La saviesa de la medicina tradicional

D’original i didàctica pot qualificar-se la presentació del nou quadern de fra Valentí Serra de Manresa: Tornar als remeis de sempre. Pocions, ungüents i herbes medicinals, publicat per Edicions Morera dins de la seva col·lecció L’Ermità. L’acte, que va tenir lloc al Museu de Cultures del Món de Barcelona el dimecres 5 d’abril, va comptar amb la participació d’Amadeu Carbó, estudiós de la cultura popular.

«Els frares —va constatar l’arxiver dels caputxins— van posar per escrit tota la riquesa de la tradició agrícola, hortícola i jardinera, així com els sermons, per tal que estiguessin a disposició de les futures vocacions. Tots aquests documents es conserven als nostres arxius.»
Pel que fa al quadern Tornar als remeis de sempre. Pocions, ungüents i herbes medicinals, Amadeu Carbó va observar que «en aquestes pàgines hi trobareu, transcrites i comentades, antigues fórmules providents de la tradició pairal i, sobretot, de la pràctica remeiera de convents i monestirs, que han estat recuperades per fra Valentí Serra de Manresa, el qual exerceix de transmissor d’aquesta memòria col·lectiva etnobotànica».
Es tracta d’un llibre senzill i de fàcil consulta, amb moltes il·lustracions, on el lector descobrirà remeis naturals destinats a prevenir i guarir algunes de les malalties més comunes del nostre dia a dia, com refredats, mal de cap, trastorns digestius o dolors articulars. S’hi inclou un extens glossari i un acurat índex analític, que ens ajudarà a localitzar i a posar en pràctica els continguts d’aquesta suggeridora recopilació de medicina tradicional. Sens dubte que fra Valentí Serra de Manresa n’és l’alma mater, però l’artífex de la publicació és Norbert Tomàs, director d’Edicions Morera i editor del Calendari de l’Ermità.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!