Francesc parlarà a Mèxic de "pau

El Papa viatja aquest divendres, des de primera hora del matí amb la sortida de l’aeroport de Roma-Fiumicino, cap a Mèxic en el seu 12è viatge apostòlic internacional. Francesc viurà un històric pròleg a Cuba, cap a les 21.00 hora catalana, a Cuba. A l’aeroport de l’Havana, es trobarà amb el Patriarca Kirill de Moscou, amb qui signarà una declaració conjunta després d’una conversa personal entre els dos pastors. Són moments històrics per a l’ecumenisme, però també per al testimoni de fe davant la gent allunyada, un fet que es produirà amb tota seguretat els propers dies a Mèxic.
La trobada del Papa amb el patriarca de Moscou, Kirill, és un gran esdeveniment per al qual ja està tot a punt. Es tracta d’un històric preludi del 12è viatge apostòlic del Sant Pare, concretament a Mèxic des d’aquest mateix divendres, amb la coneguda escala a Cuba, i fins dijous de la setmana vinent. El secretari d’Estat del Vaticà, Pietro Parolin, ha explicat que Francesc parlarà de temes molt diversos en els seus missatges aquests propers dies, per exemple “de misericòrdia, de la justícia, de la pau i de l’esperança però també sobre qüestions específiques del país, per subratllar, per exemple, la força de la fe d’aquest poble, la seva gran cultura i la seva devoció mariana”. Parolin ha recordat que no hi mancaran els temes negatius, com ara “la criminalitat, el narcotràfic o les realitats de pobresa que afecten Mèxic”.
Per la seva banda, el cardenal Norberto Rivera Carrera, arquebisbe de Ciutat de Mèxic, ha destacat que tots els mexicans estan molt contents, més enllà de les creences. “La gent té el goig i l’alegria de veure el Papa, incloent-hi molta gent allunyada de l’Església, un fet molt positiu que ens alegra i vol dir que són moltes les persones que se senten tocades pel Papa Francesc”, ha assegurat.
L’arquebisbe de Mèxic ha destacat que Francesc “viatja com un pelegrí més, a veure la Mare de Déu, fins i tot demanant que no l’interrompem quan estigui saludant la Senyora del Cel, però també com a pastor de l’Església que ens confirmarà en la fe i farà que els més pobres se sentin estimats i acollits per la seva Església, que també ha de fer esforços per estar en sortida i ajudar els més necessitats”. El cardenal Rivera ha recordat que molts joves necessiten testimonis com el del Sant Pare, perquè no troben referents de valors per mirar al futur amb esperança. L’arquebisbe de Mèxic ha assegurat fins i tot que Francesc té uns carismes especials que poden fer un gran bé a la societat mexicana.
Visita a Santa Maria la Major i reunió amb sacerdots de Roma
El Papa ha fet aquest dijous, d’altra banda, una visita privada a la Basílica de Santa Maria la Major per pregar, com fa habitualment en la vigília d’un viatge apostòlic internacional, davant la icona de Maria Salus Populi Romani. Després s’ha traslladat a la basílica de Sant Joan del Laterà, la catedral de Roma, per compartir una trobada amb preveres romans amb motiu de l’inici de la Quaresma. Entre altres reflexions, el Sant Pare ha dit als sacerdots que han de ser instruments de la misericòrdia i “fugir de la rigidesa” quan administren el sagrament de la Reconciliació.
Francesc ha expressat el desig que els qui es confessens “sempre trobin en el prevere un pare que no matxaca les persones”, i ha alertat davant “la malaltia del clericalisme en què tots cauen”. En la mateixa línia, Francesc ha recordat que “el sacerdot és un servidor de la gente, no pas un príncep o un patró distant del poble”. El Sant Pare també ha confessat avui alguns sacerdots en el marc de la trobada.
I el Papa assegura, en un missatge adreçat als creients brasilers amb motiu de la Campanya de la Fraternitat promoguda per la Conferència Episcopal del Brasil, que totes les persones de bona voluntat estan cridades a comprometre’s amb “el futur de la nostra casa comuna”. El tema triat aquest any per a la iniciativa és precisament “Casa comuna, la nostra responsabilitat”. El pontífex anima tothom “a aprofundir en la cultura ecològica”, en la convicció que la degradació del medi ambient fa mal sobretot als pobres.
Tercer aniversari de la renúncia de Benet XVI
Aquest dijous s’han complert tres anys des que Benet XVI va comunicar públicament, davant la sorpresa de tot el món, la seva renúncia a la seu de Pere. L’actual Papa emèrit deia que renunciava al pontificat, durant un Consistori de Cardenals i parlant en llatí, i obria un període que va passar per la renúncia efectiva el 28 de febrer i l’elecció del seu successor, Jorge Mario Bergoglio, en el conclave que es va fer del 12 al 13 de març. Es va posar, per primera vegada en la història dels papes, el nom de Francesc.
Recordem que Benet XVI va explicar que havia meditat en la pregària la seva decisió i que havia decidit la renúncia sobretot perquè no es trobava amb prou forces físiques i espirituals per continuar. Després de passar uns dies a Castelgandolfo durant el període de seu vacant, un cop ja elegit el Papa Francesc, Benet XVI va tornar al Vaticà, on viu amb els seus actuals 88 anys d’edat en una petita residència propera al palaus apostòlic.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous 11 de febrer.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!