L’Any Ramon Llull s’ha coronat amb tot un esplet decommemoracions culturals i acadèmiques que han atansat al gran públic la vida il’obra del Doctor Il·luminat.
A l’arrel d’aquesta recerca i difusió lul·liana, hi trobemsovint l’obra d’erudits eclesiàstics. Mn. Miquel Colom Mateu (Palma,1900-1999), poeta i lul·lista mallorquí, va confegir un important glossarisobre Ramon Llull, en cinc volums, que constitueix, ara com ara, l’aportaciómés rellevant al coneixement del lèxic català del beat ja que recull —amb propde 20.000 entrades— el vocabulari d’una gran part de les obres lul·lianes quehem conservat en català —en concret 54. És, doncs, un instrument imprescindibleper als lectors o estudiosos de les obres de Ramon Llull i per al coneixementde la llengua catalana antiga. Aquest important recull ha estat actualitzat,digitalitzat i informatitzat. Així el Nou Glossari General Lul·lià permet consultar els mots lul·lians des de qualsevoldispositiu mòbil.
També en el marc d’aquest any, s’ha homenatjat mossèn JosepPerarnau Espelt (Avinyó, Bages, 1928) teòleg i lul·lista, que ha recollit totesles falsificacions que l’inquisidor del segle XIV Nicolau Eimeric va emprar perdictar l’existència de més de cent heretgies en els textos de Ramon Llull.Recerques bàsiques a l’hora d’aplanar el procés de canonització del beatmallorquí, que es veu propera.
La Universitat Ramon Llull, que el té per patró i titular,ha celebrat els vint-i-cinc anys de fundació amb la bona notícia que es trobaentre les cent millors universitats del món —n’hi ha més de 17.000— quant aocupabilitat dels seus diplomats. A la festa del beat, organitzada com éshabitual per la Facultat de Filosofia de Catalunya (URL), es va fer palès tambél’important lloc que avui ocupen en els rànquings acadèmics la filosofia, lahistòria i les arts.
El club de lectura virtual de l’obra de Llull engegat per laBiblioteca de Catalunya i el comissari de l’Any Llull, Joan Santanach, permetmitjançant les noves tecnologies difondre l’Art d’aquest filòsof i teòlegexcepcional.
Sense oblidar l’estímul que Llull representa per al diàleginterreligiós. Com escrivia ell mateix: «Si no ens entenem per llenguatge,entenguem-nos per amor.» Una frase que el grup Airun ha musicat oportunament(els trobareu al seu Facebook).