El Papa ha assegurat aquest dimarts que “el veritable pastor sap acomiadar-se bé de la seva Església, perquè és conscient que no és el centre de la història, sinó un home lliure, que ha servit sense tripijocs i sense apropiar-se del ramat”. En l’homilia de la Missa a la Casa de Santa Marta, Francesc ha centrat la seva reflexió en la primera lectura del dia, un fragment del llibre dels Fets dels Apòstols, al qual el Sant Pare ha posat una mena de titular, que és “El comiat d’un bisbe”. Ha recordat que “Pau s’acomiada de l’Església d’Efes, que ell havia fundat”. A més, el bisbe de Roma ha destacat que “l’apòstol Pau no es va fer mai enrere, alhora que afirma que va a Jerusalem obligat per l’Esperit i l’obeeix perquè el pastor sap que està en camí”, unes actituds exemplars, segons ha recordat el pontífex.
El Sant Pare ha destacat, com a tercera actitud de Pau, que no es considera “el centre de la història, sinó un servidor”. Després de citar la dita popular “Com es viu, es mor; com es viu, ens acomiadem”, el pontífex ha comentat que l’apòstol s’acomiada amb una “llibertat sense cap altra consideració” i, a més, “en camí”. En un moment de la seva reflexió, el Papa ha recordat també com “Sant Pau crida tots els preveres d’Efes i, en una mena de consell presbiteral, s’acomiada”.
La primera revista sobre el Papa arriba a Espanya
D’altra banda, el cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, presentava aquest dilluns a la tarda la primera revista a Espanya sobre el Papa Francesc, ‘Il Mio Papa‘, una publicació per conèixer el pontífex de debò i “sense mistificacions”, segons va comentar el prelat. La revista, que ja existeix a Itàlia, a Portugal i en una part d’Amèrica Llatina, tindrà la seva versió espanyola a petició del mateix arquebisbe de València a través de l’editorial Romana. Així s’ha posat de manifest en l’acte de presentació de la publicació, que es va fer a la Universitat Catòlica de València (UCV) i que va comptar amb la intervenció del cardenal Cañizares, de la presidenta de l’editorial Romana i directora de l’edició espanyola de la revista, Carmen Magallón, i de la directora general de Comunicació de la Diòcesi de València i la Universitat Catòlica, Amparo Castellà.
La versió de ‘Il Mio Papa‘ arribarà aquest mes de juny als quioscos d’Espanya, en concret, l’últim divendres de cada mes, i comptarà amb un tiratge proper als 20.000 exemplars que recolliran, a través de 68 pàgines “a tot color”, “un complet seguiment de la tasca del Papa Francesc, amb presentacions de la seva figura, reunions, viatges, missatges i curiositats, tot amb “un llenguatge senzill i accessible” per divulgar el món del pontífex. El magazín, que està dirigit “a tots els públics”, segons els seus impulsors, explica la manera que té el Papa de comunicar el missatge evangèlic a través dels gestos que té cap als malalts, ancians i desvalguts. En aquest primer número de l’edició espanyola, el lector podrà trobar un reportatge sobre ‘Els Tres Secrets de Fátima’, un altre sobre els Jardins del Papa explicats per qui els cuida i una àmplia informació sobre la residència on viu el Sant Pare, entre altres propostes.
A més, ‘Il mio Papa’ seguirà de prop l’activitat quotidiana de Francesc, l’Audiència general dels dimecres, el rés de l’Àngelus, les audiències a personalitats, les visites pastorals, els viatges i les grans trobades de pelegrins al Vaticà. La revista també oferirà els testimonis de visitants i pelegrins a la Plaça de Sant Pere i mostra com seguir el Papa a les xarxes socials, com ara Twitter i Instagram. L’arquebisbe de València va explicar en la presentació que ell era a Roma quan va veure la revista en un quiosc, i la va comprar de manera regular, un moment que el va portar a contactar amb Magallón per editar-la també a Espanya. Segons el purpurat, “els mitjans no ofereixen una imatge real del Papa”, i ara aquesta publicació servirà per “conèixer-lo, estimar-lo i seguir-lo”. Per la seva banda, la directora de l’edició espanyola de la revista va destacar que es tracta d’una publicació que busca arribar “a tothom”, de manera que, a més del disseny en color i la preponderància de les imatges davant del text, la revista es digitalitzarà perquè “els joves puguin veure-la i llegir-la en les seves pantalles mòbils”.
Audiència al primer ministre canadenc
El mateix dilluns a la tarda, Francesc va rebre en audiència el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, que després va reunir-se també amb el cardenal Pietro Parolin, Secretari d’Estat, acompanyat per Paul Richard Gallagher, secretari per a les Relacions amb els Estats. En la conversa amb el pontífex, qualificada de “molt cordial”, es van evidenciar les bones relacions bilaterals entre la Santa Seu i el Canadà i la contribució de l’Església catòlica a la vida social d’aquest país nord-americà, veí dels Estats Units.
Després, els dos líders es van aturar a tractar els temes d’integració i reconciliació, com també qüestions lligades a la llibertat religiosa i les actuals problemàtiques ètiques. Finalment, a la llum dels resultats del recent trobada del G7, amb la participació del Canadà, Trudeau i el Sant Pare també van analitzar alguns temes de caràcter internacional, amb especial atenció al Pròxim Orient i a les zones de conflicte.
Arriba a Roma el “Jubileu d’Or” de la Renovació Carismàtica
Finalment destaquem que, des d’aquest dimecres i fins diumenge, també a Roma, es faran totes les celebracions pel “Jubileu d’or” de la Renovació Carismàtica al món. Molts dels seus participants assistiran aquest dimecres a l’Audiència General del Papa, mentre que, en els dies següents, tindran l’oportunitat d’assistir a una de les Misses presidides pel pontífex. La Renovació Carismàtica Catòlica celebra els seus 50 anys d’història amb unes jornades que preveuen els propers dies un programa ric en trobades, adoracions eucarístiques i altres celebracions a les principals basíliques romanes. L’esdeveniment està organitzat pels Serveis Internacionals de la Renovació Carismàtica Catòlica i per la Fraternitat Catòlica.
El moment culminant serà dissabte al vespre, amb la vetlla de Pentecosta i pregària ecumènica amb el Sant Pare al Circo Massimo, amb la presència dels líders de tota la Renovació Carismàtica, però també, per voluntat expressa del pontífex, de representants de les esglésies evangèliques, pentecostals i d’altres confessions religioses. Salvador Martínez, president de la Renovació en l’Esperit a Itàlia, ha destacat que serà “la posada en escena d’una veritable reconciliació entre tots els cristians”. 30.000 persones procedents de 130 països del món, amb 600 sacerdots, 50 prelats entre bisbes i cardenals, coincidiran els propers dies a Roma, amb la presència també d’un centenar de catalans.
La Renovació Carismàtica va néixer a Pittsburg al febrer de 1967, gràcies a un grup d’universitaris que notaven la necessitat de reunir-se simplement per pregar i invocar l’Esperit Sant per a l’Església i el món. Els membres d’aquest col•lectiu de creients asseguren que, més que aquests iniciadors, l’autèntic fundador de la Renovació és l’Esperit Sant amb el seu “corrent de gràcia”.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 30 de maig.