El Papa ha rebut aquest divendres el president de la Conferència Episcopal Espanyola, Ricardo Blázquez, acompanyat pel vicepresident Antonio Cañizares i el secretari general, José María Gil Tamayo. La trobada, d’uns 40 minuts, s’emmarca en les audiències habituals quan es produeix una renovació de càrrecs en les Conferències Episcopals de tot el món. El diàleg amb el Sant Pare ha començat amb el record del seu recent viatge al Santuari de Fàtima, del qual ha destacat els moments de silenci i la importància de la devoció popular com a element privilegiat de l’acció evangelitzadora i pastoral. En aquest sentit, els bisbes espanyols li han manifestat la seva proximitat i el seu acompanyament amb la pregària durant el pelegrinatge. En un moment de distensió, el pontífex ha dit als prelats espanyols que coneix al dia la situació social, política i econòmica d’Espanya.
La cúpula de l’Episcopat espanyol també ha parlat amb el Sant Pare sobre la cura de la pastoral juvenil i del discerniment vocacional, així com de la importància de la pastoral familiar, especialment de la preparació per al matrimoni. El cardenal Blázquez ha manifestat al pontífex la comunió total amb la seva persona de tots els bisbes espanyols. En acabar la trobada, Francesc els ha recordat que està “a la seva disposició per al que vulguin”, alhora que els ha demanat que “no s’oblidin pregar” per ell.
Anteriorment a l’audiència amb el Sant Pare, Blázquez, Cañizares i Gil Tamayo també han mantingut una trobada amb el secretari d’Estat del Vaticà, Pietro Parolin. En aquesta reunió, s’han repassat les diferents qüestions per tractar entre l’Església i el govern espanyol, com ara el paper de l’Església en l’àmbit de l’educació. El cardenal Parolin ha fet una crida als bisbes perquè animin els pares a prendre més protagonisme en la defensa dels seus drets tant en l’àmbit familiar com en l’educatiu. Igualment ha elogiat el paper de l’Església en l’àmbit sociocaritatiu, especialment des de Càritas, un àmbit amb què es manté sempre la identitat cristiana per donar resposta des de la fe a les situacions socials de marginalitat.
Nou divendres de la Misericòrdia, aquest cop a Ostia (a la perifèria de Roma)
D’altra banda, el pontífex ha protagonitzat aquest mateix divendres a la tarda, en ple mes de maig, una nova edició dels Divendres de la Misericòrdia, activitats que són signes inspirats en les obres de misericòrdia corporals i espirituals. Segons informa la Sala de Premsa de la Santa Seu en un comunicat, el Sant Pare s’ha desplaçat des del Vaticà fins a Ostia, en senyal de proximitat a les famílies residents a la perifèria de Roma. Ha beneït casa per casa les seves habitacions, “com fa el rector d’una de les parròquies de la zona cada any precisament en el temps de Pasqua”. La sorpresa d’aquesta vegada ha estat, per als veïns, que el so del timbre procedia no pas del mossèn habitual, sinó del mateix pontífex, “que s’ha convertit en un rector amb gran senzillesa en beneir una dotzena d’apartaments situats a la Plaça Francesco Conteduca”. Ha regalat a cada família un Rosari.
Francesc fins i tot ha fet broma, quan ha demanat disculpes “per les molèsties, des del respecte per les estones de silenci i descans després de l’hora de dinar”, com diu un rètol situat a l’exterior de les cases. Ostia, tot i que pertany al municipi de Roma, constitueix un nucli, amb uns 100.000 habitants, amb gran vida eclesial en les comunitats cristianes. D’altra banda, el nucli urbà afronta i comparteix també realitats difícils de marginació i concentració de persones necessitades..
“Unitat i humilitat” davant “les discussions”
Abans, en l’homilia de la Missa a la Casa de Santa Marta, el Papa ha assegurat avui que “la veritable doctrina uneix i que la ideologia, en canvi, divideix”. Francesc s’ha referit a l’anomenat Concili de Jerusalem que, al voltant de l’any 49, va decidir que els pagans convertits al cristianisme no havien de circumcidar com demanava la Llei mosaica. A partir de la primera lectura del dia, dels Fets dels Apòstols, el pontífex ha comentat que també en la primera comunitat cristiana “hi havia gelosia, lluites de poder i algun trepa que volia guanyar i comprar el poder”. En aquest sentit, ha recordat que “som humans i, per tant, pecadors”, i que les dificultats també hi són en el si de l’Església. El Sant Pare ha dit que, precisament dins aquesta condició feble, el pecat ens porta a la humilitat i a apropar-nos al Senyor, “com a Salvador de les nostres faltes”.
En parlar dels pagans “cridats per l’Esperit Sant convertir-se en cristians”, el Papa ha destacat que els apòstols i els ancians trien alguns d’ells per anar a Antioquia al costat de Pau i Bernabé, en dos grups marcats per “fortes discussions” i alhora amb “bon esperit”, situació que causava “confusió”. Francesc ha dit també que els apòstols discuteixen entre ells, però al final es posen d’acord. “Però no és un acord polític, sinó la inspiració de l’Esperit Sant”, ha aclarit. El Sant Pare ha explicat que és la “llibertat de l’Esperit” la que “posa d’acord”, fet que provoca que els pagans puguin entrar a l’Església “sense passar per la circumcisió”. En aquesta línia, ha afegit que va ser, en el fons, un “primer Concili” de l’Església, “amb l’Esperit Sant i ells, el Papa amb els bisbes, tots junts, per aclarir la doctrina” i que va ser seguit , al llarg dels segles, per exemple pel de Efes o el del Vaticà II.
