Francesc presideix aquest dissabte al vespre, a la Basílica romana de Santa Maria la Major, la Vetlla de Pregària per preparar la Jornada Mundial de la Joventut, aquest any amb celebracions diocesanes coincidint amb el Diumenge de Rams. Serà aquest el primer encontre del Papa amb els joves dins el camí de preparació per a la XV Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes, fixada per a l’octubre de l’any vinent amb el títol “Els joves, la fe i el discerniment vocacional”. També és un pas en la ruta cap a la 34a Jornada Mundial de la Joventut a nivell internacional, que es farà el 2019 al Panamà.
La vetlla se centra en la reflexió sobre les figures del Deixeble estimat, triat com una icona evangèlica dins el document preparatori per al Sínde, i de la Mare de Déu, que inspira els temes de les properes tres jornades mundials, abans de la cita al país centreamericà. Precisament aquests dies, el Pontifici Col•legi Mater Ecclesiae de Roma acull un Fòrum internacional de joves, amb 300 participants, promogut pel Dicasteri per als Laics, la Família i la Vida i per la Secretaria del Sínode, amb el lema “De Cracòvia a Panamà, el Sínode en camí amb els joves”. El sotssecretari del Sínode, Fabio Fabene, ha destacat aquest divendres que l’ambient per a demà és el de les grans ocasions, amb la perspectiva “del Sínode, que el Papa ha volgut dedicar als joves, perquè siguin protagonistes i veu amb la seva participació”.
El sotssecretari del Sínode dels Bisbes ha destacat que “el Papa creu molt en la capacitat que tenen els joves per donar un nou impuls al rostre de l’Església, perquè certament vol renovar el rostre de l’Església a través de la joventut”. Fabio Fabene ha recordat que l’assemblea que es farà a l’octubre de 2018 és “amb els joves i per als joves”. La vetlla de pregària amb el Sant Pare, aquest dissabte a partir de les 17.00 h a la basílica de Santa Maria la Major de Roma, té un significat molt especial en el missatge de Francesc tant per al Sínode com per a la JMJ de Panamà. Fabio Fabene ha recordat que aquest diumenge, a la Plaça de Sant Pere del Vaticà, és quan es proclama l’evangeli de la creu i quan la imatge de la Mare de Déu Salus Populi Romani passarà dels joves de Cracòvia als de Panamà.
Cinquena meditació de Quaresma
D’altra banda, el predicador de la Casa Pontifícia, Raniero Cantalamessa, ha centrat la seva reflexió d’aquest divendres, en una nova meditació de Quaresma, en el fet que “s’ha manifestat la justícia de Déu”. La sessió, en la qual ha participat el Papa Francesc, s’ha emmarcat en el V centenari de la Reforma protestant, entès com “una ocasió de gràcia i de reconciliació per a tota l’Església”. A la Capella Redemptoris Mater del Palau Apostòlic del Vaticà, amb la presència també dels altres membres de la família pontifícia, a la cinquena Predicació de Quaresma, el caputxí ha estructurat la meditació en “Els orígens de la Reforma protestant”; “La doctrina de la justificació per la fe, després de Luter”; “La justificació per la fe i la seva interpretació com a doctrina de Pau o de Jesús” i “la manera de predicar avui la justificació per la fe”.
En el primer punt, Cantalamessa ha exposat llums sobre la història i sobre l’estat actual del debat que representa la forma més útil per fer l’aniversari del V Centenari de la Reforma protestant, una ocasió de gràcia i de reconciliació per a tota la Església. El predicador ha invitat a rellegir el passatge de la Carta als Romans que diu que “independentment de la llei, la justícia de Déu s’ha manifestat, testificada per la llei i els profetes, justícia de Déu per la fe en Jesucrist, per a tots els qui creuen”.
En el segon punt, Raniero Cantalamessa ha afirmat que, després de Luter, la doctrina de la justificació gratuïta per la fe “va tenir com a conseqüència una indubtable millora en la qualitat de vida cristiana, gràcies a la circulació de la Paraula de Déu en llengua més propera o vulgar, així com als nombrosos himnes i cants inspirats, gràcies també a la recent invenció i difusió de la impremta”. El religiós ha destacat, a més, que es va produir, a partir de la dècada del 1970, un tomb radical en l’àmbit dels estudis bíblics. Es tracta, segons ha dit, de l’anomenada “nova perspectiva sobre Jesús de Natzaret”, també coneguda com a “tercera via d’investigació sobre el Jesús històric”.
Pel que fa a l’atribució de la justificació per la fe a Pau o a Jesús, el predicador ha explicat que “la dificultat neix a partir del fet que l’exegesi de Pau actua, de vegades, com si el problema comencés amb ell i com si Jesús no hagués dit res en relació amb aquesta qüestió”. Cantalamessa ha recordat que la doctrina de la justificació gratuïta per la fe no és una invenció de l’Apòstol, sinó el missatge central de l’Evangeli de Crist, i ha aclarit que, “si no fos així, tindrien raó els qui diuen que Pau, i no pas Jesús, és el veritable fundador del cristianisme”.
A la part final de les seves reflexions, el predicador de la Casa Pontifícia ha dit que, “primer de tot, és vital que el cinquè centenari de la Reforma no es desaprofiti i passi per una visió presonera del passat que intenti establir errors i raons, potser amb un to més pacífic que el passat”. Raniero Cantalamessa ha conclòs aquest cicle de predicacions dedicant al Papa i als altres presents els seus millors desitjos per una “feliç i Santa Pasqua”.
4 anys de la presa de possessió de Francesc a la Catedral de Roma
Aquest divendres s’han complert 4 anys del moment en què Francesc prenia possessió de la catedral de Roma, la Basílica de Sant Joan del Laterà. Entre altres reflexions fetes en aquell 7 d’abril que coincidia amb el segon diumenge de Pasqua, el Sant Pare animava tothom a “deixar que la Misericòrdia de Déu ens trobi amb la seva tendresa”. El bisbe de Roma deia també que, en la seva vida personal, havia vist “moltes vegades el rostre misericordiós de Déu i la seva paciència” mitjançant “la determinació que mostren moltes persones a l’hora d’entrar en les llagues de Jesús demanant-li que accepti la pròpia pobresa i amagui aquestes llagues en el propi pecat, per rentar-lo amb la seva sang”.
Un altre Dijous Sant a les perifèries
Finalment destaquem que el Papa, segons ha confirmat aquest divendres la Santa Seu, obrirà el Tridu Pasqual Dijous Sant visitant la Casa de Reclusió de Paliano, on celebrarà la Missa de la Cena del Senyor amb el ritu de rentar els peus a alguns detinguts. El capellà d’aquesta presó, Luigi Paoletti, s’ha mostrat avui colpit pel que ha qualificat de “gran sorpresa”, alhora que ha comentat que els reclusos ja ho demanaven des de feia temps. El prevere ha destacat que “l’acollida serà extraordinària, també perquè aquest centre penitenciari espera del pontífex una paraula de consol per als presos i per als seus familiars”. Paliano és una presó on actualment hi ha entre 60 i 70 reclusos. El sacerdot Luigi Paoletti ha assegurat fins i tot que els presos d’aquest centre “estimen molt el Sant Pare perquè el veuen proper i amb compassió pels qui pateixen, també pels qui s’han equivocat o han caigut en la vida”.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 7 d’abril.