El Papa ha tornat a criticar aquest dimarts el clericalisme i el proselitisme, del qual fins i tot ha assegurat que “no és cristià”. Ha estat en un pelegrinatge matinal a les localitats italianes de Bozzolo i Barbiana, on ha recordat l’exemple i la memòria de dos preveres que, segons Francesc, van ser capdavanters en la conversió sacerdotal cap a una proximitat més gran als pobres, als allunyats i, en definitiva, a les perifèries. Ha fet concretament una visita privada a les localitats italianes de Bozzolo, a la diòcesi de Cremona, i Barbiana, a la de Florència, per resar davant les tombes dels sacerdots Primo Mazzolari i Lorenzo Milani. Després d’una estona al camp esportiu de Bozzolo, s’ha desplaçat en helicòpter fins a Barbiana, on ha aterrat davant de l’església d’aquesta localitat, on l’esperava el cardenal Giuseppe Betori, arquebisbe de Florència, i l’alcalde de la localitat de Vicchio. En una visita al cementiri, el pontífex ha resat davant la tomba de Lorenzo Milani, mort en 1967, en el 50è aniversari de la seva mort . Després, el Sant Pare ha presidit una trobada amb un bon grup d’antics deixebles de Milani, i ha visitat breument la casa familiar. A l’exterior, ha pronunciat un discurs commemoratiu, també davant d’alguns dels joves hostes de la residència.
El pontífex ha explicat que havia viatjat a Barbiana per retre homenatge a la memòria d’un sacerdot que ha testimoniat com, en el do d’ell mateix per Crist, es produeix la trobada amb els germans i les seves necessitats, un servei perquè es defensi i es promogui la seva dignitat de persones, amb la mateixa entrega d’un mateix que ens va demostrar Jesús, fins que va ser clavat a la Creu. En manifestar la seva alegria per trobar-se amb els qui, en el seu temps, van ser alumnes de Lorenzo Milani, el Papa els va dir que són “testimonis de com un sacerdot ha viscut la seva missió en els llocs on l’Església el va enviar, amb plena fidelitat a l’Evangeli”. En aquesta línia, ha afegit que, “precisament per això, són testimonis de la seva passió educativa, del seu intent de despertar en les persones l’ésser humà per obrir-les a la dimensió divina”.
Francesc també ha destacat que Milani es va dedicar completament a l’escola, amb una elecció que precisament a Barbiana ell va posar en marxa de manera radical. Ha recordat que “l’escola, per a Don Lorenzo, no era una realitat diferent pel que fa a la seva missió de sacerdot, sinó la manera concreta amb el qual desenvolupava aquesta missió, donant-li un fonament sòlid i capaç d’elevar-se fins al cel”. El bisbe de Roma ha recordat que aquest prevere recordat a la zona ensenyava “a tornar a donar als pobres la paraula perquè, sense aquesta paraula, no hi ha dignitat i, per tant, tampoc llibertat i justícia”. El Papa ha assegurat que aquest missatge “serveix també per als nostres temps, en els quals només tenir la paraula pot permetre discernir entre els confusos missatges que ens plouen i donar expressió a les instàncies profundes del propi cor, així com a les expectatives de justícia que esperen molts germans i germanes”.
Per concloure aquesta reflexió, el Sant Pare ha dit que, “d’aquella humanització, que reivindiquem per a cada persona en aquesta terra, al costat del pa, la casa, la feina i la família, forma part el domini de la paraula com a instrument de llibertat i de fraternitat”. Adreçant-se als nois i noies presents en aquesta trobada, i que representen per a l’Església als nombrosos joves que necessiten avui ser acompanyats en el seu camí de creixement, el Sant Pare els ha dit que “les seves situacions de marginació conviuen amb persones que tenen al costat i que no els deixen sols en un camí de rescat possible, un futur que s’obri sobre horitzons positius”. Francesc ha agraït finalment la feina dels educadors i els qui es posen al servei del creixement de les noves generacions. Ha assegurat que “la seva és una missió plena d’obstacles però també d’alegria i d’amor, perquè no es pot ensenyar sense estimar i sense tenir consciència que allò que es dóna és només un dret que es reconeix i que és el d’aprendre”.
Després dirigir-se als sacerdots presents, alguns dels quals van ser de “l’aventura humana i sacerdotal de Mossèn Lorenzo”, mentre els alt res són “els seus hereus”, el Papa els ha recordat la dimensió sacerdotal d’aquesta gran figura animant-los a “estimar l’Església i fer que l’estimin com una atenta mare de tots, sobretot dels més pobres i fràgils, tant en la vida social com en la personal i religiosa”. El bisbe de Roma ha conclòs que “l’Església que Lorenzo Milani ha mostrat al món té aquest rostre matern i amable, inclinat a donar a tothom la possibilitat de trobar Déu i, per tant, donar consistència a la pròpia persona en tota la seva dignitat”.
Primera part a Bozzolo
En la primera part d’aquest pelegrinatge, el Sant Pare ha visitat a Bozzolo la tomba del també prevere Primo Mazzolari, que va morir l’any 1959. Francesc ha tornat a criticar el clericalisme, com un mal de l’Església d’avui, i també el proselitisme, del qual ha dit directament que “no és cristià”. Ha estat a l’església de Sant Pere, de la qual Mazzolari havia estat rector, on el pontífex ha pregat davant la tomba del sacerdot de Cremona. Coincidint amb aquesta visita, el bisbe d’aquesta diòcesi italiana, Antonio Napolioni, ha anunciat per al 18 de setembre l’obertura del procés de beatificació de Primo Mazzolari. El Papa ha destacat la visió reformadora d’aquest capellà. El pontífex també ha destacat que Primo Mazzolari va entendre molt bé la idea de ser Església en sortida cap a les perifèries, alhora que ha animat els sacerdots a “escoltar el món, que viu i actua, per atendre qualsevol qüestió sobre el sentit i l’esperança, sense por de travessar deserts i zones ombrívoles”. El Papa ha conclòs que “així l’Església podrà arribar a ser pobra i amb els pobres, l’Església de Jesús”. També ha qualificat Mazzolari de “prevere pobre”, encara que va ser fins i tot “incòmode per a la seva època”, els anys anteriors i posteriors a la Segona Guerra Mundial.
Refugiats i aniversari de l’elecció de Pau VI
Aquest mateix dimarts a Roma, a la seu de l’Associació de la Premsa Estrangera, l’Agència de l’ONU per als Refugiats ha presentat la Jornada Mundial del Refugiat, que se celebrava el mateix dia. Actualment l’ACNUR demana als governs que es garanteixi a cada nen refugiat l’educació i la formació, i que cada família refugiada tingui un lloc segur on pugui viure, com també que cada refugiat tingui una feina o pugui adquirir noves competències per donar la seva contribució a la comunitat.
D’altra banda, aquest dimecres es compleix el 54è aniversari de l’elecció a la Càtedra de Pere del Papa Pau VI. Giovanni Battista Montini va ser l’elegit. Nascut el 1897 a Concesio, a la província italiana de Brescia, es va convertir el 21 de juny de 1963 en el 262è Papa de l’Església Catòlica, en substitució de Joan XXIII. Pau VI va completar el Concili Ecumènic Vaticà II convocat pel seu predecessor. El Papa emèrit Benet XVI el va declarar Venerable després de reconèixer les seves “virtuts heroiques”, i Francesc el va beatificar el 19 d’octubre de al 2014.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 20 de juny.