El Papa garanteix la col·laboració de l'Església per la pau i per transmetre valors "als joves

El Papa ha viscut aquest dissabte la primera jornada completa a Mèxic. En el seu primer discurs d’aquest 12è viatge apostòlic internacional, en una trobada amb representants de la societat civil i el cos diplomàtic, Francesc ha assegurat que “la principal riquesa de Mèxic avui té rostre jove; sí, són els seus joves”. En aquesta línia, ha destacat que la seva presència a Mèxic és “com a missioner de misericòrdia i de pau, però també com a fill que vol retre homenatge a la seva mare, la Verge de Guadalupe”, i ha afegit que també vol “retre homenatge a aquest poble i aquesta terra rica en cultures història i diversitat”.

El Sant Pare ha agraït al poble mexicà, en la persona del president Enrique Peña Nieto, que l’hagi rebut i acollit. De les riqueses, ha dit que la joventut permet “pensar i projectar un futur, alhora uqe dóna esperança i projecció, i constitueix un desafiament positiu en el present”. A partir d’aquesta idea, el pontífex ha defensat la necessitat de reflexionar sobre la responsabilitat a l’hora de construir el país que es vol deixar per a les generacions futures, així com la posada en guàrdia sobre el camí del privilegi o benefici “per a pocs”, que “tard o d’hora”, “es torna un terreny fèrtil per a la corrupció, el narcotràfic, l’exclusió de les cultures diferents, la violència i fins i tot el tràfic de persones, el segrest i la mort”. Ha recordat, a més, que aquests mals causen patiment i frenen el desenvolupament, a més de trobar noves formes de diàleg, negociació i de ponts que siguin una “guia per la senda del compromís solidari”.

D’altra banda, Francesc ha destacat la importància de fomentar l’accés efectiu als béns materials i espirituals indispensables, una tasca que correspon als dirigents de la vida social, cultural i política, és a dir, “habitatge adequat, treball digne, aliment, justícia real, seguretat efectiva, un ambient sa i de pau, una tasca que involucra tot el poble mexicà en les diferents instàncies tant públiques com privades, tant col·lectives com individuals”. En aquest sentit, ha ofert i ha garantit la col·laboració de l’Església Catòlica, alhora que ha renovat el compromís i la voluntat de servei a la gran causa de l’home: “l’edificació de la civilització de l’amor”.

Demana als bisbes que “mantinguin la unitat del cos episcopal”

D’altra banda, ha estat molt emocionant la trobada d’aquest mateix dissabte amb els bisbes del país a la catedral de l’Assumpció, que Francesc ha qualificat de “caseta sagrada”. El pontífex ha donat alguns consells i indicacions als bisbes, i els ha demanat que siguin “bons pastors a la seva diòcesi, sobretot en les parts més necessitades del cos de l’Església mexicana”. El Papa ha recordat a l’episcopat que “la comunió és la forma vital de l’Església, i la unitat dels seus Pastors dóna prova de la seva veracitat“. I ha afegit que “Mèxic té necessitat de bisbes servidors i custodis de la unitat edificada sobre la Paraula del Senyor”. Finalment ha recordat també que no es necessiten “prínceps”, sinó una comunitat de “testimonis del Senyor”.

Durant el seu discurs davant els bisbes, el Sant Pare ha seguit com a fil conductor la “mirada” de la Mare de Déu de Guadalupe, fent metàfores amb diferents punts. S’ha referit a la “mirada de tendresa”, alhora que ha demanat als pastors que tinguin “mirada neta, d’ànima transparent, de rostre lluminós”. Fins i tot, en una frase que ha aclarit que no estava escrita, Francesc ha dit als bisbes: “Si us heu de barallar, baralleu-vos el que calgui, sense passar-se, i després treballeu amb esperit de comunió i, si cal, demaneu-vos perdó!”.

Referint-se a la “mirada capaç de teixir”, el pontífex ha demanat als pastors mexicans que siguin capaços “d’imitar la llibertat de Déu triant allò que és humil per fer visible la majestat del seu rostre i de copiar aquesta paciència divina”. També ha recordat que cal superar la temptació de “la distància i del clericalisme, de la fredor i de la indiferència, del comportament triomfal i de la interlocutòria referencialitat, buscant així una mirada atenta i propera, no adormida”.

Primeres hores històriques d’un viatge únic

Francesc ha arribat aquesta matinada de dissabte a Mèxic, després d’una històrica escala a Cuba, on s’ha reunit per primera vegada amb el patriarca de Moscou, Kirill, amb qui ha signat una important Declaració conjunta. Després d’un vol llarg i una escala concretada i confirmada ara fa només uns dies, la capital mexicana, una de les tres ciutats més grans del món en nombre d’habitants, ha rebut el pontífex, que visitarà diferents estats d’un país castigat els darrers anys per la violència, la conflictivitat, les desigualtats i la creixent manca d’inquietud religiosa en una part important de la seva població, sobretot dels joves.

En el moment de l’arribada del Papa, el poble mexicà li ha expressat el seu afecte, la seva alegria i el seu fervor de forma multitudinària, lluminosa i espectacular. «Francisco, amigo, el pueblo está contigo» és un dels lemes que més se sentien, juntament amb el de «Francesc, germà, ja ets mexicà». A més, les campanes de la Catedral Metropolitana de Ciutat de Mèxic han sonat anunciant l’arribada del successor de Pere – “Missioner de Misericòrdia i de Pau” – a l’aeroport internacional de la capital mexicana i, minuts abans que baixés de l’avió, un grup de mariachis li cantava el popular «Cielito lindo».

