El Papa juga amb nens amb problemes socials o familiars

El Papa ha visitat aquest divendres a la tarda, a Roma, un centre d’acollida per a menors amb problemes socials o familiars. Ha estat un nou gest emmarcat en els Divendres de la Misericòrdia, dins l’Any Jubilar. Amb aquesta i altres visites, Francesc senzillament predica amb l’exemple. En el marc d’un any de commemoració i de gràcia, el Sant Pare ha visitat concretament el centre anomenat “Villaggio SOS”, on són allotjats menors amb problemes socials o familiars.
El centre té 5 cases i, en cadascuna, hi viuen més o menys sis nens de 12 anys d’edat com a màxim, tots cuidats per una persona coneguda amb el sobrenom de “Mamma SOS”. Aquí creixen com si fossin una veritable família. Els acompanyen a l’escola, van a missa, fan esport i realitzen altres activitats. Els professionals o voluntaris que els tutelen segueixen cada nen durant uns anys seguits per crear relacions humanes estables que els ajudin a ser finalment autònoms. A més, també hi són presents nois més grans que van viure allà i que ara donen un cop de mà en les activitats quotidianes.
Francesc, de la mà d’alguns dels nens i nenes del centre, ha conegut la història del “Villaggio SOS”, ha entrat en alguns dels llocs on juguen els nois diàriament. El pontífex també ha vist els seus jocs i ha berenat amb ells. El “Villaggio SOS” segueix el model pedagògic i organitzatiu del primer centre d’aquest tipus fundat a Àustria el 1949 per Hermann Gmeiner, un estudiant de medicina austríac molt sensibilitzat davant la situació en què vivien centenars d’infants sense cap relació familiar per la devastació de la guerra.
Nou prepòsit general dels jesuïtes
Un altre nom propi de l’actualitat és el del veneçolà Arturo Marcelino Sosa Abascal, que ha estat elegit aquest divendres nou prepòsit general de la Companyia de Jesús. Un cop acabats els 4 dies de les anomenades ‘murmuratio‘, és a dir, de les converses en què els jesuïtes intercanvien informacions individualitzades, la Congregació General ha elegit el seu 31è superior general. El nou prepòsit s’ha mostrat sorprès i alhora il•lusionat en la nova missió que li han encarregat els seus companys. “Tinc el sentiment de necessitar molta ajuda, perquè comença un gran desafiament per al qual compto amb tots els meus companys, que són magnífics, i espero que la congregació tiri endavant, amb el meu treball i amb el de tots”, ha explicat.
Per la seva banda, el director de la revista Civiltà Cattolica, el també jesuïta Antonio Spadaro, ha destacat que Sosa “és un home de gran experiència, en haver viscut 4 congregacions generals, la primera d’elles amb l’actual Papa Francesc, i té capacitat de govern, intel·lectual i d’encarnar-se en el territori”. Per a aquesta elecció, realitzada després d’un temps de pregària, recolliment i penitència, han calgut almenys 107 vots, és a dir, la meitat més un dels 212 electors que van participar en la votació, delegats dels gairebé 17.000 jesuïtes presents en tot el món.
Arturo Sosa va néixer a Caracas el 12 novembre de 1948. Llicenciat en Filosofia a la Universitat Catòlica Andrés Bello, va realitzar estudis de Teologia el 1978. És doctor en Ciències Polítiques per la Universitat Central de Veneçuela. Ha exercit diversos càrrecs, entre ells, des de 2008, el de conseller general i delegat per a les Cases i Obres Internacionals de la Companyia de Jesús a Roma, a partir del setembre de 2014.
Es tracta d’institucions que depenen directament del general dels jesuïtes i per a les quals nomena un delegat. En destaquen, a més de la Cúria General, la Pontifícia Universitat Gregoriana, el Pontifici Institut Bíblic, el Pontifici Institut Oriental, l’Observatori Vaticà i diversos Col•legis Internacionals i Residències. Entre 1996 i 2004 va ser superior provincial dels jesuïtes a Veneçuela. Anteriorment havia estat coordinador de l’apostolat social en aquest país i director del Centre Gumilla, un centre d’investigació i acció social dels jesuïtes a Veneçuela. El nou prepòsit general substitueix Adolfo Nicolás, que va renunciar en complir els 80 anys, com ho havia fet el seu predecessor, Peter Hans Kolvenbach, el 2008. Com és tradicional, el Papa ha estat la primera persona a ser informada del nom del nou general dels jesuïtes.
La hipocresia, tema de l’homilia de Francesc aquest divendres
El Sant Pare, d’altra banda, ha assegurat aquest mateix divendres al matí, durant l’homilia de la Missa a la Casa de Santa Marta, que “la hipocresia està molt lligada a la mentida i al dir una cosa i fer una altra”. En aquesta línia, a partir de l’exemple “d’una àvia que fa pastes i queden buides per dintre, cosa que de fet és com una mentida”, el pontífex ha recordat les paraules de Jesús: “Estigueu atents davant el llevat dolent, que és el dels fariseus, i això és la hipocresia”. Francesc ha assegurat que l’actitud de l’hipòcrita “té diverses cares i que, com Herodes, mostra elegància per fora i maldat per dintre”. Ha qualificat fins i tot aquesta actitud “d’esquizofrènia espiritual, perquè l’hipòcrita és un simulador que sembla bo però porta a dins el ganivet”.
El Sant Pare, en un altre moment de l’homilia, ha destacat que la innocència d’un infant sovint és el referent que tots tenim per confessar honestament el mal que fem i dir la veritat. “Els nens no diuen mai mentides en la confessió, com tampoc coses abstractes”, ha destacat. També el bisbe de Roma ha expressat el seu desig, en forma de pregària, que “el Senyor ens doni l’Esperit Sant i la gràcia i la lucidesa de dir-nos quin és el llevat amb el qual creixem”.
També és notícia que el Papa ha publicat un missatge amb motiu del Dia Mundial de l’Alimentació, que es fa aquest diumenge com cada 16 d’octubre. “Sabem que el mecanisme de la distribució es queda en teoria si els qui passen fam no tenen un accés efectiu als aliments, si no es crea una relació adequada entre la necessitat alimentària i el consum”, diu Francesc. En el mateix missatge, el Sant Pare destaca el tema triat per la FAO per a la diada: «El clima està canviant. L’alimentació i l’agricultura, també».
Aquest tema, segons el pontífex, ens porta a considerar la dificultat que s’afegeix a la lluita contra la fam, és a dir, la presència d’un fenomen complex com el del canvi climàtic. Per això, és important “preguntar-nos sobre la nostra responsabilitat individual i col•lectiva, sense recórrer als fàcils sofismes que s’amaguen després de les dades estadístiques o les previsions contradictòries” i, alhora, “sense abandonar la dada científica, que és més necessària que mai, però sempre anant més enllà de la simple lectura del fenomen o de l’enumeració de les seves múltiples efectes “.
Finalment destaquem que el Papa enviarà, mitjançant el Pontifici Consell Cor Unum, una primera contribució de 100.000 dòlars per ajudar la població afectada per l’huracà Matthew a Haití. L’ajut s’integra en la xarxa activada immediatament per l’Església catòlica i que ha implicat diverses conferències episcopals i nombrosos organismes caritatius. Per la seva banda, Càritas Haití ha fet una crida urgent, en col·laboració amb Càritas Internationalis, per assistir 2.700 famílies i que així puguin alimentar-se i netejar-se, també amb l’objectiu de prevenir malalties infeccioses.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 14 d’octubre.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!