El Papa ha invitat aquest dimecres els creients de tot el món, en el marc de l’audiència general, a participar en la iniciativa “24 hores per al Senyor”, que se celebra en les properes hores, divendres i dissabte, tot just a les portes del IV Diumenge de Quaresma, com va demanar ell mateix en la Butlla Misericordiae Vultus (N.17 ), document de convocatòria del Jubileu de la Misericòrdia, per fer redescobrir el sagrament de la Reconciliació. «Invito totes les comunitats a viure amb fe la cita de les 24 hores amb el Senyor, per redescobrir el sagrament de la reconciliació. Desitjo que també aquest any, en aquest moment privilegiat de gràcia del camí quaresmal, es visqui en moltes esglésies del món per experimentar la trobada alegre amb la misericòrdia del Pare, que acull i perdona tothom», ha dit.
En que ha estat pròpiament l’audiència general de la tercera setmana de la Quaresma, el bisbe de Roma, ha destacat que especialment en el camí quaresmal «estem cridats a estar disponibles sempre, amb un somriure i la mà estesa als que estan en dificultat, tornant així sembradors d’esperança». I, un cop més el Papa ha recordat la tragèdia dels refugiats i ha fet una crida a l’acollida dels qui busquen refugi fugint de violències i fam. També ha saludat «els participants en la trobada per a directors Migrants», i els ha animat a «continuar en el seu compromís per impulsar l’acollida i l’hospitalitat dels refugiats, afavorint la seva integració, tenint en compte els drets i deures recíprocs per al que acull i el que és acollit». En aquest sentit, ha recordat que «aquesta tragèdia dels refugiats, dels emigrants, és la tragèdia més gran després de la Segona Mundial».
En la seva benvinguda als pelegrins de llengua anglesa, el Papa ha recordat el Dia Mundial de l’Aigua i el dels Boscos, amb una salutació “als participants en la Conferència Watershed: Replenishing Water Values for a Thirsty World“, promoguda pel Pontifici Consell per a la Cultura i pel Capítol Argentí del Club de Roma, tot just avui en el Dia Mundial de l’Aigua, instituït ara fa 25 anys per les Nacions Unides. A més, Francesc ha recordat que es va celebrar dimarts el Dia Internacional dels Boscos. “M’alegro per aquesta trobada, que marca una nova etapa en el compromís conjunt de diverses institucions per sensibilitzar sobre la necessitat de tutelar l’aigua com a bé de tots, posant en valor també els seus significats culturals i religiosos. Agraeixo especialment el vostre esforç en el camp de l’educació, amb propostes adreçades als nens i als joves”, ha assegurat el pontífex.
El Sant Pare ha destacat, en un altre moment, que «la Quaresma ens crida a la conversió ia la penitència, i ens indica el dejuni, la pregària i l’almoina com a camins de transformació; alhora que ens encoratja a l’examen de consciència i a admetre humilment les nostres culpes i la confessió dels nostres pecats». Ha estat en la salutació als pelegrins polonesos. I en les seves paraules als joves, als malalts i als qui s’acaben de casar, el Papa va reivindicat la importància de la Solemnitat en la qual l’Església universal celebra el ‘sí’ de la Mare de Déu, l’Encarnació i l’Anunciació, que se celebra aquest dissabte com cada 25 de març.
L’esperança, novament centre de la catequesi
En l’audiència d’aquest dimecres al matí, a la Plaça de Sant Pere, Francesc ha assegurat que “qui experimenta en la pròpia vida l’amor fidel de Déu i el seu consol és capaç i té el deure d’estar a prop dels germans més febles i de fer-se càrrec dels seus fragilitats”. Però això ha de fer-se, segons ha recordat igualment, sense “autocomplaença”, sinó sentint-se simples “canals” que transmeten els dons del Senyor. Després d’escoltar les paraules que l’apòstol Pau dirigeix als cristians de Roma, que parlen de la perseverança i del consol en virtut de les quals els cristians mantenim viva l’esperança, el pontífex ha posat èmfasi en la manera en què aquestes dues actituds “il•luminen la realitat de l’esperança”.
El Sant Pare, a més, ha explicat que la perseverança, també definida com la paciència, és la capacitat de suportar i de mantenir-se fidel encara que el pes a suportar sigui massa gran i tinguem la temptació d’abandonar-ho tot i decebre’ns. En definitiva, el pontífex ha recordat que cal posar “sempre en el centre Crist i la seva paraula, que alimenta una esperança que es tradueix en el compartir i en el recíproc servei, atès que ell i només ell és el germà fort que té cura de cadascú de nosaltres”.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 22 de març.