I després de la salutació del Sant Pare al president mexicà, Enrique Peña Nieto, i la seva dona, Angélica Rivera, quatre nens amb vestits típics han lliurat al Papa un cofre amb terra dels 32 estats mexicans perquè els beneís. Molta emoció és la que s’ha viscut també quan Francesc s’ha acostat a les grades instal·lades al costat de la pista d’aterratge per saludar els presents, i en particular un nen malalt, que ha rebut un petó i la benedicció del pontífex. La cançó «Luz», que han ofert al Sant Pare Francesc alguns artistes mexicans, ha estat interpretat com una mena de tema musical amb el qual s’ha volgut rebre Francesc: «Mèxic s’omple de llum». També s’ha fet present la llum d’una tanca humana que aplaudia i saludava, il·luminada amb torxes i telèfons mòbils per acompanyar el Papa al llarg dels més de 19 quilòmetres que ha recorregut des de l’aeroport de Mèxic fins a la Nunciatura Apostòlica.

Jorge Mario Bergoglio és el primer papa llatinoamericà que visita Mèxic. Durant gairebé sis dies, trepitjarà 4 estats: Mèxic Districte Federal, Chiapas, Michoacán i Chihuahua, i visitarà 6 ciutats. Durant la seva estada en el país americà, Francesc pronunciarà 5 homilies, 1 Àngelus i 7 discursos, i estarà envoltat en tot moment per un dispositiu de fortes mesures de seguretat, amb un desplegament d’uns 13.000 policies federals.

En el programa de visita papal Ciutat de Mèxic, destaquen el Palau Nacional, els voltants del Zócalo -nom popular de la plaça de la catedral- i lògicament la mateixa seu metropolitana. A més, mantindrà una trobada amb bisbes del país i parlarà de les “perifèries” humanes a Ecatepec, un dels municipis més grans, amb 4 milions de persones i amb un alt nivell de marginació. El Sant Pare també visitarà Chiapas, Sant Cristóbal de las Casas, Tuxtla Gutiérrez, Morelia (a l’estat de Michoacán), i Ciudad Juárez.

L’últim dia, el Papa volarà fins a l’estat de Chihuahua, on hi ha una ciutat fronterera amb els Estats Units i on visitarà el penitenciari “Cereso 3”, que va ser en el passat un dels més perillosos del món. En aquesta presó hi ha 3.000 reclusos, dels quals 700 podran assistir al discurs del pontífex. A Ciudad Juárez també participarà en una trobada amb el món del treball i després, a l’antic centre firal, s’acomiadarà de Mèxic amb una missa a la frontera, a la qual s’espera que hi assisteixin més de 200.000 persones.

Salutació als periodistes en el vol d’anada

Durant el vol a Mèxic amb escala a l’Havana, per la històrica trobada amb el Patriarca ortodox rus Kirill, Francesc ha saludat els periodistes, com és tradicional en un ambient cordial. Amb el seu agraïment als representants de la premsa, per la seva presència i el seu treball, el Sant Pare ha destacat que és un viatge dur, amb una agenda bastant atapeïda, però molt desitjat, segons les seves paraules, pel seu «germà Kiril, per ell mateix i també pels mexicans». Un cop més, el Papa ha subratllat el seu gran desig de resar als peus de la Mare de Déu de Guadalupe, concretament «d’aturar-se davant la guadalupana, que inclou aquest misteri que s’estudia i no hi troba explicacions humanes, sinó la mà de Déu».

Fent broma sobre les pel·lícules de Cantinflas, una d’ellas regalada al pontífex aquesta setmana per la degana dels periodistes vaticanòlegs, que és mexicana, Francesc ha dit textualment: «Així he entrat a Mèxic per la porta de Cantinflas, que fa riure bé». El Papa ha volgut saludar també l’encarregat, fins a aquest viatge, d’organitzar els viatges pontificis, Alberto Gasbarri, i ha destacat els seus més de 40 anys de servei al Vaticà. En el mateix moment, ha saludat i ha donar la benvinguda a Mauricio Rueda, que serà el nou encarregat dels viatges del Papa, entre els quals se n’espera un a Colòmbia d’aquí a un any aproximadament. En efecte, responent a una pregunta del periodista colombià Néstor Pongutá, el Sant Pare ha dit que està a punt per visitar aquest país sud-americà, el 2017, per a la signatura dels acords de pau entre el govern i les FARC, si les negociacions en curs arriben a aquest anhelat final.

El cardenal Norberto Rivera Carrera, arquebisbe de Ciutat de Mèxic ha destacat que “el missatge d’Església en sortida és el més important entre els que oferirà el Sant Pare” a Mèxic i a tot l’Àmèrica llatina. En aquest sentit, l’arquebisbe de Ciutat de Mèxic ha destacat que els infants, i sobretot els més desprotegits, són destinataris primordials d’un esdeveniment tan rellevant com la visita de Francesc. La defensa del medi ambient, la misericòrdia, la pau i també la violència i les desigualtats seran algunes de les qüestions sobre les quals el Papa aprofundirà durant els propers sis dies a Mèxic.

Es pot escoltar AQUÍ l’última edició de Diari del Papa.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!