Els cristians de l’Àfrica són protagonistes de la intenció de pregària del Papa per a aquest mes de maig. En el vídeo fet públic aquest dijous, Francesc expressa el desig que “donin un testimoni profètic de reconciliació, de justícia i de pau, imitant Jesús Misericordiós”.
Aquestes són les frases del Sant Pare en el vídeo:
“Quan mirem a l’Àfrica, veiem molt més que les seves grans riqueses naturals”.
“Veiem la seva alegria de viure i, sobretot, un motiu d’esperança en el seu ric patrimoni intel•lectual, cultural i religiós.
Però no podem deixar de veure les guerres fratricides que causen tantes víctimes innocents entre les poblacions i destrueixen aquestes riqueses naturals i culturals”.
“L’Església a l’Àfrica, fidel a la seva vocació, està decididament al costat dels oprimits, dels pobles sense veu i dels marginats. Unim-nos als nostres germans d’aquest gran continent i demanem junts pels cristians de l’Àfrica, perquè donin un testimoni profètic de reconciliació, de justícia i pau, imitant Jesús Misericordiós!”
Francesc defensa novament “l’Església en sortida”
El Papa ha dit aquest dijous, d’altra banda, que “els primers 8 capítols dels Fets dels Apòstols són un resum de tota la història de l’Església, amb la predicació, el baptisme, les conversions, els miracles, les persecucions, l’alegria i també aquest pecat lleig dels qui s’acosten a l’Església per satisfer els seus propis interessos”. En l’homilia de la Missa Matinal a la Casa de Santa Marta, Francesc ha reflexionat en particular sobre la idea d’aixecar-se, és a dir, de ser Església en sortida i evangelitzar. “Per evangelitzar, la crida és: Aixeca’t i ves! L’Església, per ser fidel al Senyor i no estar malalta, ha d’estar sempre dempeus i en camí”, ha assegurat.
A partir de l’experiència de Felip, apòstol que rep l’Esperit per sortir a predicar, el pontífex ha dit que l’episodi ens mostra la conversió d’un “ministre d’economia” i, per tant, d’un gran miracle. Francesc ha assegurat que l’Església “ha d’escoltar les inquietuds del cor de tots els éssers humans, encara que siguin equivocades”. En un altre moment, després de comentar l’experiència de Felip amb l’etíop que l’escoltava, el bisbe de Roma ha conclòs que “l’Església ha d’aixecar-se com una mare que escolta i troba la paraula justa amb la gràcia de l’Esperit Sant”. El Papa ha alertat, en aquesta línia, davant el risc que les comunitats cristianes “acabin tancades, amb molts traumes psicològics i espirituals, en el seu petit món de les murmuracions i sense horitzons”. El Sant Pare ha recordat que la millor alternativa és precisament aixecar-se i sortir a predicar.
Audiència a la Plenària de la Secretaria per a la Comunicació
També és notícia que el pontífex ha rebut aquest dijous, en audiència, els participants en la Primera Assemblea Plenària de la Secretaria per a la Comunicació, que treballen per aprofundir el coneixement recíproc i estudiar els passos realitzats per aquest nou Dicasteri. Després d’agrair les paraules del prefecte, Dario Edoardo Viganò, Francesc ha manifestat el seu reconeixement a tots els qui treballen sobre un tema de gran interès en aquest pontificat. “No hem de tenir por a la reforma, un terme que comporta donar una nova forma a les coses, i cal aplicar-la amb aquella violència bona”, ha destacat.
El Sant Pare ha recordat que “el nou sistema comunicatiu neix de l’exigència de l’anomenada ‘convergència digital’, a partir de formes de comunicació que són transmeses avui amb un únic codi que aprofita el sistema binari”. El bisbe de Roma també ha destacat que el diari L’Osservatore Romano, que a partir de l’any vinent entrarà a formar part del nou Dicasteri, haurà de trobar una modalitat nova i diversa, per arribar a un nombre de lectors superior al que aconsegueix en el format de paper. Igualment ha afegit que “la Ràdio Vaticana, que des de fa anys s’ha convertit en un conjunt de portals, s’ha de repensar segons models nous, adequats a les modernes tecnologies i a les exigències dels nostres contemporanis”.
