El Papa exalta el valor de l'acollida als santuaris

El Papa Francesc ha assegurat aquest dijous que el santuari és la casa del perdó. En rebre a l’aula Pau VI els 3.000 participants en el Jubileu dels responsables de pelegrinatges i rectors de santuaris, Francesc ha destacat que ”anar als santuaris és una de les expressions més eloqüents de la fe del poble de Déu”, i ha recordat que “aquesta religiositat popular és una forma autèntica d’evangelització que necessita sempre ser promoguda i valorada sense minimitzar la seva importància”. En aquesta línia, el pontífex ha comentat que ”seria un error pensar que els qui van en pelegrinatge viuen una espiritualitat de massa i no personal, quan en realitat el pelegrí porta amb ell la seva pròpia història, la seva pròpia fe i les llums i les ombres de la seva vida”.
En el seu discurs, el Sant Pare ha explicat que “cadascú porta en el cor un desig especial i una pregària particular”, i que, quan entra en un santuari, “nota immediatament que es troba com a casa, acollit, entès i sostingut” Adreçant-se concretament als rectors i assistents de santuaris, Francesc ha subratllat que, amb l’acollida, per dir-ho així, ”ens ho juguem tot”, alhora que ha dit que aquesta acollida “ha de ser afectuosa, alegre, cordial i pacient, com la que proposava Jesús sobretot amb la pràctica”. En aquesta línia, Francesc ha insistit en la prioritat “d’acollir bé en el terreny material i espiritual”. També ha recordat que “el pelegrí que arriba al santuari sovint està cansat i té fam i set”. Finalment el Papa ha afirmat que els sacerdots ofereixen en aquests llocs una acollida especial com a ministres del perdó de Déu, amb una actitud de pare, perquè el santuari és ”la casa del perdó, on cadascú es troba amb la tendresa del Pare que té misericòrdia de tots, sense excloure ningú”.
Les dones podran rebre el servei del lavatori de peus
D’altra banda, Francesc ha modificat el ritu del lavatori de peus, que es dóna en la missa del Dijous Sant, de tal manera que, a partir d’ara, també les dones podran participar-hi, ja que fins ara només eren homes. El Papa ho ha comunicat en una carta al cardenal Robert Sarah, prefecte de la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments. D’aquesta manera, el purpurat ha publicat un decret amb la proposta introduïda pel Pontífex. En la missiva, el Sant Pare explica que, des de fa temps, ha estat reflexionant sobre el ritu del lavatori de peus, amb la intenció de “millorar les modalitats d’actuació, perquè expressin plenament el significat del gest realitzat per Jesús en el Cenacle, el fet de donar-se ell mateix fins al final per la salvació del món, la seva caritat sense límit”.
El mateix document explica que, després d’una “acurada consideració”, el pontífex ha decidit fer un canvi en el missal romà. D’aquesta manera, disposa que es modifiqui la secció segons la qual les persones elegides per rebre el lavatori de peus han de ser homes o nois. Per tant, des d’ara, els pastors de les Esglésies podran triar els participants en el ritu entre tots els membres del Poble de Déu. D’altra banda, es demana que es doni una adequada explicació del seu significat a les persones elegides. Aquest decret arriba després de tres dijous sants predicant amb l’exemple, ja que Francesc ha rentat els peus, des que és Papa, a algunes dones en la Setmana Santa de Roma.
El Sant Pare alerta contra l’enveja
I també aquest dijous, en la Missa matinal a la Capella de la Casa de Santa Marta -coincidint amb la memòria litúrgica de Santa Agnès, verge i màrtir-, el Papa ha fet una crida a “pregar al Senyor perquè ens alliberi dels pecats de la gelosia i enveges que maten, també amb les paraules, i impedeixen la felicitat”. A partir de la primera lectura, del primer llibre de Samuel, que narra la gelosia de Saül, rei d’Israel, cap a David, el Papa ha subratllat que Saül va mirar amb mals ulls David, pensant que podia ser un traïdor, i decideix matar-lo. Després, segueix el consell del seu fill, canvia d’idea i després torna a tenir pensaments negatius. “La gelosia és una malaltia que torna i porta a l’enveja”, ha reiterat el Sant Pare. I ha afegit que “l’enveja mata perquè no tolera que un altre tingui alguna cosa que jo no tinc”. També ha conclòs que aquest pecat “fa patir sempre, perquè el cor de l’envejós o del gelós pateix”.
Finalment destaquem que, aquest dijous, s’han presentat davant el Papa Francesc, en ocasió de la memòria litúrgica de Santa Agnès, dos xais beneïts. Seguint la tradició, la llana serà utilitzada per a l’elaboració del Pal•li dels nous arquebisbes metropolitans el proper 29 de juny, festa de Sant Pere i Sant Pau. El pal•li és un signe litúrgic d’honor i de jurisdicció que és uilitzat pel Papa i els arquebisbes en les seves esglésies i en les de les seves províncies. Està format per una franja estreta de tela, teixida en llana blanca i decorada per sis creus en seda negra.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous 21 de gener.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!