La Sagrada Família s'enlaira cap al cel

La Sagrada Família encara la construcció de les sis torres centrals. Per fer-ho ha calgut idear un sistema constructiu pràcticament desconegut fins al moment, que Jordi Faulí, arquitecte director de la basílica, va explicar en la roda de premsa celebrada amb motiu de les jornades de portes obertes coincidint amb la festivitat de la Mare de Déu de la Mercè.
Es tracta de la pedra posttesada, un sistema de panells de pedra tesats amb barres d’acer que permet mantenir la pedra com a material constructiu i estructural de forma segura, seguint les pautes d’Antoni Gaudí. El sistema de la pedra posttesada fa que la torre sigui més resistent i que, per tant, pugui ser més prima i lleugera. El mes vinent es col·locaran ja els primers panells de pedra de la torre dedicada a la Mare de Déu, que arribarà fins als gairebé 140 metres.
«Amb la culminació de la torre de Jesucrist, el conjunt de les divuit torres serà plàsticament extraordinari i canviarà l’skyline de la ciutat», va explicar Faulí. El conjunt constarà de quatre torres dedicades als evangelistes de 135 metres, una a la Mare de Déu i la més alta a Jesús, que assolirà els 172,5 metres d’alçada, per sota de la muntanya de Montjuïc, ja que Antoni Gaudí no volia que «l’obra de l’home fos superior a l’obra de Déu». La torre de Jesús estarà coronada per una gran creu de quatre braços a la qual es podrà accedir i que funcionarà com a talaia privilegiada de la ciutat i del seu entorn.
La construcció de les sis torres centrals ha tingut com a banc de proves la sagristia de ponent, pràcticament enllestida. No endebades, Gaudí va deixar la sagristia molt ben definida geomètricament perquè servís d’estudi previ per tal d’executar les sis torres centrals. «Les sis torres tenen la mateixa forma que la sagristia però adaptada a l’altura i el diàmetre de cadascuna d’elles», va explicar Jordi Faulí.
D’acord amb el ritme actual de les obres, i gràcies als més de tres milions de visitants anuals (el 2015 van ser 3.722.540, un 14% més que l’any anterior), es referma la data del 2026 com a culminació de la Sagrada Família des del punt de vista arquitectònic. «Després encara mancaran molts elements artístics», va precisar Jordi Faulí. Així doncs, l’any 2026, coincidint amb el centenari de la mort d’Antoni Gaudí, serà una fita històrica per a un temple que porta més de 130 anys de construcció i que desperta l’admiració de gent d’arreu del món.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!