Francesc diu que "catòlics

El Papa ha dit aquest dimecres que allò que uneix els cristians “és més fort que allò que separa les diferents creences” sorgides de l’única església de Jesús. Ha estat aquest el centre del missatge que Francesc ha adreçat aquest matí a tot el món en una audiència general emmarcada en la Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians. Els creients en Crist tenen molt en comú més enllà d’aquest període anual del 18 al 25 de gener. Francesc ha dedicat l’audiència general precisament a la pregària per la unitat dels cristians. Des de l’Aula Pau VI, el Sant Pare ha fet una crida a “redescobrir el do del Baptisme més enllà de les divisions”. Com a introducció, s’ha llegit un passatge de la primera carta de Pere, a partir del qual Francesc ha recordat que va ser triat per un grup de Letònia i que, al centre de la catedral luterana de Riga, hi ha una font baptismal que es remunta a Sant Meinard, signe d’un origen comú de totes les confessions cristianes: el Baptisme.
El pontífex ha citat el document del Concili Vaticà II sobre la unitat dels cristians per assegurar que tots estem cridats a redescobrir la unitat en el Baptisme que compartim, cosa que vol dir que tots som pecadors i alhora alliberats del mal. Francesc ha assegurat que “catòlics, protestants i ortodoxos estem destinats a ser acollits per la misericòrdia de Déu, fonamentada precisament en el Baptisme”. El Papa ha afegit que “tots formem un sacerdoci real i una nació santa, cosa que vol dir que tenim la missió de transmetre la misericòrdia als altres, començant pels més pobres i abandonats”.
També el pontífex ha dit que “tots necessitem la salvació que Déu ens ofereix i experimentem la mateixa crida a sortir de les tenebres”. El Papa ha situat la gràcia en el nucli de la unitat, que ha qualificat de “testimoni fratern i compromís de misericòrdia”.També ha fet una crida a tots els creients perquè “trobin maneres de treballar junts per promoure la misericòrdia de Déu en Jesucrist”.
Francesc ha dit que els cristians han de seguir endavant en el camí cap a la unitat plena, des de la unió en la pregària i en les obres de caritat. Aquesta invitació als pelegrins, procedents de tot el món i dins la Setmana per la Unitat dels Cristians del 18 al 25 de gener, coincidint amb la Solemnitat de la Conversió de Sant Pau, ha servit perquè, una vegada més, torni a situar “la misericòrdia” en “el centre d’allò que uneix els creients en Jesucrist”. I entre els grups saludats pel Papa, hi havia uns joves ugandesos del moviment Africa Mission i alumnes de l’Institut Ecumènic Universitari de Bose.
Encontre amb un grup de musulmans i amb bisbes
Abans de l’audiència, Francesc ha rebut una delegació de cinc musulmans que han presentat al pontífex una invitació oficial perquè el Sant Pare visiti la mesquita de Roma. Després, el Papa ha rebut els bisbes del Sudan i el Sudan del Sud, que participen en una trobada internacional organitzada per la Congregació per a l’Evangelització dels Pobles.
L’arquebisbe sudanès de la diòcesi de Juga, Paulino Lukudu Loro, ha destacat que, en la conversa, els prelats africans han parlat amb el pontífex sobretot de pau, i han renovat la invotació al pontífex perquè visiti el Sudan del Sud, país castigat per la guerra. L’arquebisbe Paulino Lukudu Loro ha comentat també que la pau continua sent la gran prioritat dels dos països, el Sudan i el Sudan del Sud. El prelat ha assegurat que, “sense pau, està en perill la llibertat i la pràctica religiosa”.
Missatge al Fòrum Econòmic de Davos
D’altra banda, el Papa insta els participants en el Fòrum Econòmic Mundial, que se celebra a Davos, a crear empreses que utilitzin les tecnologies avançades per “crear treball digne per a tothom”. En el seu missatge publicat aquest dimecres, Francesc assegura que la “tecnologització” de les economies globals i nacionals ha tingut com a conseqüència “menys oportunitats per a una utilització satisfactòria i digna”. En aquesta línia, hi situa també com una de les claus “la reducció de la seguretat social, que està causant un preocupant augment de desigualtat i la pobresa en diversos països”.
El Sant Pare recorda que “hi ha una clara necessitat de crear noves formes d’activitat empresarial que, alhora que fomenten el desenvolupament de tecnologies avançades, siguin també capaces d’utilitzar-les per crear treball digne per a tothom, sostenir i consolidar els drets socials i protegir el medi ambient”. El bisbe de Roma també assegura que “és l’home qui ha de guiar el desenvolupament tecnològic, sense deixar-se dominar per ell”, i demana als dirigents econòmics reunits a la localitat suïssa que “no s’oblidin dels pobres”. Aquest és, segons Francesc, “el principal repte que tenen els participants en el Fòrum de Davos, com a líders en el món de els negocis”. Finalment, els anima a “plorar per la misèria dels altres, que no vol dir només compartir els seus sofriments, sinó també i sobretot prendre consciència que les nostres pròpies accions són una de les causes de la injustícia i la desigualtat”.
El Papa rep aquest dijous els participants en una trobada de pelegrinatges i santuaris
Recordem que es fa a Roma, fins a aquest dijous, la Trobada Internacional d’organitzadors de pelegrinatges, rectors i assistents santuaris, amb el lema “Parròquies i Santuaris: llocs de Misericòrdia”. Avui dimecres, diversos ponents especialitzats han conduït una sessió titulada “Del santuari a la parròquia: el pelegrinatge com a element integrant de la pastoral parroquial”. A més, aquesta tarda, s’ha fet una Adoració Eucarística, amb l’opció de rebre el Sagrament de la Reconciliació. Finalment aquest dijous es fa un pelegrinatge a la Porta Santa i després, a l’Aula Pau VI, els pelegrins seran rebuts pel Papa Francesc.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 20 de gener.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!