4 milions de persones han visitat el Papa aquest 2016

Un total de gairebé 4 milions de fidels és la xifra que ha fet pública aquest dijous la Prefectura de la Casa Pontifícia, dins el resum de la participació de persones en les diverses trobades amb el Sant Pare al Vaticà durant les audiències generals i especials, audiències jubilars, celebracions litúrgiques i els Àngelus i Regina Coeli aquest 2016. Són encara dades aproximades, que es calculen sobre la base de les sol•licituds de participació en els esdeveniments i per les entrades distribuïdes per la mateixa Prefectura de la Casa Pontifícia, així com per una assistència calculada de les presències en moments com ara l’Àngelus o el Regina Coeli i les diverses celebracions a la Plaça de Sant Pere.
Les dades més rellevants es concentren en el mes de març, coincidint amb la Setmana Santa, i en el setembre, amb motiu de la canonització de la Mare Teresa de Calcuta. L’informe es refereix només a les participacions al Vaticà, i no inclou altres moments viscuts pel Papa amb gran participació dels fidels, com les visites a la diòcesi de Roma, com també arreu d’Itàlia, i els viatges internacionals en què el pontífex s’ha reunit amb molts milions de persones.
En qualsevol cas, l’any que estem a punt d’acabar ha estat molt intens per al Papa, amb 6 viatges internacionals i 3 a Itàlia. També destaquen la publicació de l’exhortació apostòlica Amoris Laetitia, sobre la família, el Jubileu de la Misericòrdia amb nombroses activitats i esdeveniments i els encontres, les audiències generals, les Misses a la casa Santa Marta i els avenços en la reforma de la Cúria.
L’any de la renovació de debò
El Sant Pare, més enllà d’això, ha impulsat amb força aquest 2016 una profunda renovació espiritual dins l’Església, amb el diàleg ecumènic i l’esforç de tots els cristians per portar al món l’alegria de l’Evangeli. Francesc ha repetit nombroses vegades aquests últims mesos que “el centre no és la llei”, sinó “l’amor de Déu, que sap llegir el cor de cada persona per comprendre el seu desig més amagat”. El pontífex ha escrit i ha dit també que “el cristià està cridat a viure la novetat de l’evangeli fins i tot en les situacions més complicades, més enllà de les normes”.
El bisbe de Roma, en la mateixa línia, ha recordat també sovint que no és fàcil caminar en la Llei de Déu “sense caure en la rigidesa”. També ha comentat que “la llei no està feta per fer-nos esclaus, sinó lliures i fills de Déu”, alhora que ha alertat davant els rígids que cauen en la supèrbia perquè, en el fons, es consideren millors i més justos que els altres. Francesc ha recorregut també aquest any, en diverses ocasions, a la història del cristianisme, per afirmar que l’Esperit Sant actua sempre per estimular la fe. Tot això i molt més, ho ha anat dient sobretot en les homilies de les celebracions eucarístiques matinals celebrades diàriament a la Casa de Santa Marta.
El Papa ha intensificat aquest 2016 també la invitació a treballar per la unitat de l’Església de Jesucrist, a “no fer malbé, en definitiva, el Cos de Crist”, com ha comentat igualment diversos cops. Francesc atribueix la manca de treball en aquest terreny “al dimoni que destrueix l’Església amb divisions teològiques i ideològiques”. Lligat a aquestes reflexions, un dels moments més intensos de la lluita per la unitat ha estat la històrica visita del Sant Pare a Suècia els dies 31 d’octubre i 1 de novembre, per commemorar, amb els protestants, els 500 anys de la Reforma luterana. Finalment, destaquem que el pontífex ha recordat que l’Església té una constant necessitat de renovar-se perquè és un cos viu i, com assegurava en la recent felicitació nadalenca a la Cúria, s’ha de fer “no pas com un lífting, sinó amb reformes de fons i autèntiques”.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous 29 de desembre.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!