El Papa se solidaritza amb l'Equador i demana participar en la col·lecta per Ucraïna

Francesc ha recordat aquest dimecres novament el terratrèmol de l’Equador, davant el qual ha tornat a expressar la seva proximitat, i també el poble d’Ucraïna, per al qual ha demanat a les Esglésies europees que facin una col•lecta aquest diumenge. Igualment Francesc ha tingut paraules per a la tragèdia nuclear de Txernòbil, tot just a Ucraïna, coincidint amb el 30è aniversari d’aquell desastre. Paraules justes, les del pontífex, que provenen d’un cor de pastor universal que surt a l’encontre de totes les realitats.
El Papa ha fet una crida a confiar en la misericòrdia de Déu, i ha mostrat la seva proximitat amb el poble de l’Equador en aquest moment de dolor pel terratrèmol. En l’audiència general al Vaticà, el Sant Pare també ha recordat el conflicte que ara pateix Ucraïna i la tragèdia de Txernòbil ara fa 30 anys. Francesc ha reforçat la seva invitació a participar en la col•lecta d’aquest proper diumenge a benefici d’Ucraïna a totes les diòcesis d’Europa. “La població d’Ucraïna pateix des de fa temps les conseqüències d’un conflicte armat oblidat per molts”, ha denunciat. El pontífex, a més, s’ha recordat de les víctimes del desastre nuclear a Txernòbil, que es va produir a l’abril de 1986, mitjançant una salucació especial als pelegrins d’Ucraïna i Bielorrússia, molts participants en una conferència internacional a Roma sobre aquella tragèdia.
Nombroses persones de molts països del món han participat en una audiència dedicada avui novament a la misericòrdia en el Nou Testament. Francesc ha meditat, a partir d’un fragment de l’evangeli de Lluc, sobre una vivència de Jesús quan va ser “acollit a casa de Simó, que es mostra com un seguidor estricte de la llei mentre que la dona pecadora s’encomana al Senyor amb llàgrimes sobre el Mestre”. Així el bisbe de Roma ha animat tothom a comunicar, cadascú des del seu àmbit, la misericòrdia del Senyor. “Ens hem d’obrir a la misericòrdia del Senyor i hem de deixar transformar-nos per ell”, ha dit. El Sant Pare ha expressat, com dèiem, la seva proximitat a l’Equador.
Amb la introducció del passatge de l’evangeli de Lluc, que reflecteix la sinceritat del nostre penediment, actitud que provoca el perdó incondicional de Déu, el pontífex ha meditat precisament sobre les llàgrimes de la dona pecadora, que obté així aquest perdó. “La sinceritat del nostre penediment suscita en Déu el seu perdó individual”, ha comentat. Francesc ha assegurat que “Crist no fa experiments amb el pecat, però no rebutja els pecadors, sinó que els acull deixant-se tocar per ells sense por de ser contaminat”. En l’audiència han estat presents avui els membres de la família Burón, quatre germanes procedents de Lleó que han volgut portar davant el Papa el testimoni de fe dels seus pares difunts.
El Papa exalta novament els valors de l’esport
D’altra banda, el Papa ha rebut igualment aquest dimecres, a la petita sala de l’Aula Pau VI, els atletes de la Federació Austríaca d’Esquí. Els ha dit que “són model, especialment per als joves, i figures d’integració no només per les seves qualitats esportives sinó també per les virtuts i valors representats per l’esport, entre ells la solidaritat i l’esperit d’equip amb els quals contribueixen a la formació de la societat”. Finalment, Francesc ha animat aquests esquiadors a “seguir sent missatgers de la força unitiva de l’esport i de l’acollida, de la protecció del medi ambient i de la bellesa de la creació de Déu”.
Crida del president de Càritas Internacional a ajudar l’Equador
El president de Càritas Internacional, el cardenal Luis Antonio Tagle, ha dit avui que “les nostres societats actuen sovint com si no veiessin els pobres i els murs físics que reflecteixen les barreres que tenim a dins de nosaltres mateixos”. En una intervenció durant una trobada de Càritas italiana a prop de Roma, el cardenal Tagle ha fet una crida als caps d’Estat i dirigents de tot el món perquè contactin amb la dura realitat de l’Equador i d’altres llocs on s’han produït tragèdies. “És una crida a sentir la veu de la gent que pateix. Invito els líders a anar als camps, tocar les mans de les mans, sentir l’olor de les famílies. Potser la realitat és més gran que les idees i les teories ideològiques”, ha destacat.
Davant el terratrèmol a l’Equador, amb més de mig miler de morts ja comptabilitzats oficialment, Mans Unides també ha obert un compte d’emergència, amb el nom d’Emergència Equador. El telèfon per oferir ajuda o demanar informació és el 900 811 888.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 20 d’abril.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!