l'Església necessita "aquell bon pastor

El Papa ha dit aquest dimarts que “un bon pastor, seguidor de Jesús i no pas del poder, pot sentir-se desolat o decebut, però no ha d’estar mai amargat, precisament perquè no està sol”. Aquestes paraules connecten amb l’esperit de servei i de treball en equip que ha mostrat el nou prepòsit general dels jesuïtes, Arturo Sosa, també aquest dimarts, una estona després, en la seva primera conferència de premsa, en què ha dit que compta amb l’ajuda de tota la Companyia de Jesús, al costat de l’Església i el món. En l’homilia de la Missa a la Capella de Santa Marta, el bisbe de Roma ha assegurat que “el bon pastor que segueix Jesús, i no pas el poder, els diners o els simples pactes, fins i tot encara que hagi estat abandonat per tots, tindrà sempre el Senyor al seu costat, se sentirà desolat però mai amargat”. Francesc ha comentat la Segona Carta a Timoteu, per descriure allò que van experimentar els Apòstols, que “van sentir la solitud en la dificultat, com Sant Pau, i van ser despullats, víctimes de l’acarnissament, abandonats”.
El pontífex ha presentat “el gran Pau, el qui va anar d’un lloc a l’altre i va patir moltes proves per la predicació de l’Evangeli”, com l’home que volia fer arribar Jesucrist a tothom i que “allà, en aquella petita habitació d’una casa a Roma, entre la rigidesa dels judaïtzants i aquells deixebles fidels a ell, va acabar en la desolació, no pas en el ressentiment i en l’amargor, però sí amb desolació interior”. El Sant Pare també ha posat l’exemple del mateix Pere i de Joan Baptista, que envia els seus deixebles, mentre era empresonat i sol a preguntar a Jesús si és ell el Messies, moment que va donar pas a la seva mort degollat. El Papa ha recordat que és el mateix que li va passar a Sant Maximilià Kolbe, “que havia fet un moviment apostòlic a tot el món i moltes coses grans”, però va morir a la cel•la d’un camp de concentració. Com a síntesi d’aquests exemples, el pontífex ha subratllat que “l’apòstol, quan és fidel, no espera cap altre final que el mateix de Jesús”.

Francesc ha recordat, a més, que un teòleg dels primers segles ja deia que la sang dels màrtirs és la llavor dels cristians. “Morir així com a màrtirs, com a testimonis de Jesús és la llavor que mor i dóna fruit i omple la terra de nous cristians”, ha assegurat. I encara el bisbe de Roma ha posat un altre exemple, que és el de persones grans impossibilitades, per presentar aquella Església gran que vetlla pels seus membres. “Quan visito una residència amb sacerdots ancians, trobo molts d’aquests servidors fidels que estan malalts, paralítics, en cadira de rodes, però immediatament es veu aquell somriure, amb aquells ulls brillants mentre pregunten com va l’Església i la diòcesi o com estan les vocacions. Són pares fins al final, perquè han donat la vida pels altres”, ha explicat. Finalment, el Sant Pare ha expressat en forma de pregària el seu desig que “els pastors que estan en el final de la seva vida, i que esperen que el Senyor se’ls emporti, rebin la força, el consol i la seguretat que mostra, tot i que se sentin malalts i fins i tot sols, que el Senyor és amb ells, a prop“.
El nou general dels jesuïtes, tranquil, diu que no està sol
D’altra banda, s’ha fet aquest dimarts al migdia, a la Cúria General de la Companyia de Jesús a Roma, la Conferència de Premsa del nou prepòsit general, Arturo Sosa Abascal. Hi ha participat, a més del superior veneçolà, l’exportaveu de la Santa Seu i també jesuïta Federico Lombardi i el director de l’Oficina de Comunicacions i Relacions Públiques de la Companyia i portaveu de la Cúria General, Patrick Mulemi. Arturo Sosa, a més de desitjar que s’estableixi una comunicació fluïda, ha dit que està tranquil, tot i que sorprès, però també molt content per la recent elecció, i ha afegit que compta amb la necessària ajuda dels seus germans jesuïtes. El nou general de la Companyia ha agraït al seu predecessor, Adolfo Nicolás, la seva dedicació, i ha explicat que ara tornarà a les Filipines per a una nova missió com a assessor espiritual al centre pastoral al Campus Universitari de Manila. Igualment Sosa ha comentat que la Congregació General encara “es troba només a l’inici”, i que continua fins que s’estableixin completament les orientacions de la Companyia per als propers anys.
El nou general dels jesuïtes ha recordat, a més, que el servei a la fe i a la formació intel•lectual són “les dues cames” amb què caminen els membres de la congregació arreu del món, a favor de la reconciliació entre els éssers humans, que és alhora reconciliació amb Déu i amb la creació. D’altra banda, sobre la situació a Veneçuela, ha dit que és molt difícil, sobretot des de la resta del món. “No s’entén el que passa a Veneçuela si no es recorda que és un país que viu d’una renda petroliera administrada exclusivament per l’Estat, cosa que dificulta la formació d’una societat democràtica, atès que té el seu fonament i equilibri en la subordinació de l’Estat als ciutadans, perquè són els ciutadans els qui produeixen i mantenen l’Estat”, ha comentat. En la mateixa línia, el general dels jesuïtes s’ha mostrat esperançat de cara a un diàleg que recomposi els ponts entre els veneçolans, en un moment políticament molt delicat i amb una violència que no s’acaba.