El Papa, en qualsevol cas, ha subratllat que “s’està fent un gran treball i que “tenim al davant un gran desafiament, però cal fer i es pot fer aquesta feina”. El pontífex també ha animat els responsables de Comunicació de la Santa Seu a “treballar en les comissions d’estudi, amb anàlisis detallades, i a decidir i procedir amb prudència segons els criteris escollits”. Els ha demanat, en aquest context, que “el criteri-guia sigui apostòlic i missioner, amb atenció especial a les situacions de necessitat, pobresa i dificultat”.
Nous passos en diverses causes de canonització
Francesc ha rebut aquest mateix dijous en audiència Angelo Amato, prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants. Durant aquesta trobada, el Sant Pare ha autoritzat aquesta Congregació a promulgar els decrets relatius a les diverses causes. Una és el miracle, atribuït a la intercessió de Francesc Solano Casey, sacerdot profés de l’Orde dels Caputxins; nascut el 25 de de novembre de 1870 i mort el 31 de juliol de 1957. També s’ha reconegut el miracle atribuït a la intercessió de Maria de la Immaculada Concepció, fundadora de les Filles de Maria Immaculada; nascuda el 10 de juny de 1789 i morta el 10 de gener 1828. Un tercer reconeixement ha estat el miracle atribuït a la intercessió de Clara Fey, fundadora de les Germanes del Nen Jesús Pobre; nascuda l’11 d’abril de 1815 i va morir el 8 de maig 1894. També ha donat llum verda al miracle atribuït a la intercessió de Catalina de Maria, fundadora de la congregació de les Esclaves del Sagrat Cor de Jesús; nascuda el 27 de novembre de 1823 i que va morir el 5 d’abril del 1896.
A més, s’ha reconegut el martiri de Llucià Botovasoa, laic i pare de família, pertanyent al Tercer Orde de Sant Francesc; mort a Vohipeno (Madagascar) per odi a la fe el 17 de de abril de 1947, i les virtuts heroiques d’Elia de Costa, arquebisbe de Florència; nascut el 14 de maig 1872 i mort el 22 de desembre de 1961, i de Francesc Xavier Nguyen Van Thuan, cardenal; nascut el 17 d’abril de 1928 i mort el 16 de setembre del 2002. A més, s’han reconegut les virtuts heroiques de Joana Meneghini, fundadora de la Congregació de Germanes Ursulines del Sagrat Cor de Maria; nascuda el 23 de maig de 1868 i morta el 2 de de març de 1918, i de Vicenta Cusmano, Germana Superiora General de la Congregació de les Serventes Pobres; nascuda el 6 de gener de 1826 i morta el 2 de de febrer de 1894, i d’Alexandre Nottegar, laic, pare de família i fundador de la comunitat Regina Pacis; nascut el 30 d’octubre 1943 i mort el 19 de de setembre de 1986, d’Edvige Carboni, laica, nascuda el 2 de maig de 1880 i morta el 17 de febrer de 1952, i de Maria Guadalupe Ortiz de Landázuri i Fernández de Heredia, laica membre de la Prelatura Personal de la Santa Creu i de l’Opus Dei; que va néixer el 12 de desembre 1916 i va morir 16 juliol 1975.
El Sant Pare rep els bisbes de Cuba
Els bisbes de Cuba han estat rebuts aquest dijous pel Sant Pare en el moment culminant de la seva visita “ad limina Apostolorum”, és a dir a les tombes dels apòstols Pere i Pau. Finalment recordem que a la Catedral de Girona, se celebrarà aquest dissabte la Missa de beatificació d’Antonio Arribas Hortigüela i sis Companys, màrtirs, membres de la Congregació dels Missioners del Sagrat Cor, morts el 1936. Presidirà la celebració el cardenal Angelo Amato, prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants.
I encara destaquem que el Papa ha rebut aquest divendres la Premi Nobel de la Pau Aung San Wuu Kyi, consellera d’Estat i ministre d’Afers Estrangers de Myanmar. En el marc de la trobada, les dues parts han anunciat la decisió, presa “amb un acord bilateral, d’establir relacions diplomàtiques entre la Santa Seu i la República de Myanmar”.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous 4 de maig.