Francesc torna a demanar "el canvi en els cors dels violents" que provoquen matances com ara la de Turquia

El Papa ha tornat a demanar aquest dimecres “la conversió dels qui provoquen la mort de persones i el canvi en els cors d’aquests violents”. S’ha referit així a l’atemptat de dimarts a Turquia, amb un missatge des de Roma que també serveix per als morts que hi ha hagut en atemptats al Pakistan i l’Afganistan, aquest mateix dimecres, i a moltes altres accions que degraden l’ésser humà fins a l’antítesi de la pau i la misericòrdia que defineixen l’essència de Déu. Francesc ha fet una crida a la pregària per l’atemptat d’ahir a Istambul, des del desig de pau i conversió per als violents. Després del crim, reivindicat ahir pel DAESH i amb 10 morts, Francesc ha fet una invitació vinculada a la misericòrdia de Déu.
Durant l’audiència, la primera de 2016, el Sant Pare ha obert una nova sèrie dedicada a la misericòrdia. Partint del text del llibre de l’Èxode, en què Déu es defineix com a “lent per al càstig i gran en l’amor”, Francesc ha destacat que “en Jesucrist es revela la misericòrdia del Pare, perquè Déu és fidel”, cosa que constitueix una bona definició perquè “la seva grandesa s’estén per arribar a nosaltres amb una custòdia per donar-nos la vida”. En altres paraules, el Papa ha dit que “la presència de Déu, sòlida i estable, és l’essència de la nostra fe”.
El pontífex, també en l’audiència general, celebrada aquesta vegada a l’Aula Pau VI del Vaticà, ha destacat també que “la misericòrdia en la Bíblia és la principal font per entendre la compassió i la lleialtat d’un Déu que està sempre disposat a comprendre, a acollir i a perdonar”. El Sant Pare també ha recordat el gran principi de “la fidelitat, que Déu ens transmet perquè la practiquem també nosaltres”, i ha recordat les característiques de l’amor que té el mateix Déu. Francesc ha fet finalment una crida experimentar l’alegria de ser estimats per Déu.
En aquest Any Jubilar, el Papa ha fet una crida a “acollir la tendresa i la misericòrdia de Déu, a partir de l’experiència de practicar les obres de misericòrdia corporals i espirituals”. Francesc, en la mateixa línia, ha subratllat “la importància del sagrament de la Reconciliació”. El Papa ha expressat també el seu desig que l’Any de la Misericòrdia doni a tothom la força de confiar en el Déu que perdona. Ha recordat la memòria litúrgica del dia, Sant Hilari i Sant Remigi, bisbes francesos, per fer pública la seva “pregària i els millors desitjos per França, començant pels seus governants”. També ha saludat els pelegrins de llengua àrab, especialment els procedents del Pròxim Orient.
Encàrrec del Sant Pare per a la Quaresma
D’altra banda, és notícia que Francesc ha demanat al Pontifici Consell Cor Unum l’organització d’una jornada de recés espiritual perquè cada organisme de caritat es comprometi a realitzar durant la Quaresma, en el context de l’Any Jubilar i que portarà per tema: Caritas Christi urget nos. D’aquesta manera, el dicasteri ha de preparar les pregàries, les reflexions i tot el material útil, així com difondre-ho tot entre els organismes que després faran aquesta jornada de la manera i en el moment que creguin més oportú al llarg de la Quaresma. El sotssecretari del Pontifici Consell Cor Unum, Segundo Tejado Muñoz, ha explicat aquest dimecres, per la seva banda, el sentit d’aquesta iniciativa promoguda pel Sant Pare.
Giampietro Dal Toso, secretari de Cor Unum, també ha revelat alguns detalls, en aquest cas en una entrevista a la Ràdio Vaticana. Sobre el sentit d’aquesta iniciativa, ha indicat que “en l’Església tenim una gran quantitat d’institucions, grups i organismes que treballen en la caritat i en són testimonis des del servei a la persona”. Però, segons ha afegit, Cor Unum també és conscient que podem donar misericòrdia només si hem rebut misericòrdia, cosa que “és la clau per entendre el sentit d’aquest gran recés que es vol promoure en tota l’Església a nivell local”.
Monsenyor Dal Toso ha precisat que “podem viure la misericòrdia, fer obres de misericòrdia, gestionar institucions de misericòrdia només si abans hem rebut la misericòrdia del Pare”. Finalment ha expressat el desig del dicasteri que aquesta Jornada pugui arribar realment a la base, a través de les conferències episcopals i de les grans xarxes internacionals de caritat, com ara Caritas Internationalis.
Les restes de Sant Pius de Pietrelcina viatgen a Roma
I d’altra banda, el secretari del Consell Pontifici per a la Promoció de la Nova Evangelització, Octavio Ruiz Arenas, ha anunciat que les restes de Sant Pius de Pietrelcina viatjaran aviat a Roma per subratllar, des de l’Església, la importància del sagrament de la Reconciliació i la seva persona, la d’un sacerdot, el Pare Pius, que va dedicar gran part de la seva vida a acollir amb misericòrdia els pecadors i convidar-los a la conversió. Ruiz Arenas també ha declarat que aquesta és una oportunitat per a rebre el perdó de Déu i perquè els ministres sagrats recordin l’encàrrec fonamental que els ha donat l’Esglèsia de ser ministres de la misericòrida i la reconciliació.
El secretari del Consell Pontifici per a la Promoció de la Nova Evangelització també ha tingut unes paraules per a l’Amèrica Llatina, que necessita –segons ha dit- aquest testimoni d’ amor, misericòrdia i d’acolliment auster i humil a aquells que són rebutjats per una societat plena de doloroses situacions, tristesa i angoixa.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 13 de gener.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!