Arturo Sosa ha reconegut que no li agrada que, al prepòsit general dels jesuïtes, li diguin el “papa negre”, “perquè els jesuïtes fan un vot de no aspirar a càrrecs eclesiàstics”. També ha recordat que “la Companyia vol servir l’Església des de la seva vocació de servei i també de donar suport a allò que els bisbes i el Papa realitzen des de la seva responsabilitat pastoral”. Sobre relació amb el Papa Francesc, tenint en compte que es coneixen des de 1983 coincidint amb la 33a Congregació General, el pare Sosa ha recordat les diverses trobades mantingudes amb Jorge Mario Bergoglio al llarg dels anys, i ha qualificat el tracte de “cordial”.
La Congregació General de la Companyia de Jesús, que s’està fent des del 2 d’octubre amb el lema “Remant Mar endins”, és la més alta instància de l’Orde fundat per sant Ignasi de Loiola. Aquesta vegada hi participen 212 religiosos en representació dels jesuïtes provinents dels cinc continents. A més d’elegir el prepòsit general, la reunió nomena els assistents regionals, els assistents ad Providentiam i l’admonitor del pare general. Successivament, la congregació debat sobre qüestions de màxima importància mundial per a la Companyia i la seva missió.
El Sant Pare rep la cúpula de l’episcopat argentí
A més, és notícia que la Comissió Executiva de la Conferència Episcopal Argentina, formada per José Maria Arancedo, arquebisbe de Santa Fe i president de l’organisme, el cardenal Mario Aurelio Poli, arquebisbe de Buenos Aires, Mario Antonio Cargnello, arquebisbe de Salta, i Carlos Humberto Malfa, bisbe de Chascomús, s’ha reunit amb el Papa al Palau Apostòlic del Vaticà. A més d’agrair al bisbe de Roma la canonització del Cura Brochero diumenge passat, els membres de l’episcopat argentí han regalat al Sant Pare una escultura del nou sant, fill del seu país. Després han participat, al costat d’una trentena de bisbes i prop de 200 sacerdots argentins, en la Missa d’Acció de Gràcies per la canonització de Josep Gabriel del Rosari.
L’Eucaristia ha estat presidida pel cardenal Poli, i l’homilia ha anat a càrrec de Carlos José Ñañez, arquebisbe de Còrdova, que ha dit que la canonització d’aquests 7 nous sants “ha ajudat a redescobrir la bellesa de la santedat en les seves múltiples i variades expressions”. Entre les activitats que es fan aquests dies a Roma per la Canonització del Cura Brochero, s’ha fet aquest mateix dimarts, a la tarda, una conferència sobre l’estil evangelitzador de Brochero i l’ús dels Exercicis Espirituals de Sant Ignasi, pronunciada pel jesuïta Guillermo Ortiz.
Simposi Internacional sobre Pastoral Vocacional, a Roma
Finalment destaquem que se celebra, des d’aquest dimecres a la tarda a Roma, un Simposi Internacional de Pastoral Vocacional, promogut per la Congregació per al Clergat amb la participació d’unes 300 personalitats eclesials de tot el món compromeses en aquest àmbit. Obre la trobada el cardenal Beniamino Stella, i compta amb la participació dels cardenals Alberto Suárez Inda i Vincent Nichols. Divendres al matí, el Papa rebrà en audiència els participants. L’arquebisbe Jorge Carlos Patrón Wong, secretari de la Congregació per al Clergat, ha destacat aquest dimarts la importància d’aquest simposi per entendre el que ha qualificat de signes d’esperança en la pastoral vocacional.
I també aquest dimecres es compleix el segon aniversari de la Beatificació del Papa Pau VI i el 13è de la Beatificació de la Mare Teresa de Calcuta, canonitzada per Francesc el 4 de setembre passat. D’altra banda, també aquest dimecres a Roma, s’inaugurarà l’Any Acadèmic 2016/2017 de la Pontifícia Universitat Salesiana, amb la Santa Missa que presidirà, al matí a l’església de Santa Maria de l’Esperança, el Rector Major dels Salesians de Don Bosco i gran canceller d’aquesta alta casa d’estudis, Ángel Fernández Artime.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 18 d’octubre.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!