França posa en marxa els corredors humanitaris per a refugiats

500 refugiats, majoritàriament sirians, podran entrar aFrança en un període d’un any i mig, seguint el model dels corredorshumanitaris que ja funciona a Itàlia des del desembre del 2015. Un protocol signata l’Elisi el 14 de març entre el Govern francès, la Comunitat de Sant’Egidio, l’Esglésiacatòlica i les Esglésies protestants de França possibilitarà l’acollida.

«La Constitució de la nostra República —ha dit el presidentfrancès François Hollande— reconeix el dret d’asil i compromet a l’Estat i alsciutadans. És un compromís jurídic, però també una obligació moral, nacional iinternacional.» Segons el president francès, «calen solucions noves impulsadesper les institucions i per la societat civil» que permetin fer front a «unaonada migratòria sense precedents» provinent de l’Orient Mitjà i d’Àfrica «provocadaper conflictes, misèria i canvis climàtics.»

També va estar present a la cerimònia el fundador de laComunitat de Sant’Egidio, Andrea Riccardi: «L’experiència dels corredorshumanitaris demostra que la integració protegeix més que els murs. La signaturad’avui és un senyal per a Europa.»

Després de ser seleccionats seguint un criteri devulnerabilitat (dones soles amb nens, gent gran, discapacitats, víctimes detortures), els refugiats arribaran a França amb un visat humanitari i unbitllet i seran acollits per comunitats, parròquies i ciutadans particulars. Se’lsajudarà immediatament a integrar-se, començant per l’aprenentatge de la llenguafrancesa.

«Avui es fa realitat un somni compartit, que esperemque es difongui per altres països europeus —ha afirmat la presidenta de la Comunitatde Sant’Egidio a França, Valérie Régnier— perquè els corredors humanitarisdemostren que és possible una alternativa als viatges de la desesperació, perfer front a la indiferència i la vergonya de tantes morts a la Mediterrània».

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!