Documental sobre la figura de Dorotea de Chopitea

Dorotea de Chopitea, una senyora de Barcelona és un documental que s’emmarca en el bicentenari del naixement d’aquesta dona d’origen xilè que va deixar una empremta profunda a la ciutat de Barcelona, fins al punt que se la considera impulsora de l’obra social més important del segle XIX a Barcelona. Tota aquesta obra social estava en Dorotea de Chopitea fortament arrelada a la seva profunda fe catòlica. El papa Joan Pau II va declarar-la venerable el 9 de juny del 1983.

Dorotea de Chopitea, filla d’una família aristòcrata d’origen basc, va venir a Barcelona amb 3 anys, quan els seus pares es van instal·lar a la ciutat. Als 16 anys es va casar, contra la voluntat dels seus pares, amb Josep Maria Serra, també nascut a Xile de família catalana, i que després va ser un dels fundadors del Banc de Barcelona i de la Maquinista Terrestre i Marítima.

Mare de sis filles (una d’elles va morir als 16 anys), les bullangues i la crema de convents del 1835 van convèncer Dorotea de Chopitea de la necessitat de treballar a favor dels marginats i dedicar els seus diners a l’educació de la joventut, filla de l’aleshores naixent classe obrera. Dorotea de Chopitea va morir a Barcelona el 3 d’abril del 1891, als 75 anys, envoltada de les seves filles, dels gendres i néts, i havent dedicat gairebé tota la seva fortuna a les persones més necessitades. En quedar vídua, la meitat de la fortuna del seu marit la va dedicar íntegrament als més pobres. Les seves restes reposen al santuari de Maria Auxiliadora de Sarrià, que havia fundat ella mateixa.

Presentació del documental

El documental Dorotea de Chopitea, una senyora de Barcelona és una producció del grup Mediapro amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”. Presentat per la periodista Agnès Marquès, s’estrena el 20 de desembre a l’espai Sense Ficció de TV3. El divendres 16 de desembre se’n va fer la preestrena al CaixaFòrum de Barcelona, que va comptar amb la participació de Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària “la Caixa”; Borja García-Nieto, president de la Societat Bicentenari Dorotea de Chopitea; Sigfrid Gras, adjunt a la direcció de Televisió de Catalunya, i Cristóbal López, inspector general a Espanya dels Salesians.

Cristóbal López, en nom dels salesians, va agrair aquesta documental que versa “sobre la nostra mare”. I ho va dir perquè si els salesians van arribar a Barcelona va ser gràcies a Dorotea de Chopitea, que l’any 1882 va conèixer l’obra de Sant Joan Bosco i en concret els Tallers Salesians per tal de donar una oportunitat als joves de la classe obrera. També per desig de Dom Bosco (que va fer una estada d’un mes a Barcelona), Dorotea de Chopitea va impulsar, amb la construcció d’una petita ermita, que s’acabés bastint un temple al Tibidabo dedicat al Sagrat Cor.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!