La Pasqua dels nous batejats

Avui és Pasqua, la festa de les festes, la festa de lavocació baptismal. Tot i que entre nosaltres, majoritàriament, el baptismecontinua essent d’infants, cada vegada hi ha més adults que demanen serbatejats. Fa uns quinze anys, molts es batejaven per casar-se, ara les demandessón diverses: una experiència interior que demana resposta, la recerca delsentit profund de la vida, un sofriment que els ha fet relativitzar i descobrirel que és realment important, un testimoni que els ha interpel·lat… Enstrobem en un moment de fam de sentit i d’esperança i alguns que pensaven que lafe era una cosa depassada tot d’una s’adonen que la trobada amb Jesucrist elsomple de pau i alegria.

Per preparar-se apropiadament per rebre el baptisme, elConcili Vaticà II va recuperar l’antiga institució del catecumenat, que té coma finalitat permetre els catecúmens portar a maduresa la seva conversió a la fe(Catecisme, 1248). El catecumenat, comporta un procés intens d’evangelització id’acompanyament personalitzat: cal discernir rectament. Alhora els catecúmensrepresenten una riquesa i un envigoriment de les comunitats cristianes. Moltsprovenen d’altres latituds i aporten nous estils de viure i celebrar la fe.Quan els ritus que acompanyen el procés catecumenal se celebren dins del’eucaristia, davant la comunitat, molts se senten interpel·lats. El fet deveure persones que han respost lliurement i generosa a la iniciativa de Déu,els mou també a actualitzar les exigències derivades de la seva condició debatejats.

El baptisme és la inserció de la persona en la mort,sepultura i resurrecció del Senyor i, per tant, el millor moment per rebre’l ésla Vetlla Pasqual. El baptisme d’adults se sol viure amb molta emoció, tant perpart del qui el rep, com de la comunitat que l’acompanya. En el ritual romà, elministre pregunta al catecumen: «Què demanes a l’Església de Déu?» I la respostaés «la fe» i «què et dona la fe?», «La vida eterna» (íd. 168). És una bonanotícia que prop de tres-cents adults a Catalunya i a les Balears rebin elsagrament de la iniciació cristiana en aquesta Vetlla Pasqual.

Rosa María Jané dedica el Primer Pla d’aquest númeroal catecumenat amb testimonis de catecúmens de diverses diòcesis catalanes i demossens i laics que tenen encarregat aquest important servei diocesà. Elbaptisme dona la vida nova i cada renovació de les promeses baptismals expressael goig de la trobada amb Jesús Ressuscitat.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!