Ajudant els qui pateixen

El Papa ha dit aquest dijous que “l’any commemoratiu de la Reforma representa per a catòlics i luterans una ocasió privilegiada per viure de manera més autèntica la fe, per redescobrir junts l’Evangeli i donar testimoni de Crist amb vivacitat renovada”. Així s’ha adreçat a la delegació ecumènica de Finlàndia, rebuda en audiència al Vaticà, coincidint amb la festa de Sant Enric. Francesc ha destacat que “el veritable ecumenisme es basa sobre la conversió comuna a Jesucrist perquè, si ens acostem a ell, també ens acostem als altres”. En recordar també la Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians, el pontífex ha explicat que “l’intent de Martí Luter, ara fa 500 anys, era el de renovar l’Església, no pas dividir-la”, i ha comentat que “l’encontre a Lund (Suècia) ha donat coratge i força per mirar endavant dins el camí ecumènic que tots els cristians són cridats a recórrer junts”.
Sense deixar de recordar l’estada del 31 d’octubre a Suècia, el Sant Pare ha dit que aquella experiència va ser per a ell “un testimoni de fe davant del món, quan tots els cristians ens comprometem a ajudar junts els qui pateixen, els qui tenen necessitats, els qui estan exposats a persecucions i violència”. En aquesta línia, ha afegit que, “en fer això, els cristians ja no estan mai més dividits, sinó units en el camí cap a la plena comunió”. Finalment, el bisbe de Roma ha recordat el centenari del Consell Ecumènic Finès i els 100 anys de la independència de Finlàndia. Ha expressat el seu desig que aquest pelegrinatge “contribueixi a reforçar ulteriorment la bona col•laboració entre ortodoxos, luterans i catòlics a Finlàndia i al món”.
“La vida cristiana és una lluita”
Francesc ha dit també aquest dijous, en l’homilia de la Missa a la Casa de Santa Marta, que “la vida cristiana és una lluita que requereix per a cadascú deixar-se atreure per Jesús”. A partir de l’evangeli del dia, sobre la gran quantitat de gent que seguia Jesús amb entusiasme procedent de tot arreu, el Sant Pare ha reflexionat sobre els testimonis del fragment, “malalts que volien guarir-se però també persones a les quals els agradava escoltar el Senyor perquè parlava, no pas com els Doctors, sinó amb l’autoritat” que arribava als cors. El pontífex ha recordat que la gent “anaven cap a Jesús perquè sentien alguna cosa”. Igualment el pontífex ha explicat que la gent no es mou a causa de raonaments o “arguments apologètics”.
En un altre moment, el Papa ha alertat contra aquells que no assumeixen la pròpia realitat de fragilitat i no saben veure-la. “A aquell que diu que no té temptacions, cal dir-li que està en un camí equivocat, perquè una vida cristiana sense temptacions no és cristiana, sinó ideològica i gnòstica”. Ha recordat també que, “quan el Pare atrau la gent cap a Jesús, hi ha un altre que atreu de manera contrària i fa la guerra des de dintre, motiu pel qual Pau parla de la vida cristiana com d’una lluita de cada dia”. El Papa ha dit que aquesta lluita és “per vèncer, per destruir l’imperi de satanàs, del mal, i per anar endavant”. Finalment ha fet una crida a tots els creients perquè “mirin en el seu cor com va la situació i siguin capaços de discernir el que passa en el cor i de triar bé el camí sobre el qual el Pare ens acosta a Jesús”.
Nou agraïment per l’Any de la Misericòrdia
D’altra banda, el Sant Pare ha expressat, igualment aquest dijous, el seu desig que l’experiència jubilar de l’Any de la Misericòrdia continuï permetent una collita de “fruits espirituals abundants i duradors”. Ha estat el principal missatge de Francesc en rebre els organitzadors de la mostra “Antiquorum habet”, que s’ha dut a terme durant l’Any Sant al Senat de la República italiana.
El Papa ha expressat el seu “reconeixement” per tot allò que aquesta exposició fa a la història dels Jubileus, en haver documentat “múltiples aspectes dels Anys Sants”, a partir del primer, convocat pel Papa Bonifaci VIII, la Butlla del qual aquest esdeveniment pren el nom. Des de l’any 1300 en endavant, segons ha subratllat el pontífex, cada Jubileu “ha marcat la història de Roma”: de l’arquitectura a l’acollida dels pelegrins, de l’art a les activitats assistencials i caritatives. Ha afegit, més enllà d’això, que hi ha un element essencial: “el cor de cada Any Sant, en què es troben la bondat de Déu i la fragilitat de l’home que sempre té necessitat de l’amor i del perdó del Pare”.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous 19 de gener.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!