Francesc es prepara per visitar Assís, aquesta vegada dimarts vinent coincidint amb el final de l’Encontre Internacional Interreligiós per la Pau, organitzat per la Comunitat de Sant Egidi. El Sant Pare reviurà, 30 anys després, aquella iniciativa del seu predecessor sant Joan Pau II, quan l’any 1986 va seure a parlar i a compartir la veu i la inquietud de la fe amb representants de les principals religions monoteistes del món. Ara, a la ciutat de Sant Francesc, s’actualitza i es reforça aquell missatge en el seu 30è aniversari.
El Papa clausurarà l’Encontre Internacional Interreligiós que es farà a la ciutat italiana d’Assís des d’aquest proper diumenge 18 des setembre i fins dimarts 20. Es commemora aquella històrica reunió en què va participar sant Joan Pau II ara fa 30 anys. Aquesta Trobada Internacional està organitzada per la Comunitat de Sant Egidi, la diòcesi d’Assís i les famílies franciscanes, amb el lema ‘Set de Pau. Religions i cultures en diàleg’. D’aquesta manera, centenars de representants de diferents religions procedents de diversos països del món es reuniran a la ciutat de San Francesc per participar en nombrosos fòrums i en la cerimònia final en què participarà el Sant Pare, després d’assistir a una pregària per la pau, i pronunciarà un discurs.
El bisbe d’Assís, Domenico Sorrentino, ha expressat aquest dimarts la seva alegria “per la tercera visita del Papa Francesc a Assís i per la importància de la seva participació en aquest Encontre Internacional interreligiós, tenint en compte també que porta el nom d’aquell sant d’Assís”. Sorrentino ha destacat la continuïtat d’aquell esperit inspirat per Sant Joan Pau II, que va ser “una gran profecia que passa pel diàleg, sense sincretismes i sense relativismes, des de la pròpia identitat de cadascuna de les creences”.
Entre els participants en aquesta important cerimònia final, del proper dimarts dia 20, hi ha també el patriarca ecumènic de Constantinoble, Bartomeu I, el rabí David Brodman d’Israel, el patriarca del budisme tendai Koei Morikawa del Japó i un representant de l’Islam.
“L’encontre”, tema de la reflexió del Papa a Santa Marta
El Papa, d’altra banda, ha assegurat aquest dimarts que la trobada amb la tendresa de Jesús derrota la indiferència i retorna la dignitat. En l’homilia de la Missa matinal a la Casa de Santa Marta, Francesc ha fet una crida a “treballar per construir una veritable cultura de l’encontre”, i ha invitat tothom a reflexionar sobre la trobada de Déu amb el seu poble. El Sant Pare també ha alertat contra “els mals costums que ens distreuen de escoltar els altres, fins i tot en família”. Ha recordat igualment que una trobada “és el que l’Evangeli ens anuncia: una trobada entre un home i una dona, entre un fill únic viu i un fill únic mort, entre una multitud feliç, perquè havia trobat Jesús i el seguia, i un grup de gent plorant, que acompanyava aquella dona, que sortia per un porta de la ciutat”.
El pontífex ha posat l’accent en la diferència que hi ha entre una trobada i el simple fet de creuar-se amb un altre, sense que hi hagi un veritable encontre. Ha lamentat que sovint “cadascú pensa en les seves coses, veu i no mira, sent i no escolta”. El Papa ha contraposat això amb la gran compassió mostrada per Jesús, que no passa de llarg.Francesc ha assegurat que «qualsevol encontre és fecund». El pontífex ha recordat, a més, que «estem acostumats a una cultura de la indiferència i hem de treballar i demanar la gràcia de realitzar una cultura de l’encontre, la trobada que retorni a cada persona la seva pròpia dignitat de fill de Déu, del vivent».
El Sant Pare ha fet igualment una crida als creients perquè impulsin la cultura de l’encontre també a les llars. «A la taula, en família, moltes vegades es menja i es mira la televisió o s’escriuen missatges amb el telèfon», ha lamentat. Després de recordar que tots van quedar esglaiats de por i lloaven Déu, perquè havia visitat i trobat al seu poble, el Sant Pare ha afegit que li agrada veure-hi «la trobada de cada dia entre Jesús i la seva dona», l’Església, que espera el seu retorn.
Congrés internacional sobre fe i esport
“L’esport al servei de l’home” és el títol del Congrés internacional sobre fe i esport que es farà al Vaticà del 5 al 7 d’octubre. La iniciativa també és interreligiosa, i reunirà personalitats de l’esport a nivell mundial. El sotssecretari del Consell Pontifici de la Cultura, Melchor Sánchez de Toca, ha explicat que aquesta convocatòria vol ser l’inici d’un moviment mundial per “regenerar el món de l’esport i també la vida de les esglésies, de les comunitats religioses, a través del mateix esport”.
El Papa Francesc participarà en la cerimònia d’obertura, al costat del secretari de l’Organització de les Nacions Unides, els presidents del Comitè Olímpic Internacional i del Comitè Paralímpic Internacional, així com representants d’altres comunitats religioses al costat d’atletes, cantants i artistes de fama internacional. Per a més informació, es pot visitar la pàgina web oficial.
Missa matinal de l’Exaltació de la Santa Creu pel sacerdot francès assassinat al juliol
Finalment destaquem que aquest dimecres, coincidint amb la festa de l’Exaltació de la Santa Creu que se celebra cada 14 de setembre, el Sant Pare presideix la missa matinal a la capella de la Casa de Santa Marta en senyal de proximitat als familiars del sacerdot Jacques Hamel i de tota la comunitat de Rouen, a França. En la missa de sufragi per l’assassinat de JacquesHamel, comès el 26 de juliol a l’església de Sant-Etienne-du-Rouvray, hi participaran 80 pelegrins d’aquesta diòcesi acompanyats pel seu bisbe, Dominique Lebrun, segons informa en una nota el director de l’Oficina de Premsa de la Santa Seu, Greg Burke.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 13 de setembre.