El Papa demana "considerar i consultar els indígenes"

El Papa ha expressat aquest dimecres el seu desig que “els governs reconeguin les comunitats indígenes com una part de la població que ha de ser valorada i consultada”. En una audiència amb 40 representants de pobles indígenes, que acaben de participar en el tercer fòrum dedicat a ells, Francesc també ha demanat que “es fomenti la plena participació d’aquestes comunitats a nivell local i nacional”. Igualment el Sant Pare ha destacat “el gran compromís dels indígenes amb la terra en tots els seus aspectes, també l’ecològic”. La trobada d’indígenes, que s’ha fet a Roma fins dilluns passat, ha estat convocada pel Fons Internacional de Desenvolupament Agrícola (FIDA), que enguany celebra 40 anys de la seva fundació. El bisbe de Roma ha agraït la feina d’aquesta gran entitat.
D’altra banda, en l’audiència general també aquest dimecres, Francesc ha dit que aquesta trobada setmanal «ens fa sentir membres de l’única família de fills Déu, i ha de renovar l’esperança en la misericòrdia divina, que no exclou mai ningú i que ens invita a ser testimonis del seu amor, especialment cap als més necessitats». En aquesta catequesi, Francesc ha reiterat la seva exhortació a “obrir els cors a la pau i a l’alegria de l’Esperit Sant”. El pontífex ha subratllat l’actualitat de la missió evangelitzadora dels dos germans sants apòstols dels eslaus, Ciril i Metodi, patrons d’Europa.
Pel que fa a la reflexió central, a l’Aula Pau VI del Vaticà i davant de milers de persones, el Papa ha proposat el tema de “l’esperança que no defrauda”, a partir de la lectura d’un passatge de la Carta de Sant Pau als cristians de Roma, en la qual l’Apòstol escriu que “l’esperança no quedarà defraudada, perquè l’amor de Déu ha estat vessat en els nostres cors per l’Esperit Sant”. El Sant Pare ha recordat que, “ja des de petits, se’ns ensenya que no és bo enaltir, perquè vanagloriar demostra una falta de respecte als altres, especialment als qui són menys afortunats”. En la mateixa línia, el pontífex ha explicat que, en efecte, “la pau que ens ofereix i ens garanteix el Senyor no s’ha d’entendre com l’absència de preocupacions, decepcions, faltes o motius de sofriment”.
Finalment el Sant Pare ha insistit que “l’esperança és un do extraordinari” i que “nosaltres estem cridats a fer-nos, amb humilitat i senzillesa, canals d’esperança per a tothom”. Francesc ha reivindicat “tenir com a Pare un Déu que no té preferències, que no decep ningú, però que obre casa seva a tots els éssers humans, començant pels últims i els allunyats perquè, com a fills seus, aprenguem a consolar-nos i a sostenir-nos recíprocament”. En les salutacions, un grup de seminaristes de la diòcesi d’Oriola Alacant ha dedicat un cant molt ben interpretat, fet que ha provocat que el Sant Pare digui que “Jesús Murgui té un bon seminari”.
S’ha acabat la reunió del C9
Finalment destaquem que s’ha acabat aquest dimecres la 18a reunió del Consell de 9 Cardenals (C9), òrgan que assessora el Papa en la reforma de la Cúria Romana i en el govern de l’Església. La sotsdirectora de la Sala de Premsa vaticana, Paloma García Ovejero, ha explicat que “continua el compromís dels 9 purpurats per millorar el servei ofert pels diversos dicasteris a la mateixa Església universal.
El debat, segons la responsable de Comunicació, s’ha concentrat aquests tres dies en la reforma de les congregacions per a l’Evangelització dels Pobles i per a les Esglésies Orientals, així com del Pontifici Consell per al Diàleg Interreligiós. D’altra banda, el grup ha continuat amb l’estudi del procés de selecció dels candidats a l’Episcopat, alhora que s’ha parlat també de les tres institucions jurídiques: la Penitenciaria Apostòlica, el Tribunal Suprem de la Signatura Apostòlic i el Tribunal de la Rota Romana, com ha comentat també Paloma García Ovejero.

Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 15 de febrer.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!