El viatge apostòlic de divendres i dissabte passat a Egipte ha estat molt present aquest dimecres a l’audiència general del Papa. En una plaça de Sant Pere plena de persones procedents de tot el món, Francesc ha actualitzat la definició del país com una “terra de civilització i d’aliances”, com ell mateix havia dit en el seu discurs a la Conferència Internacional de Pau al Caire. Dins el resum del viatge, de les seves intencions i de l’esperança que ell mateix hi veu, el Sant Pare ha destacat el desig de pau que ha volgut expressar durant l’estada, amb “diverses trobades el primer dia encaminades a fomentar el diàleg entre cristians i musulmans i a promoure la pau”. En aquesta línia, ha afegit que “Egipte és terra de civilització i de cultura, i això ens ensenya que la pau es construeix mitjançant una educació integral que inclou la dimensió religiosa i la relació amb Déu”.
A més de manifestar el seu agraïment al poble egipci, a les autoritats i als líders religiosos, el pontífex ha destacat les trobades mantingudes en el primer dia de la visita, dedicades a fomentar el diàleg entre cristians i musulmans i a promoure la pau. “Per a tota la humanitat, Egipte és sinònim d’antiga civilització, de tresors d’art i de coneixement, cosa que ens recorda que la pau es construeix a través de l’educació, la formació de la saviesa d’un humanisme que inclou com a part integrant la dimensió religiosa, la relació amb Déu, com ha recordat el Gran Imam en el seu discurs”, ha dit fent al·lusió també a alguns passatges del seu primer discurs.
En el record dels principals contactes, el bisbe de Roma ha dit que va viure “un signe de comunió amb l’estimat germà Papa Tawadros II, patriarca dels Coptes ortodoxos”, amb el qual va renovar “un compromís mutu de caminar junts, en signar una declaració conjunta amb què ens comprometem a no repetir el Baptisme administrat en les nostres respectives Esglésies, acompanyats també pel Patriarca de Constantinoble en la pregària pels màrtirs dels recents atemptats”.
Del segon i últim dia del viatge apostòlic, el Papa ha subratllat la crida que va fer als cristians d’Egipte a “trobar en Crist l’alegria de la fe” i la bellesa de l’Església, vista en aquesta comunitat “d’homes i dones que han triat donar la vida a Crist pel Regne de Déu”. També ha assegurat que “explicar aquest viatge entra en el camí de parlar d’esperança, perquè Egipte té aquest signe d’esperança per la història i per l’avui, a través de la fraternitat”. En un altre moment, ha recordat que “el segon dia va estar dedicat als fidels catòlics, perquè revifi en ells l’experiència dels deixebles d’Emaús. Finalment el pontífex ha expressat el seu desig que Egipte es consolidi com un país de pau a partir de les seves arrels religioses, cristianes i de convivència entre tots els seus ciutadans: “Que la Sagrada Família de Natzaret, que va emigrar a la terra del Nil per fugir de la violència d’Herodes, beneeixi i protegeixi el poble d’Egipte”.
Francesc ha recordat, en la mateixa línia, que “la pau es construeix tornant a partir de l’aliança entre Déu i l’home, fonament de l’aliança entre tots els homes basada en el decàleg escrit a les taules de la muntanya del Sinaí, però més profundament en el cor dels homes de tot arreu i de tots els temps”, 10 manaments resumits en l’amor a Déu i al proïsme. En aquest sentit, el Sant Pare ha afirmat que “aquest fonament es troba en la base de la construcció de l’ordre social i civil, al qual estan cridats a col·laborar tots els ciutadans de qualsevol origen, cultura i religió”, i ha recordat igualment la crida als cristians de Egipte a ser llevat de fraternitat, la qual cosa és possible “si viuen en ells mateixos la comunió amb Crist”.
Al final de l’audiència general, el Papa ha saludat els joves, els malalts i les parelles que s’acaben de casar. Ha invitat especialment aquests grups a invocar la Mare de Déu, sobretot aquest mes de maig que acabem d’iniciar, com a “intercessora celestial”, amb “una pregària simple i eficaç com és el Rosari, consol en el dolor”.
Presència de la Santa Seu en una conferència sobre armes nuclears
“La Santa Seu veu amb preocupació la situació de la península de Corea, alhora que dona suport a tots els esforços de la comunitat internacional per reactivar negociacions de cara a la desnuclearització de la zona i, per tant, per la pau”. Així s’ha expressat Janusz Urbanczyk, cap de la Delegació de la Santa Seu al primer Comitè Preparatori de la Conferència per a la Revisió del Tractat de No Proliferació Nuclear. En aquesta trobada, que es fa a Viena des d’ahir dimarts i fins dijous de la setmana vinent, el representant del Papa ha subratllat que les armes nuclears “generen un sentit fals de seguretat”.
El prefecte pontifici ha recordat en particular que, quan la Santa Seu es va adherir l’any 1971 al Tractat, va voler contribuir als esforços per promoure “la seguretat, la confiança recíproca i la pacífica cooperació en les relacions entre els pobles”. Segons Urbanczyk, “la presència de la Santa Seu en aquest comitè preparatori està moguda pel desig de treballar per un món lliure d’armes nuclears”.
Plenària de la Secretaria per a la Comunicació
Finalment destaquem que, des d’aquest dimecres i fins divendres al Vaticà, se celebra la primera Plenària de la Secretaria per a la Comunicació. A més, aquest mateix dijous, els bisbes de Cuba culminen la seva visita “ad limina Apostolorum”, és a dir a les tombes dels apòstols Pere i Pau. A més, a a la seu de la Delegació de Terra Santa a Roma, es presenta a les 17.30 hores la Guia franciscana per a pelegrins i viatgers. Es tracta de la guia oficial de la Custòdia de Terra Santa dedicada als qui vulguin descobrir Israel, Palestina, Jordània i el Sinaí. Està considerat el text més complet sobre aquest lloc.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 3 de maig.