La Xarxa Mundial de Pregària del Papa ha fet públic aquest dijous El Vídeo del Papa amb la intenció de pregària per al mes de març. Francesc invita tothom a pregar pels cristians perseguits.
Com passa des del gener passat, cada mes, el Sant Pare proposa una intenció. Aquest 2017, el març coincideix també amb l’inici de la Quaresma. El bisbe de Roma ens demana que “resem pels nostres germans i germanes perseguits, perquè sentin el suport de tota l’Església, a través de la pregària i de l’ajuda material”.
Trobada amb els rectors de Roma
D’altra banda, el Papa ha tingut igualment aquest dijous, a la Basílica Papal de Sant Joan del Laterà, la Catedral de Roma, la tradicional trobada amb els rectors de la seva diòcesi, coincidint amb el dijous després del Dimecres de Cendra. Després d’un inici en què s’ha ofert el sagrament de la Reconciliació a tots els preveres presents, Francesc ha recordat en la seva intervenció, en part amb els papers a la mà i en part improvisada, que els ministres ordenats -bisbes, preveres i diaques- han de predicar la confessió amb l’exemple de demanar i rebre el perdó. “M’agrada repetir que un sacerdot o bisbe que no se sent pecador, que no es confessa, es tanca en ell i no progressa en la fe”, ha comentat. En aquesta línia, ha reivindicat la necessitat “d’estar atents davant el fet que la confessió i el discerniment de les pròpies temptacions incloguin i tinguin en compte aquesta intenció pastoral”.
El pontífex ha recordat que la Paraula de Déu ens ajuda a augmentar la fe i perseverar en ella, mitjançant la caritat. A partir del clam dels deixebles, que demanen a Jesús que els doni la fe, el Sant Pare ha assegurat que també ara “hem de demanar i intentar que creixi perquè, si la fe no creix, es queda immadura i hi ha vides humanes i sacerdotals a mig camí”. El Papa ha animat els preveres a buscar suport per a la fe en «la memòria, l’esperança i el discerniment de cada moment», i ha proposat els mètodes de la meditació per buscar aquell amor que tots podem donar en la vida i pel qual, segons ha afegit, els preveres han de vetllar especialment. En un altre moment, el pontífex ha destacat la importància de «l’esperança que obre la fe a les sorpreses de Déu i proporciona un horitzó».
Crist crucificat, “la brúixola del cristià”
D’altra banda, en l’homilia de la Missa matinal a la Casa de Santa Marta, Francesc ha dit aquest mateix dijous que “la brúixola del cristià és seguir Crist crucificat, no pas un déu desencarnat, ideològic, sinó el Déu fet carn, que porta en ell les nafres dels nostres germans”. Amb el ressò de la crida de l’Església a la conversió personal, el Sant Pare ha reivindicat l’autenticitat i “la realitat d’un Déu que se’ns manifesta i se’ns fa proper”. En la mateixa línia, el pontífex ha recorregut a l’exemple del diàleg entre un agnòstic i un creient, segons el relat d’un escriptor francès del segle passat: “L’agnòstic preguntava al creient com pot ser que Crist sigui Déu, i el creient responia que el problema hauria estat que Déu no s’hagués fet Crist”.
Finalment el Papa ha comentat que “no podem viure la Quaresma sense aquesta realitat. Nosaltres hem de convertir-nos, no a un Déu abstracte, sinó al Déu concret que s’ha fet Crist “. Finalment el Papa ha presentat el camí com una tercera realitat que passa per “negar-se un mateix, agafar la pròpia creu cada dia i i seguir Jesús”. Francesc ha destacat també que “l’únic camí segur és seguir Crist crucificat, l’escàndol de la Creu”.
Seminari sobre medi ambient a Roma
També aquest dijous s’ha fet, a l’oficina de Premsa de la Santa Seu, la conferència de premsa conclusiva d’un seminari que ha tingut lloc aquests dies a Roma sota el títol “Extinció biològica. Com salvar l’ambient natural del qual depenem”. Les sessions, organitzades per la Pontifícia Acadèmia de les Ciències i per la Pontifícia Acadèmia de les Ciències Socials, s’han celebrat a la Casina Pius IV del Vaticà, entre dilluns i dimecres. Aquest dijous al matí, ha introduït la conferència el canceller de la Pontifícia Acadèmia de les Ciències, Marcelo Sánchez Sorondo, que ha destacat que “una de les tesis és que el canvi climàtic produït per les activitats humanes, que utilitzen el material fòssil, produeix el mateix canvi i l’escalfament global considerat la principal causa de l’extinció”.
La conferència ha comptat amb les intervencions dels professors Werner Arber, president de la Pontifícia Acadèmia de les Ciències, Peter Hamilton Raven, acadèmic de la Pontifícia Acadèmia de les Ciències, i Partha Sarathi Dasgupta, acadèmic de la Pontifícia Acadèmia de les Ciències Socials. A més de les intervencions, s’ha donat a conèixer la declaració final del seminari, titulada “L’extinció és per sempre: com evitar-la?”. Segons aquest document, “els participants en el seminari han conclòs que actualment estarien en perill una quarta part de totes les espècies i la meitat d’elles podria extingir-se a finals del segle XXI”. I afegeix que “aquestes pèrdues provocaran danys incalculables per al nostre futur, llevat que no es tinguin sota control”.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous 2 de març.