure que ell desenvolupava en la seva vida de cada dia i en elseu tracte matrimonial.

El papa Francesc ha escrit una pregària per la unitat delscristians que crida a buscar aquesta proximitat, superant divisions del passat.Acaba així: «Senyor, aquesta Església que és teva, no és la nostra. La històriaens ha dividit. Jesús, ajuda’ns a anar pel camí de la unitat o pel camíd’aquesta unitat reconciliada. Senyor, tu sempre has fet tot el que has promès,dóna’ns la unitat de tots els cristians. Amén.»

† Jaume Pujol Balcells
Arquebisbe metropolità de Tarragona i primat

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!