El Papa ha enviat 100.000 euros als pobres de la ciutat siriana d’Alep, amb la col•laboració de la Cúria Romana. Ho ha anunciat aquest divendres la sotsdirectora de Comunicació de la Santa Seu, Paloma García Ovejero, tot just quan Francesc acabava de celebrar l’Eucaristia per Síria en l’últim matí dels exercicis espirituals de Quaresma. El pontífex aplica amb aquest gest, una vegada més el principi de l’espiritualitat i la unió amb Déu inseparablement lligada a l’acció, a la caritat i, en definitiva, a l’altre, com diu el mateix Sant Pare en el seu missatge de Quaresma.
El Sant Pare ha celebrat aquest divendres al matí la Missa per Síria, en el marc dels exercicis espirituals de la Cúria a la localitat italiana d’Ariccia. Segons ha explicat la sotsdirectora de la Sala de Premsa Vaticana, Paloma García Ovejero, Francesc ha enviat 100.000 euros als pobres de la ciutat d’Alep, gràcies també a la contribució de la mateixa Cúria Romana. El donatiu s’efectuarà a través l’Almoïneria Apostòlica i la Custòdia de Terra Santa. A les 11.30 del mateix dia, el pontífex ha tornat ja al Vaticà, després d’aquests dies d’exercicis, i a la tarda s’ha desplaçat al Vicariat de Roma per reunir-se amb els rectors prefectes de la diòcesi. Segons la sotsdirectora de Comunicació del Vaticà, “es tracta d’un encontre absolutament privat i emmarcat en la dinàmica habitual de la vida de l’Església”.
Sisè i últim dia d’exercicis
El Papa ha viscut avui el sisè i últim dia d’exercicis espirituals a la localitat italiana d’Ariccia. Després d’una novena meditació dedicada a “la tomba buida i la resurrecció” segons l’evangeli de Mateu, el pontífex ha donat les gràcies al franciscà Giulio Michelini per la preparació i la naturalitat amb què ha guiat les reflexions. “T’agraeixo el bé que has volgut fer i que has fet, sobretot perquè t’has mostrat com ets, natural, sense caretes imaginàries, sense artificis”, ha comentat. En la mateixa línia, Francesc ha recordat que preparar-se significa tenir “responsabilitat”, com s’ha demostrat en les meditacions d’aquests dies, i ha comentat que “el Senyor parla tant en les coses simples com en les complicades”.
La meditació d’aquest divendres s’ha centrat en la pàgina final de Mateu, la de la Resurrecció, un relat per respirar, segons ha explicat Michelini, i per contactar amb el misteri cristià. El predicador ha destacat que, després del dolor i la passió, no arriba el final, sinó un nou inici, que és la Resurrecció i, per tant, el punt de partida de Jesús. “La resurrecció indica una novetat autèntica de Crist en relació amb el Jesús històric, certament, perquè el seu cos és postpasqual, però s’anticipa en els signes històrics, cosa que ens porta a pensar que dir que Jesús ha ressuscitat és una oportunitat per trobar en ell el punt de partida”, ha explicat.
El predicador ha situat tota la meditació en el “missatge d’alliberament per a l’home d’avui que pot arribar mitjançant dos camins, com ha subratllat el Papa, en referir-se al compromís cultural amb l’aprofundiment de les Escriptures i el camí de la caritat”. Giulio Michelini ha recordat que, segons l’evangeli de Mateu, “és l’àngel que fa l’anunci de la resurrecció, fet que vol dir que no n’hi ha prou amb la tomba perquè cal una explicació”. El predicador, a més, ha assegurat que “Jesús ressuscitat es troba novament amb els seus 11 deixebles i els diu que serà amb tothom fins a la fi del món”.
Primera predicació de Quaresma
D’altra banda, el predicador habitual de la Casa Pontifícia, Raniero Cantalamessa, ha pronunciat aquest mateix divendres, a la capella dedicada a la Mare del Redemptor, al Palau Apostòlic, la primera predicació de la Quaresma 2017, sota el títol «L’Esperit Sant ens introdueix en el misteri de Crist el Senyor». «Ell donarà testimoni de mi» ha estat el primer dels quatre punts, sobre els quals ha reflexionat el caputxí. En el desenvolupament de la seva densa meditació, Cantalamessa ha continuat amb un segon punt sobre el «Coneixement objectiu i subjectiu de Crist» i, en el tercer, sobre «el sublim coneixement de Crist». Finalment el predicador ha completat la reflexió amb un quart punt titulat «Del Jesús ‘personatge’ al Jesús ‘persona’».
Raniero Cantalamessa ha explicat que el «redescobriment lluminós de Jesús com a Senyor» és «la novetat i la gràcia que Déu està concedint, en els nostres temps, a la seva Església». En aquesta línia, ha segellat la seva primera predicació quaresmal fent seves les paraules d’una invitació que el Papa Francesc fa en la seva exhortació apostòlica Evangelii gaudium i que diu això: «Invito tots els cristians, en qualsevol lloc i situació en què es trobin, a renovar ara mateix la seva trobada personal amb Jesucrist o, almenys, a prendre la decisió de deixar-se trobar per Ell, d’intentar-ho cada dia sense descans. No hi ha raó perquè algú pensi que aquesta invitació no és per a ell».
Pentecosta d’aniversari per a la Renovació Carismàtica
Finalment destaquem que, aquesta propera Pentecosta, la Renovació Carismàtica Catòlica celebrarà el seu 50è aniversari a la ciutat de Roma. La Renovació Carismàtica Catòlica Internacional (ICCRS), organització coordinadora, té com a missió el servei i la promoció del moviment a tot el món “sota l’acció de l’Esperit Sant i en contacte proper amb la Santa Seu”, i ara anima les realitats carismàtiques dels diversos països del món a posar-se en camí de forma especial cap al ja imminent Jubileu d’Or.
La Renovació Carismàtica mundial, que es defineix com un “corrent de gràcia mitjançant el qual l’Esperit de Déu porta a viure de manera vivencial la realitat del Cos de Crist amb una constant conversió i entrega a Déu, i amb docilitat creixent a l’Esperit Sant”, configura “una Pentecosta actual per renovar l’Església d’avui”. La Renovació Carismàtica Catòlica, segons diu en la seva pàgina web, “més que ser un moviment en l’Església, és l’Església en moviment”.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 10 de març.