«El meu somni és un món a l’alçada dels infants»

El 2 de gener començaven les celebracions dels 200 anys del naixement dels Maristes. Va ser el 1817 quan un jove sacerdot, Marcel·lí Champagnat, posava la primera pedra d’una obra per educar infants i joves, especialment els més vulnerables. Avui dia, hi ha 3.100 germans maristes que, juntament amb 70.000 laics i laiques acompanyen uns 654.000 infants i joves a 81 països. En aquests darrers deu anys s’ha posat en marxa un ambiciós projecte missioner d’abast internacional. De fet, el superior general, Emili Turú, va voler iniciar aquest bicentenari a Bangla Desh.

«Crec que aquests 200 anys són una història de passió pels joves i pel seu desenvolupament integral. Una història de servei, a la manera de Maria, la mare de Jesús», explica Turú. I recorda que és una prioritat l’educació dels nens i joves més desfavorits: «Molts infants i joves d’avui viuen en situacions molt difícils, de vegades perquè es troben en una frontera geogràfica complicada; de vegades perquè la frontera és existencial, on les mancances són sobretot d’afecte i de sentit; de vegades perquè viuen totes dues realitats. Acompanyar els infants i joves «en les fronteres» és una prioritat de l’institut marista.»
En el missatge per aquesta celebració, Turú ha assenyalat tres paraules: «perdó», «gràcies» i «compromís»: «En aquest missatge demano perdó per les nostres infidelitats a l’Esperit o per les vegades que ens ha mancat audàcia, però també perquè en algunes de les nostres institucions, que haurien d’haver estat un lloc segur per a tots els infants i joves, de vegades s’han produït situacions d’abús que han causat ferides profundes que, sovint, els acompanyen per a tota la vida.»
El superior general destaca que l’objectiu dels Maristes «és el de vetllar sempre pels drets dels infants i arribar a les quotes més altes de protecció, i aquest també ha de ser un objectiu en què s’impliqui tota la societat. Malauradament, encara avui, les xifres anuals d’abusos comesos en l’àmbit social són esfereïdores.» Alhora que recorda que «des de les escoles, ja fa anys que ens hem dotat dels mecanismes per a la protecció a la infància, però sentim que encara no és suficient. Creiem que cal un pas més, el d’implicar tota la societat perquè aquesta serà l’única manera de protegir adequadament els infants.»
L’agraïment que encapçala el missatge s’adreça «en primer lloc a Déu, pel do de Marcel·lí Champagnat a l’Església i al món. I també a Maria, la nostra bona Mare, que ens ha acompanyat en aquests 200 anys, de manera discreta, però molt real.» Però «també als més de 38.000 homes que han professat com a maristes fins al dia d’avui. Als milers de laiques i laics que s’han compromès amb la missió marista i amb el desig d’oferir un rostre marià d’Església. I certament a totes les generacions d’homes i dones que han estat marcats positivament per l’educació marista.»

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!