Francesc s’ha unit aquest dimarts al 50è aniversari de l’encíclica Populorum Progressio del beat Pau VI. Sobre aquest valuós text dedicat al progrés dels pobles, el Papa ha reivindicat la necessitat d’integrar-los en un desenvolupament comú. Concretament ha fet una crida a «integrar els diversos pobles de la terra», a «oferir models viables d’integració social», a «incloure en el desenvolupament tots els elements que el fan veritablement així» i a «integrar tant la dimensió individual i comunitària» com «el cos i l’ànima mútuament». Són aquests els cinc aspectes que el pontífex ha destacat en rebre els participants en el Congrés Internacional que celebra el 50è aniversari de la Populorum Progressio, encapçalats pel Cardenal Turkson, que «ha posat en marxa, no sense dificultats», segons ha recordat el pontífex, el nou Dicasteri per al Servei del Desenvolupament Humà Integral.
El Sant Pare, a més de fer ressonar a l’Aula del Sínode l’anhel i les paraules de Pau VI en aquest document «sobre la necessitat de promoure el desenvolupament dels pobles», ha defensat el missatge de lluita contra les desigualtats que inclou el text del Papa Montini. «Es tracta d’integrar els diversos pobles de la terra. El deure de solidaritat ens obliga a buscar modalitats justes en el compartir, perquè no hi hagi aquesta dramàtica desigualtat entre els qui tenen massa i els qui no tenen res, entre el qui descarta i el qui és descartat. Només el camí de la integració entre els pobles permet a la humanitat un futur de pau i d’esperança», ha destacat.
Francesc ha defensat “la visió cristiana del desenvolupament”, expressada a la Populorum Progressio, i ha fet seu el camí i la modalitat del servei que l’Església es proposa oferir al món amb la seva llum. En aquest sentit, el bisbe de Roma ha defensat la dimensió global de la persona que avança “cap a la inclusió i no pas cap a l’exclusió”. Després de reiterar que «economia, finances, treball, cultura, vida familiar i religió, són irrenunciables» en el desenvolupament humà integral i la dignitat de la vida humana, el Papa ha alertat davant una cultura, molt present a Occident, que exalta l’individualisme. En aquesta línia, ha comentat també que “integrar cos i ànima significa que cap obra de desenvolupament no podrà assolir veritablement el seu objectiu si no respecta aquell lloc en què Déu és present en nosaltres i parla al nostre cor”.
Igualment el Sant Pare ha dit que “precisament el concepte de persona, nascut i madurat en el cristianisme, ajuda a buscar un desenvolupament plenament humà, perquè la persona va lligada a una dignitat única i inviolable, no pas a l’explotació, a la llibertat i no pas a la coacció”. En un altre moment, Francesc ha recordat que “la família és la primera cèl•lula de la societat en la qual s’aprèn a estar junts”.
El Vídeo del Papa, sobre els joves
D’altra banda, el pontífex dedica la intenció de pregària d’aquest mes a la joventut. En el vídeo, fet públic aquest dimarts amb aquesta intenció, el bisbe de Roma invita tothom a resar pels joves, “perquè sàpiguen respondre amb generositat a la pròpia vocació, considerant seriosament també la possibilitat de donar-se al Senyor en el sacerdoci oa la vida consagrada”. En el missatge d’aquest mes d’abril, el Papa exhorta els joves a no deixar “que altres siguin els protagonistes del canvi”. La Xarxa Mundial de Pregària del Papa, que difon a través de les xarxes socials les intencions que el Sant Pare proposa per a cada mes a tota l’Església, ha fet públic avui el vídeo, titulat precisament “Joves”.
La creu, “no només com un distintiu”
I en l’homilia de la Missa matinal a la Casa de Santa Marta, el Sant Pare ha fet una crida als creients perquè “no portin la creu només com un símbol de pertinença, com un distintiu”, sinó perquè “mirin el Crucificat com el Déu que ens salva”. Després de comentar la simbologia de la “serp”, entesa com la imatge del diable i del mal, el bisbe de Roma ha recordat que Jesús, com diu Sant Pau, “es va fer pecat perquè, si creiem en ell, morim al propi pecat”. Francesc ha comentat que malauradament .“la creu es porta sovint com un ornament o amb pedres precioses per fer-se veure”. El Papa també ha dit que l’Església “proposa un diàleg amb el misteri de la creu”. Finalment ha explicat que són tres les vegades en què Jesús diuals fariseus, a partir de l’evangeli d’avui, que “moriran en els seus pecats”, perquè “tenien el cor tancat i no comprenien aquell misteri que era el Senyor”.
Gest cap a la comunió amb els lefebvrians
Hem sabut també aquest dimarts que el Sant Pare va aprovar, el divendres 24 de març, la Carta de la Pontifícia Comissió Ecclesia Dei dirigida als prelats de les conferències episcopals interessades sobre la llicència per a la celebració dels matrimonis dels fidels de la Fraternitat Sant Pius X. En la missiva, feta pública aquest dimarts i signada pel cardenal Gerhard Müller, president de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, es fa referència a les iniciatives que s’estan duent a terme per aconseguir la plena comunió amb l’Església de la Fraternitat sacerdotal Sant Pius X. En aquest marc, segons la carta, “el Sant Pare ha decidit concedir a tots els sacerdots d’aquest Institut les facultats per confessar vàlidament”.
Seguint la mateixa línia pastoral i amb l’objectiu de “tranquil•litzar la consciència dels fidels”, el document aclareix que la situació canònica de la Fraternitat Sant Pius X continua sent, ara per ara, objectivament il•legítima. Malgrat això, Francesc “autoritza la concessió de les llicències per assistir els matrimonis de fidels que segueixen l’activitat pastoral de la Fraternitat”, sempre a partir d’algunes indicacions específiques.
Creu pelegrina cap a Panamà
Com és tradició en el Diumenge de Rams i de la Passió del Senyor, el Papa beneirà les palmes, presidirà la processó i Missa a la Plaça de Sant Pere i lliurarà la Creu Pelegrina que travessarà l’oceà Atlàntic en direcció a la XXXIV Jornada Mundial de la Joventut, que tindrà lloc a Panamà el 2019. El moment coincidirà amb el dia en què se celebra, a més, la 32a Jornada diocesana de la Joventut, amb el lema «El Totpoderós ha fet coses grans en mi». Per rebre la Creu Pelegrina i la icona de la Salus Populi Romani de mans dels joves polonesos, hi serà present una delegació de dues-centes persones de diverses diòcesis de Panamà, dels països de l’Amèrica Central i de Mèxic, guiats per l’arquebisbe de Panamà, José Domingo Ulloa Mendieta, el bisbe de la diòcesi panamenya de David, José Luis Lacunza Maestrojuán i altres prelats del país centreamericà.
Seran exactament 20 els joves de les diòcesis panamenyes, i un de cadascun dels països centreamericans i de Mèxic, els qui rebran els símbols que acompanyaran l’important esdeveniment eclesial juvenil. La delegació es troba a Roma, convocada pel Dicasteri per als Laics, la Família i la Vida, per participar des d’aquest dimecres i fins diumenge en la Trobada Internacional sota el títol “De Cracòvia a Panamà – el Sínode en Camí amb els Joves”.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 4 d’abril.