Sobre aquesta revisió que fa l’Església, el bisbe de Roma ha recordat que “és un deure aclarir la doctrina” perquè “es comprengui bé allò que Jesús ha dit en els Evangelis, com també quin és l’Esperit dels Evangelis”. El bisbe de Roma ha comentat, a més que aquests individus “no eren creients, sinó que estaven marcats per una ideologia que tancava el cor a l’obra de l’Esperit Sant”. En canvi, com també ha dit el pontífex, els apòstols segurament van discutir amb força, però no estaven ideologitzats, perquè “tenien el cor obert a allò que l’Esperit deia”. El Papa ha conclòs que no ens hem d’espantar davant les “opinions dels ideòlegs de la doctrina”, perquè l’Església té “el seu propi magisteri, del Papa, dels bisbes i dels Concilis”, i hem d’anar per aquest camí “que ve de la predicació de Jesús i de l’ensenyament i assistència de l’Esperit Sant, sempre oberta i lliure”.
Connexió pontifícia amb Veneçuela i Guinea Equatorial
D’altra banda, el secretari d’Estat del Vaticà, Pietro Parolin, ha dit que la situació de Veneçuela és “cada dia més dramàtica, amb les protestes contra el president Nicolás Maduro que no s’aturen i una crisi econòmica que condemna milers de ciutadans a la fam i a no poder afrontar les malalties per manca de medicaments”. Preguntat pels periodistes durant una trobada a Roma, el cardenal Parolin ha defensat una solució de sobirania que passi per les urnes. El secretari d’Estat del Vaticà ha assegurat que, malgrat les complicacions, la mediació de la Santa Seu entre el govern i l’oposició veneçolana encara és possible.
També és notícia que el cardenal Fernando Filoni, prefecte de la Congregació per a l’Evangelització dels Pobles, ha viatjat a Guinea Equatorial en les últimes hores per portar-hi la salutació i la benedicció del Papa. És una Visita Pastoral que inclou aquest dissabte la celebració de l’ordenació episcopal de tres nous bisbes equatoguineans, presidida pel mateix purpurat enviat pel Sant Pare. Filoni ha explicat aquest divendres que vol «manifestar la preocupació de Francesc i de l’Església Universal per l’Església Família de Déu a Guinea Equatorial».
El cardenal de la Santa Seu, que presideix el Dicasteri nascut amb el nom de Propaganda Fide, ha volgut començar l’estada a la capital del país africà, Malabo, amb una trobada amb els sacerdots i els religiosos. Amb paraules del pontífex, els ha recordat que, com a sacerdots, religiosos i religioses, estan cridats a ser la sal i la llum en la seva societat seguint l’exemple de Jesús Bon Pastor. A més, els ha animat a viure fidelment i amb alegria la seva identitat sacerdotal i religiosa. Recordem que Francesc va crear a Guinea Equatorial, l’1 d’abril passat, les noves diòcesis d’Evinayong i Mongomo, una reestructuració que divideix les Esglésies locals de Bata i Ebebiyín i les fa sufragànies de la seu metropolitana de Malabo, amb els nomenaments corresponents.
La caritat del Papa arriba a Facebook
L’Òbol de Sant Pere, després de l’obertura dels perfils a Twitter i Instagram, arriba també a Facebook, en primer lloc amb una pàgina en italià i successivament amb les versions en espanyol i anglès. La presència a la xarxa es preveu per als mesos de setembre i octubre. Ho ha explicat aquest divendres en un comunicat la Secretaria d’Estat vaticana. Assegura que l’objectiu és “crear un espai virtual obert a tothom, per compartir i donar a conèixer les obres de caritat a les quals dona suport aquesta antiga iniciativa pontifícia”.
L’elecció d’utilitzar la xarxa social més difosa al món vol, d’una banda, crear una comunitat oberta a tothom on la utilització de Facebook està difosa capil•larment començant per Itàlia i, d’altra banda, compartir i relatar l’activitat d’aquesta Oficina de Solidaritat. A Facebook, l’Òbol de Sant Pere pretén afavorir el diàleg amb totes aquelles persones que comparteixen la intenció d’ajudar els més necessitats i sostenir concretament les obres de caritat.
Des de fa segles, aquest fons caritatiu del Papa està compromès amb el sosteniment de petits i grans projectes a tot el món, com ara l’ampliació de l’Institut “Filippo Smaldone” per a nens pobres i amb lesions auditives de Kigali, a Rwanda, l’assignació de 10 borses d’estudi per ajudar els joves universitaris desplaçats del Kurdistan iraquià o l’obertura d’una nova escola primària per a nens “dalit” a l’Índia.
Congrés internacional de la Fundació Centesimus Annus
Finalment destaquem que, des d’aquest dijous i fins dissabte, a l’Aula Nova del Sínode de la Ciutat del Vaticà i al Palau de la Cancelleria de Roma, se celebra el Congrés internacional de la Fundació “Centesimus Annus – Pro Pontifice”. En l’àmbit dels treballs, s’ha fet la cerimònia del premi dels vencedors de la tercera edició del Concurs internacional sobre “Economia i societat”, organitzat per l’esmentada Fundació. I aquest divendres s’ha celebrat la memòria litúrgica de Sant Pere Celestí V, Papa. La Basílica romana de Sant Andreu delle Fratte ha acollit, des de les 20.00 hores, l’Adoració Eucarística per la Vida, en preparació per a la VII Marxa per la Vida que se celebra aquest dissabte.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 19 de maig.