Testimonis de pau i veritat

El 29 novembre del 2015 el papa Francesc inaugurava el Jubileu de la Misericòrdia obrint la porta santa de la catedral de Bangui, la capital de la República Centreafricana. El Pontífex va triar aquest desconegut i empobrit país del cor d’Àfrica a causa de la violència armada que mesos abans l’havia assolat; llavors es va voler presentar el conflicte com si fos de naturalesa religiosa, però en realitat estava causat per interessos econòmics i polítics de diversos països que se’n disputaven els recursos minerals.

Enmig del caos de la guerra, dos homes de religions diferents van tenir molt clar des del principi que no es podia cedir a l’odi i que s’havia de testimoniar la veritat; van ser l’arquebisbe catòlic de Bangui i avui cardenal, Mons. Dieudonné Nzapalainga, i l’imam de la mateixa ciutat, Oumar Kobine Layama. El seu testimoni d’exercici de la paraula enmig de la remor de les armes, la ferma confiança en la pau i la fidelitat a la veritat de Déu els ha valgut el premi Mundo Negro 2016, que cada any atorga aquesta publicació dels missioners combonians. Tots dos han estat també a Barcelona on han explicat el seu testimoni a diversos llocs, entre ells la seu de Cristianisme i Justícia el 13 de febrer passat.
Un país víctima de la rapinya
«Centreàfrica és majoritàriament cristiana amb una minoria musulmana. És un dels països més pobres del món, però paradoxalment té moltes riqueses minerals, sobretot or, diamants i urani. Aquesta riquesa és la causa del conflicte», va dir el P. Jesús Ruiz, missioner combonià destinat a la República Centreafricana.
L’arquebisbe de Bangui, cardenal Dieudonné Nzapalainga, va ser el primer dels convidats a parlar i ho va fer amb una afirmació sorprenent: «La crisi que ha patit el nostre país també ha estat una oportunitat.» El purpurat centreafricà va explicar que abans de la guerra l’imam i ell ja mantenien un bon diàleg interreligiós, però era abstracte, no s’havia posat a prova; va ser amb l’esclat de la violència que el diàleg es va haver de concretar: «L’entesa va ser excel·lent i des del començament tots dos vam tenir molt clar que havíem de dir no a la manipulació de la religió, i coincidíem en la consideració de tots els centreafricans com els nostres fidels i en la sacralitat de la vida. Som pastors, i el pastor ha de protegir les seves ovelles.»
Projecte per la pau
L’esperit de fons de la intervenció de l’imam Oumar Kobine Layama va ser molt semblant a la del cardenal. Va afirmar que «tots som fills d’Adam i Eva, i això no depèn ni de races, ni de religions ni de llengües. Aquesta és la bona direcció que hem de prendre i tant cristians com musulmans hem de tenir clar que posseïm una herència comuna, que és la pau».
L’imam de Bangui va detallar el funcionament de la Plataforma Interreligiosa per la Pau que ell i l’arquebisbe han posat en funcionament, i que se centra en quatre grans projectes.
És en el perill i el dolor quan les bones intencions es posen a prova i la veritat surt a la llum. L’arquebisbe i l’imam de Bangui són testimonis fefaents del diàleg interreligiós més veritable, aquell que implica considerar l’altre com un germà de debò fins al punt d’estar disposat a donar la vida per ell.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!