Revitalitzar la devoció a la Cinta

Del 13 de gener al 8 de desembre del 2017 la diòcesi de Tortosa celebra un any jubilar marià, concedit pel papa Francesc amb motiu del quart centenari de la Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta. Tot un any d’activitats religioses i culturals encaminades a revitalitzar la devoció a la Mare de Déu de la Cinta i, de retruc, afavorir la transmissió de la fe.
«Desitjo que la celebració d’aquest quart centenari de la fundació de l’Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta enforteixi la transmissió de la fe», ha expressat el bisbe de Tortosa, Enrique Benavent. La tradició situa la devoció popular a la Mare de Déu de la Cinta d’ençà del 25 de març de l’any 1178, amb l’aparició de santa Maria («la baixada de la Cinta») per deixar a Tortosa el seu cinyell, la relíquia que s’ha estat venerant al llarg de gairebé 840 anys.
El 13 de gener del 1617 un sector de confrares de la Confraria del Roser, amb el suport del bisbe Lluís de Tena, fundava la Confraria de Santa Maria de la Cinta amb l’orientació devocional que marcava la tradició i que s’ha mantingut viva encara que també dedicada a altres serveis o assistències socials, com és el cas d’atenció als presos. El 17 de juny era aprovada pel papa Pau V.
«Aquí tens la teua mare»
El lema de l’any jubilar és «Aquí tens la teua mare», que són les paraules que Jesús, des de la creu, va dirigir al deixeble que tant estimava. Un dels actes principals serà el 15 de gener a l’altar major de la catedral de Santa Maria amb la missa solemne d’obertura de l’Any Jubilar a les 11.30 h i amb la intervenció del Cor de Cambra Tyrichae. En acabar, el bisbe impartirà als fidels la benedicció papal i hi haurà la veneració de la sagrada relíquia.
Amb motiu de l’any jubilar marià, el 10 de setembre serà beneïda una nova escultura de la Mare de Déu de la Cinta que, orientada a l’Ebre, ocuparà un lloc central de la façana de la catedral de Tortosa. És una escultura de 2,70 metres d’altura, feta amb marbre de Carrara, obra del cordovès Marco Augusto Dueñas, que ha treballat a la basílica de Sant Pere o l’Almudena de Madrid, entre altres temples religiosos.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!