El Papa denuncia "la tendència actual a esborrar la diferència" entre homes i dones

El Papa ha rebut aquest dijous en audiència la Comunitat Acadèmica de l’Institut Pontifici Joan Pau II per a Estudis sobre Matrimoni i Família, amb motiu del seu nou curs. La bellesa del pla de Déu sobre el matrimoni, la misericòrdia en relació amb les famílies ferides, els desafiaments de les noves tecnologies i la desconcertant ideologia de gènere han estat els temes tractats. Francesc ha comentat que, avui dia, “els lligams conjugals i familiars estan sotmesos a prova de moltes maneres”. El pontífex ha reflexionat sobre la cultura actual, “que exalta l’individualisme narcisista i que està marcada per una concepció de la llibertat deslligada de la responsabilitat de l’altre, per l’augment de la indiferència cap al bé comú i per la imposició d’ideologies que agredeixen directament el projecte familiar, com també pel creixement de la pobresa que amenaça el futur de moltíssimes famílies”.
El bisbe de Roma s’ha referit a “les qüestions obertes pel desenvolupament de les noves tecnologies que fan possible pràctiques de vegades en conflicte amb la veritable dignitat de la vida humana”. Ha lamentat que, cada vegada més, s’imposa el “jo” sobre el “nosaltres”, l’individu sobre la societat. Sense esmentar directament a la ideologia de gènere, el Papa ha parlat de la necessitat de “reconèixer la diferència com una riquesa i una promesa, no com un motiu de subjecció i de prevaricació“. Francesc ha dit que “és impossible negar l’aportació de la cultura moderna al descobriment de la dignitat de la diferència sexual”. En la mateixa línia, ha afegit que “és també molt desconcertant constatar que ara aquesta cultura aparegui com bloquejada per una tendència a esborrar la diferència en lloc de resoldre els problemes que la mortifiquen”.
El pontífex ha reinvidicat, en un altre moment, el testimoni de la “bellesa de l’experiència cristiana de la família, que haurà d’inspirar-nos encara més a fons”. Igualment ha assegurat que cal tenir “gran compassió i misericòrdia per la vulnerabilitat i la fal•libilitat de l’amor entre els éssers humans”, però sense resignar-nos al fracàs humà, per sostenir el rescat del disseny diví sobre la família, “icona de l’aliança de Déu amb tota la família humana”. I ha completat la reflexió destacant que “és just reconèixer que de vegades hem presentat un ideal teològic del matrimoni massa abstracte, gairebé construït artificialment, allunyat de la situació concreta i de les possibilitats efectives de les famílies tal i com són”. I ha dit, a més, que aquesta idealització “no ha fet que el matrimoni sigui més desitjable i atraient, sinó tot el contrari”.
D’altra banda, Francesc ha recordat que els dos sínodes sobre la família “han manifestat la necessitat d’ampliar la comprensió i la cura de l’Església davant d’aquest misteri de l’amor humà en què s’obre camí l’amor de Déu per tothom”. En aquest sentit, ha comentat que “el tema pastoral d’avui no és només el de la distància de molts amb l’ideal i la pràctica de la veritat cristiana del matrimoni i de la família, cosa que fa encara més decisiva la proximitat de l’Església a les noves generacions d’esposos, perquè la benedicció del seu enllaç els convenci cada vegada més i els acompanyi, i proximitat a les situacions de feblesa humana, perquè la gràcia pugui rescatar-los, reanimar i sanar-los”.
Finalment el Papa ha recordat que “teologia i pastoral van juntes, ja que també els bons teòlegs, com els bons pastors, fan olor de poble i al carrer i, amb la seva reflexió, aboquen oli i vi sobre les ferides dels homes”. El Sant Pare ha conclòs que “una doctrina teològica que no es deixa orientar i plasmar per la finalitat evangelitzadora i per la cura pastoral de l’Església és tan impensable com una que no sàpiga testimoniar i fer present la revelació i la seva tradició de cara a una major intel•ligència i transmissió de la fe”.
Recorda els desastres naturals i les guerres
En l’homilia de la Missa matinal celebrada a la Casa Santa Marta, el Papa ha recordat aquest dijous les calamitats naturals, les guerres fetes per “adorar el déu dels diners” i els nens assassinats. Ha recordat que Déu plora davant aquestes realitats. “Avui Déu plora per la humanitat que no comprèn la pau que ell ens ofereix, la pau de l’amor”. En aquesta línia, el pontífex ha comentat que “algú va dir que Déu s’ha fet home per poder plorar pel que havien fet els seus fills i que és el plor del Pare”. Després de recordar novament la Paràbola del Fill Pròdig, el Sant Pare ha situat aquest plor sobretot a la creu, per concloure que “també avui davant les calamitats, davant les guerres que es fan per adorar el déu dels diners, davant tants innocents assassinats per les bombes que tiren els adoradors de l’ídol dels diners, també avui, el Pare plora davant les víctimes, els traficants d’armes i tots els qui venen la vida de la gent”.
Reconeixement als qui lluiten contra el tràfic de persones
Finalment destaquem que Francesc ha expressat, igualment aquest dijous, la seva profunda gratitud als membres del Grup Santa Marta, que impulsa la lluita internacional contra el tràfic de persones, «un dels desafiaments més grans del nostre temps» i que compta amb la col•laboració activa de cossos de seguretat de nombrosos països, episcopats, organitzacions i representants de diverses confessions religioses. En rebre’ls en el marc de la conferència d’aquesta aliança internacional, celebrada al Vaticà, el Papa ha reiterat la seva estima i reconeixement en la col•laboració contra aquesta plaga i en el suport a les víctimes: «El Grup Santa Marta, que reuneix autoritats eclesials i civils, està donant una contribució important per combatre la plaga social del tràfic de persones, lligada a noves formes d’esclavitud, ja que les víctimes són homes i dones, sovint menors, explotats aprofitant de la seva pobresa i marginació».
El pontífex ha recordat el missatge que va adreçar ara fa un any als membres del col·lectiu, reunit a El Escorial (Madrid): “Allò que compta és un compromís concertat, actiu i constant, tant per eliminar les causes d’aquest complex fenomen, com per trobar, assistir i acompanyar les persones que cauen en les xarxes del tràfic”. També Francesc ha recordat que “el nombre d’aquestes víctimes – segons les organitzacions internacionals- creix lamentablement cada any, i són els més indefensos, que veuen robades la dignitat, la integritat física i psíquica, fins i tot la vida”. Partint de les paraules de Jesús, el Papa ha renovat la seva proximitat a la important lluita contra el crim del tràfic d’éssers humans, amb especial atenció als més petits i indefensos en el nostre món d’avui: “Avui es podria afegir la idea que estava abusat, explotat, esclavitzat …, i em vas donar auxili”.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous 27 d’octubre.

El Sant Pare recorda que la cultura actual “exalta l’individualisme” i està marcada per “ideologies que agredeixen directament el projecte familiar”

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!