El Papa visita per sorpresa una residència per a gent gran de Roma

Aplicar l’autèntica Misericòrdia i portar-la a peu d’obra és el que ha fet aquest divendres a la tarda, per sorpresa, el Papa Francesc. Ha visitat una residència per a gent gran a l’extraradi de Roma, sortint de manera literal i física a les perifèries. Així ha obert el pontífex una nova porta santa en clau social dins l’Any Jubilar. El Sant Pare ha visitat concretament l’asil Bruno Buozzi, situat als afores de la capital italiana, on ha fet, dins l’Any de la Misercòrdia, el gest d’obrir una nova porta santa social. Com ja va fer amb l’Alberg de Càritas Don Luigi Di Liegro, a la zona romana de Termini, Francesc ha tingut aquest divendres, com havia anunciat que faria molts divendres durant tot l’any, un nou gest amb el qual dóna testimoni directe sobre la vivència de la misericòrdia.
El Papa ha visitat una trentena de persones grans acollides a la csa. Aquesta visita ha agafat tothom per sorpresa, alhora que ha permès captar la imatge de la seva lluita contra l’anomenada “cultura del descartar”, així com el gran valor que els ancians i els avis i àvies tenen en l’Església i en la societat. Després, Francesc s’ha acostat a la Casa Iridi, l’únic centre d’Europa on, en una estructura no hospitalària, s’allotgen 7 persones en estat vegetatiu i que són assistides pels seus familiars. També aquest signe del pontífex mostra el missatge a favor del respecte a la vida humana i la dignitat de la persona.
“La fe no es compra, sinó que és un do”
Unes hores abans, en la Missa matinal a la Casa Santa Marta, Francesc ha assegurat, en l’homilia, que “la pròpia fe en Jesucrist passa per fer moltes coses per acostar-nos al Senyor”. A partir de la narració del guariment d’un paralític a Cafarnaüm, narrada en l’evangeli de Marc llegit en la litúrgia, el Papa ha destacat que “la multitud mostrava una fe forta que va per endavant gràcies al cor obert a la fe”. Sobre la circumstància del paralític, el Sant Pare ha comentat que Jesús “fa un pas endavant, no només perquè guareix sinó també perquè perdona els pecats”. El Papa ha afegit que “la fe no es pot comprar, sinó que és un do que de vegades ens porta fins i tot a la humiliació, a admetre que Déu pot perdonar”.
El pontífex ha expressat el seu desig que tots puguem “créixer en la fe, ara que tots seguim també el Crist que no veiem, amb la lloança de viure”, i ha recordat que aquesta és la millor prova que “Déu ens ha estat enviat en Jesús”. Francesc ha destacat que “Jesús parla amb un llenguatge dur, el de menjar el propi cos com a camí de salvació”, i s’ha referit a “la salvació de les malalties però també la del nostre allunyament de Crist”.
Missatge del prepòsit general dels Jesuïtes sobre les migracions
D’altra banda, el superior general de la Companyia de Jesús, Adolfo Nicolás, ha dit aquest divendres que, “en lloc de tenir por, hem d’agrair als immigrants que hagin vingut a viure entre nosaltres, un fet que també ha ajudat a fet més gran el cristianisme”. El prepòsit general dels jesuïtes ha fet aquesta crida, estesa a les polítiques de tots els països, amb motiu de la celebració, aquest diumenge, de la Jornada Mundial dels Migrants i els Refugiats. “El missatge és d’agraïment, sobretot des d’Europa, i espero que això entri en les polítiques dels diversos països”, ha afegit.
Adolfo Nicolás ha recordat que els immigrants “enriqueixen els països on arriben, precisament per la seva diversitat”. La Jornada Mundial de les Migracions, que se celebra aquest diumenge, té com a lema “Emigrants i refugiats ens interpel•len. La resposta de l’Evangeli de la misericòrdia”.
Francesc ja té predicador per als exercicis de Quaresma
Ermes Ronchi, religiós de l’Orde dels Servents de Maria, qui guiarà els Exercicis espirituals de Quaresma programats aquest any per a la setmana del 6 a l’11 de març amb la participació del Papa i la Cúria Romana. Ha estat el mateix Francesc qui ha telefonat el religiós, de la regió italiana de Friuli, per demanar-li que dirigeixi les meditacions.
Ermes Ronchi ha assegurat que la petició ha estat una sorpresa per a ell, sobretot “per la senzillesa amb què el Sant Pare li ha fet la proposta”. Alhora ha dit que està “feliç per aquest encàrrec per al qual ha reconegut que se sent limitat però alhora il•lusionat”.
A punt per a la visita a la Sinagoga de Roma
Tot és a punt per a la visita que el Papa Francesc farà aquest diumenge a la Sinagoga de Roma, la tercera d’un pontífex al principal temple jueu de la capital italiana, després de les de Joan Pau II el 1986 i Benet XVI el 2010. El rabí en cap de la comunitat hebrea de Roma, Riccardo Di Segni, ha explicat avui que la visita de Francesc serà sobretot un homenatge a la memòria de la deportació de jueus i de l’atemptat contra la Sinagoga. La trobada inclourà, a més, una salutación del Sant Pare al màxim nombre possible de persones, abans dels discursos oficials. Hi haurà representants d’entitats hebrees de diversos sectors, tant de Roma com de l’àmbit internacional.
I d’altra banda, aquest dissabte a les 10.30 hores, el Sant Pare rep en audiència els membres del Moviment Cristià de Treballadors. Serà a l’Aula Pau VI del Vaticà.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 15 de gener.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!