El Papa ha aterrat aquest dijous en una malaltia concreta rara i neurodegenerativa, el Huntington, per defensar un treball global contra la marginació i la cultura del descartar. A les portes de la celebració del diumenge VI de Pasqua, la Pasqua del Malalt, Francesc ha tornat a recordar que la manca de salut no treu dignitat ni acompanyament, humà i diví, a la persona. Concretament el pontífex ha assegurat que “la persona humana és sempre valuosa i té una dignitat que ningú no li pot treure”. En rebre a l’Aula Pau VI els malalts de Huntington, al costat dels seus familiars, les associacions, els metges i el personal sanitari, reunits en una trobada mundial, Francesc ha fet seu el desig que aquesta malaltia neurodegenerativa, que margina tantes persones, “no quedi mai més oculta”. En el seu discurs, el Sant Pare ha recordat que “les pors i les dificultats que han marcat la vida de les persones afectades per aquest problema els han causat veritables marginacions”.
A més de dir que “la fragilitat no és un mal”, el pontífex ha fet una crida a no oblidar “l’immens valor que sempre tenim les persones davant de Déu”. El bisbe de Roma ha dedicat igualment paraules de reconeixement i estímul als metges, al personal sanitari i als voluntaris de les associacions perquè siguin “un punt de referència per als pacients i les seves famílies”. Als científics, els ha demanat sobretot que rebutgin la cultura del descartar. “No hi ha cap finalitat, encara que sigui molt noble, que pugui justificar la destrucció d’embrions humans”, ha conclòs. El Papa ha animat després els familiars a “no sentir-se sols i a no cedir a la temptació de la vergonya i la culpa”. El Sant Pare, dirigint-se a les 1.500 persones presents a l’Aula Nervi, procedents sobretot de Sud-amèrica, on la malaltia en més difosa, ha saludat sobretot “els qui porten en el seu cos i en la seva vida les empremtes d’aquesta malaltia, així com els qui pateixen altres malalties anomenades rares”.
“L’amor sense límits”
En l’homilia de la Missa matinal a la Casa de Santa Marta, el Papa ha comentat que l’amor de Jesús és “sense límits, a diferència dels amors mundans que busquen el poder i la vanitat”. Francesc ha destacat que la missió cristiana és “donar alegria a la gent”, i ha insistit que l’amor de Déu és el nucli de la vida d’un cristià. El pontífex també ha explicat que, dins la llarga llista de manaments, n’hi ha un que sobresurt i que és “l’amor del Pare cap a Crist i de Crist cap a nosaltres”. Ha destacat que “hi ha altres amor, com ara l’amor als diners, a la vanitat, a l’orgull o al poder i a fer moltes coses injustes”.
En aquest moment de la reflexió, Francesc ha situat el caràcter il•limitat de l’amor de Déu. El Papa ha dit finalment que “el gran amor a Déu és mantenir-se en aquest amor”, on hi ha “l’alegria”, i ha afegit que “l’amor i l’alegria són un do”. Finalment el pontífex ha expressat el seu desig “que el Senyor custodiï aquest do de mantenir-se en l’amor de Jesús per poder donar alegria a la gent”.
Preocupat per l’ús de la violència en les relacions internacionals
El Papa, d’altra banda, ha reivindicat també aquest dijous la importància de la diplomàcia i del diàleg per ajudar el món a resoldre les qüestions doloroses actuals. Aquests han estat els punts centrals d’un discurs que Francesc ha adreçat als nous ambaixadors davant la Santa Seu, procedents del Kazakhstan, Mauritània, el Nepal, Níger, Sudan i Trinidad y Tobago, i que han estat rebuts al Vaticà en la presentació de les seves cartes credencials. El pontífex ha recordat als nous diplomàtics l’actual escenari internacional complex, fosc i en el qual és necessari obrir un recorregut de pau que rebaixi les tensions.
En aquesta línia, el bisbe de Roma ha recordat que, “entre els factors que provoquen més problemes de conflictes, hi ha una economia que, en lloc de servir l’ésser humà concret, s’organitzen principalment per servir el propi interès i sotmetre’s al control dels poders públics, que mantenen la responsabilitat sobre el bé comú però que, en canvi, no tenen els recursos necessaris per moderar les ànsies d’uns pocs”. El Papa, a més, ha expressat la seva preocupació davant el cada cop més freqüent ús de la força, no pas com l’últim recurs, sinó com un mitjà que s’utilitza sense valorar-ne les conseqüències.
Altres activitats
Aquest dijous s’ha celebrat la memòria litúrgica de Sant Joan I, papa i màrtir. A la tarda, a la Sala Cardenal Deskur del Palau de Sant Carles, a la Ciutat del Vaticà, s’ha projectat la pel•lícula Paradís d’Andrei Konchalovsky, guanyadora del Lleó de Plata en la 73a Mostra Internacional de Venècia. Aquest film reflecteix un segle XX carregat de grans il•lusions sepultades sota les runes, els perills de la retòrica de l’odi i la necessitat dels éssers humans d’usar el poder de l’amor per triomfar sobre el mal. A més, com cada 18 de maig, s’ha celebrat la Jornada Internacional dels Museus.
D’altra banda, des d’aquest mateix dijous i fins dissabte, a l’Aula Nova del Sínode de la Ciutat del Vaticà i al Palau de la Cancelleria de Roma, se celebrarà el Congrés internacional de la Fundació “Centesimus Annus – Pro Pontifice”. En l’àmbit dels treballs, es durà a terme la cerimònia del premi dels vencedors de la tercera edició del Concurs internacional sobre “Economia i societat”, organitzat per la Fundació. I aquest divendres se celebra la memòria litúrgica de Sant Pere Celestí V, Papa. A les 20.00, a la Basílica romana de Sant Andreu delle Fratte, començarà l’Adoració Eucarística per la vida, en preparació per a la VII Marxa per la Vida que se celebrarà aquest dissabte.
Finalment destaquem que el mestre de les Celebracions Litúrgiques Pontifícies, Guido Marini, ha donat a conèixer aquest dijous les celebracions del mes de juny que seran presidides pel Papa: El 4 de juny, diumenge de Pentecosta, el bisbe de Roma presidirà la Santa Missa a les 10.30 del matí a la Basílica de Sant Pere. Diumenge 18 de juny, Solemnitat del Cos i la Sang de Crist, presidirà a la basílica de Sant Joan del Laterà, la Missa i la Processó Eucarística a la Basílica de Santa Maria la Major. Tal com va informar el cap de l’Oficina de premsa de la Santa Seu, Greg Burke, el Sant Pare ha decidit traslladar la celebració litúrgica del Corpus Christi, que se celebrava tradicional el dijous anterior a Itàlia, com també anys enrere a Espanya i altres països, amb la idea de fomentar una major participació del Poble de Déu, dels sacerdots i dels fidels de l’Església a Roma. I el dijous 29, Solemnitat dels Sants Apòstols Pere i Pau, el pontífex presidirà a la Basílica Vaticana a les 9.30 del matí la Missa amb la Benedicció dels pal•lis per als nous arquebisbes metropolitans.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous 18 de maig.