El Papa ha rebut aquest aivendres al Vaticà, coincidint amb el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, una delegació del Congrés Jueu Europeu, encapçalada pel seu president, Moshe Kantor. També hi ha estat present Norbert Hofmann, secretari de la Comissió de la Santa Seu per a la Relacions religioses amb el Judaisme, que ha destacat el fet que el grup representa més de dos milions de jueus a Europa. “Ha estat una delegació de 5 persones, en un encontre que ha anat molt bé i en què el Papa s’ha mostrat molt obert dins una conversa lliure”, ha destacat. En aquesta línia, Hofmann ha afegit que “Francesc ha començat el diàleg esmentant aquesta important jornada per als hebreus, però també per als cristians, perquè recordar les víctimes de l’holocaust és fonamental perquè aquesta tragèdia humana no es repeteixi mai més”.
El secretari de la Comissió de la Santa Seu per a la Relacions religioses amb el Judaisme ha explicat que la reunió ha servit per ratificar molts punts comuns entre jueus i cristians. Ha comentat que “el president de European Jewish Congress, Moshe Kantor, ha parlat de la importància de l’ètica, dels valors que cristians i jueus tenen en comú”. Norbert Hofmann ha explicat, igualment que el líder hebreu s’ha referit al fet que “al nostre món veiem molts progressos, però també una davallada dels valors morals, cosa que obliga a reforçar-los”. En un altre moment, el responsable vaticà per a les relacions amb el judaisme s’ha fet també ressò de tot el tema “de l’educació i la família, destacats també per Moshe Kantor mentre el Sant Pare s’hi mostrava d’acord”.
Norbert Hofmann ha comentat també que el pontífex sap trobar valors que ha viscut ell mateix personalment a través dels ponts amb el judaisme: “El Papa ha dit que, en la seva família, ja el seu pare rebia sempre jueus, fet que li ha permès créixer en un clima favorable ells, tot plegat explicant la seva història personal d’aprenentatge a l’hora de ser amic dels jueus ja des de petit”. Finalment Hofmann ha assegurat que “la delegació jueva ha quedat molt satisfeta de la reunió amb el Papa”, i ha conclòs que “ara ens toca intensificar la col·laboració amb aquesta organització hebrea”.
El Papa ha recordat que aquesta Jornada és molt important per als Jueus, però també per als cristians, perquè recordar les víctimes de l’Holocaust pot ajudar a “fer que aquesta tragèdia humana no es repeteixi més”. El secretari de la Santa Seu per a les relacions amb el Judaisme ha assegurat finalment que la trobada ha estat molt cordial i que ha servit per veure que “ara cal intensificar la col•laboració amb aquesta organització jueva”.
Trobada amb cristians orientals
D’altra banda, Francesc ha assegurat també aquest divendres que, “davant l’odi i la violència que genera més violència, els cristians han de testimoniar junts Jesús i el seu missatge de pau, que no és un missatge genèric”. Així s’ha adreçat als membres de la Comissió Mixta Internacional per al Diàleg Teològic entre l’Església Catòlica i les Esglésies Ortodoxes Orientals, rebuts en audiència. El pontífex ha animat els germans de l’Orient a “perseverar en l’important treball que realitzen”. El Papa ha atribuït “aquestes situacions de tràgic sofriment” a “contextos de pobresa, injustícia i exclusió social, provocades també per la inestabilitat generada per interessos d’una part, sovint externs, i per conflictes passats que han deixat condicions de vida miserables, deserts culturals i espirituals i en els quals és fàcil manipular i incitar a l’odi”.
El bisbe de Roma s’ha adreçat als representants ortodoxo assegurant que les seves Esglésies “són properes al sofriment, cridades a sembrar concòrdia i a reconstruir pacientment l’esperança, des d’aquella pau que tots els cristians han d’oferir a un món ferit i trencat”. El Sant Pare ha reivindicat aquella radicalitat evangèlica que serveix per tancar les ferides del passat, per concloure que “la fortalesa cristiana empeny els cristians, com a deixebles de Jesús, a ser testimonis del seu amor humil que reconcilia a l’home de tots els temps”. En aquest context, Francesc ha recordat l’exemple de nombrosos màrtirs i sants que, «amb la seva vida oferta com a do, ens empenyen a la comunió, a avançar amb un impuls més gran pel camí cap a la unitat plena».
“La vida cristiana no comença avui, sinó que continua”
I en l’homilia de la Missa matinal a la Casa de Santa Marta, el Papa ha expressat també aquest divendres el seu desig “que Déu ens alliberi del pecat que ens paralitza com a cristians”. A partir del fragment de la Carta als Hebreus proposat per la litúrgia del dia, ha recordat que “la vida cristiana no comença avui, sinó que continua avui”. En aquesta línia, ha afegit que “no s’entén la vida cristiana, fins i tot l’espiritual, sense la memòria de la salvació de Déu en la pròpia vida, malgrat els moments dolents i les creus”.
Francesc ha explicat que l’autor de la Carta ens fa entendre que “estem en camí, mentre esperem arribar a un punt, una trobada amb el Senyor vivint amb fe”. Finalment, i després de recordar el valor del temps, “del qual sovint tenim la sensació que passa ràpid”, el pontífex ha assegurat que la Carta als Hebreus invita a viure el present, “sovint dolorós i trist”, amb “coratge i paciència i sense vergonya, suportant els entrebancs de la vida”. També ha comentat que l’autor de la missiva exhorta a no cometre “el pecat de la pusil•lanimitat, que ens impedeix tenir memòria, esperança, coratge i paciència”.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 27 de gener.