S’ha publicat aquest dimarts el Missatge del Papa als joves com a preparació de la XXXII Jornada Mundial de la Joventut 2017, que se celebra a nivell diocesà el proper 9 d’abril, com cada Diumenge de Rams, aquesta vegada amb el lema “El Totpoderós ha fet coses grans en mi” (frase del capítol primer de l’evangeli de Lluc). Aquest any, per afavorir una més àmplia difusió de l’escrit, el Papa ha volgut presentar-lo als joves de tot el món a través d’un vídeo en què comenta alguns temes tractats en el missatge i els invita a afrontar el camí de preparació espiritual cap a la propera celebració internacional de la Jornada Mundial de la Joventut, que es farà Panamà del 22 al 27 gener de 2019.
Francesc diu que “ens hem posat en camí cap a la propera meta que serà, si Déu vol, Panamà 2019”. “Són molt importants per a mi aquests moments de trobada i diàleg amb vosaltres, i vaig voler que aquest itinerari es fes en sintonia amb la preparació del proper Sínode els Bisbes, que està dedicat a vosaltres, els joves”, ha comentat també. El Sant Pare recorda que, en aquest camí, “ens acompanya la Mare de Déu, que ens anima amb la seva fe des de la seva petitesa”, alhora que “també Déu es fixa en els nois i noies del nostre temps, i els crida mirant tot l’amor que són capaços d’oferir”. En la mateixa línia, afegeix que “ella sap donar gràcies a Déu, que es va fixar en la seva petitesa, i reconeix les coses grans que ell realitza en la seva vida; i es posa en camí per trobar la seva cosina Elisabet, anciana i necessitada de la seva proximitat; es mou per fe, perquè la fe és el cor de tota la història de la nostra Mare”.
En el mateix vídeo, Francesc diu que els joves “poden millorar el món” i que “l’Església i la societat necessiten la joventut”. A banda del contingut del missatge audiovisual, en el text escrit, el pontífex recorda que «la nostra època no necessita de joves-sofà», i que «ser jove no vol dir estar desconnectat del passat». El bisbe de Roma, a més, invitaels joves del món a recordar dos aniversaris importants d’aquest 2017, que són: els tres-cents anys de la descoberta de la imatge de la Mare de Déu Aparecida, al Brasil, i el centenari de les aparicions de Fàtima, a Portugal, on el mateix Papa viatjarà com a pelegrí els propers dies 12 i 13 de maig.
El títol del missatge és “De Cracòvia a Panamà, per a la JMJ 2019: memòria del passat, amb valentia per al present i esperança per al futur”. Després de subratllar la important cita del Sínode sobre Els joves, la fe i el discerniment vocacional, que l’Església celebrarà a l’octubre de 2018, Francesc expressa el seu desig que «hi hagi una gran sintonia entre l’itinerari que portarà a la JMJ de Panamà i el camí sinodal». El Sant Pare encoratja els joves del món a la trobada amb Déu i el servei als altres
“Ser perdonats i perdonar, gran misteri”
D’altra banda, en l’homilia de la Missa matinal a la Casa de Santa Marta, el pontífex ha assegurat aquest mateix dimarts que “ser perdonats i perdonar constitueix un misteri difícil d’entendre, perquè es necessita la pregària, el penediment i l’avergonyiment”. A partir de la Paraula proposada per la litúrgia del dia, mitjançant la qual l’Església ens fa “entrar en la gran obra de misericòrdia de Déu”, el pontífex ha reivindicat l’actitud de “vergonya” per buscar i obtenir precisament el perdó. Francesc ha recordat que, “al confessionari, no s’ha de trobar un perdó fictici, sinó ser conscients de la misericòrdia divina”, i ha assegurat també que “només es perdona si ens sentim perdonats”.
El pontífex ha explicat, en un altre moment, que sovint, “quan sortim del confessionari, sentim que ens salvem”, i ha aclarit que “això no vol dir rebre el perdó”. El Papa també ha destacat la importància de “ser conscients de la meravella que Déu realitza en nosaltres amb la seva misericòrdia, perquè nosaltres, alhora, puguem exercir-la amb els altres”. Finalment ha alertat davant la hipocresia de “robar un fals perdó” al confessionari.
Esperen Francesc “com un amic” a la presó de Milà
Finalment destaquem que el Papa és esperat aquest dissabte, a la presó de San Vittore de Milà, “com un amic”. Així ho diuen aquests dies els reclusos d’aquest centre penitenciari davant la visita del Sant Pare a la capital de la Llombardia. Marco Recalcati, capellà d’aquesta presó milanesa, ha assegurat avui que els presos afronten la proximitat del moment en què veuran el pontífex com l’estada d’un amic “que ensenya a pregar dins un itinerari personal que es creua amb el dolor i la distància” dels qui compleixen condemna o estan arrestats de manera preventiva.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 21 de març