Guerra

«La bellesa salvarà el món.» Aquesta frase, pronunciadaentre d’altres per Dostoievski, sintetitza l’esperit de la trobada «Del fenomende la guerra a la cultura de la pau. Reflexions, anàlisis i experiències», ques’ha celebrat a Barcelona i a Vic, del 24 al 26 d’abril passat. Segons elcoordinador, el Dr. Ignasi Roviró, professor de la Facultat de Filosofia de laURL, s’ha posat l’accent a mostrar com a Catalunya les arts han estat un delsmotors més importants per bastir una societat democràtica, plural i solidària, ia formar la nova ciutadania en valors, especialment en els de construcciósocial. La trobada forma part del projecte Guerra de Iugoslàvia: Una altra carade la civilització europea? Lliçons apreses i reptes de futur promogut pelprograma Europe for Citizens de la Comissió Europea que té per objectiuincentivar la reflexió acadèmica sobre el darrer gran conflicte que ha tingutlloc dins del territori europeu. S’han unit en aquest projecte la UniversitatLa Sapienza de Roma, la Universitat de Kragujevac (Sèrbia), Radio Free Europe-RadioLiberty (República Txeca), i la Universitat Ramon Llull. La primera part delsactes van tenir lloc a Sèrbia del 4 al 8 de febrer i van tractar de la guerracom a discurs. També s’aprofundiren en aspectes com l’enderroc d’esglésies, mesquites,habitatges i instal·lacions; la destrucció del cos, la militarització, el botíde guerra, les conquestes, el comerç d’objectes valuosos i allò perdut al’antiga Iugoslàvia. Es va fer una interessant reflexió sobre els límitsgeogràfics d’Europa.

A Barcelona, hi hagueren sessions acadèmiquessobre «Narratives del conflicte» (cinema, literatura, pintura i fotografia) ones va explicar que els llibres de text dels països de l’antiga Iugoslàvia, presentenvisions contraposades i parcials d’un mateix conflicte. Els assistents vanpoder veure en directe alguns dels senyals que encara perviuen de la guerracivil de 1936 a 1939 en esglésies de Barcelona. Alhora es van donar a conèixerels esforços que des de la mateixa Església, les arts i la ciutadania es vanfer ja en la postguerra per guarir les ferides infligides.

Al col·legi de Sant Miquel dels Sants de Vichi hagué tallers sobre l’art i la pau (3r de Primària), la imatge com a culturade pau (1r d’ESO), imatge híbrida i lectura (2n d’ESO), cinefòrum, seminaris iexposicions. I també un col·loqui entre Igor Pomeranzew i Vicenç Lozano sobrela influència dels mitjans de comunicació en la guerra dels Balcans i un diàlegamb un reporter de guerra.

En aquest projecte encomiable hi ha treballatun equip de professors de Sèrbia, Rússia, Itàlia i Catalunya, i han aportatelements interessants de reflexió. Cal pensar una fase més en la qual es posaràen contacte els alumnes serbis, italians i catalans que entrin en el programaper fer un treball de coneixement mutu i en els valors compartits: construcciósocial, implicació en el teixit social i compromís en la pau.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!